HERNE - Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad van januari 2014

C21

HERNE - Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad van januari 2014

Vergadering_2013_p200
Gemeenteraad HERNE 01/2014 - © Deschuyffeleer

Amateurs en Volkse Pajotten
In de nasleep van de VTM-reeks ‘Amateurs’, die zich hoofdzakelijk in het Pajottenland afspeelt en binnenkort op het scherm zal te bekijken zijn, start toerisme Pajottenland en Zennevallei het project ‘Amateurs en Volkse Pajotten’ op. Dit is een project tussen zes gemeenten van het gebied Pajottenland+, waaronder Herne, Pajottenland+ zelf en de intercommunale Haviland. Binnen het project wordt een samenwerking aangegaan met de Vlaamse Media Maatschappij voor een promotioneel natraject voor de streek waarbij ook het thema ‘Weekend van de volkscafés’ zou aan bod komen.

Nadat eerder al de financiële bijdrage was goedgekeurd stemde de gemeenteraad nu ook in met de samenwerkingsovereenkomst.  

Belasting op de tweede verblijven
De belasting op de tweede verblijven, die in december werd goedgekeurd, blijft ter discussie staan. De eerdere bemerkingen van Open Vld-raadslid Thierry Deblander, het enig oppositieraadslid in de gemeenteraad, worden thans verder onderzocht. Er heerst onder meer enige onduidelijkheid over wie nu juist de belasting verplicht is. In afwachting van de resultaten van het onderzoek van het regelgevend kader werd een voorstel voor een eerste aanpassing aan het initieel besluit nu verdaagd.
 
Reglement sociaal wonen ingetrokken
Op basis van een recent arrest van het Grondwettelijk Hof nopens de gemeentelijke normen voor het sociaal woonaanbod diende nu ook Herne zijn reglement sociaal wonen noodgedwongen in te trekken.
 
Notulen
Bij de goedkeuring van de notulen van de vorige gemeenteraad wees raadslid Thierry Deblander er op dat zijn voorstel om de doorgang in het centrum ter hoogte van het gemeentehuis her in te richten wel degelijk was goedgekeurd. Alhoewel hij weliswaar de enige was die voor het voorstel stemde dient het toch als goedgekeurd beschouwd te worden daar de 15 aanwezige CD&V-raadsleden zich toen onthielden om opnieuw bijkomende adviezen van de politie in te winnen.
 
Kapreglement
Ook nu weer kwam de Open Vld-fractie aandraven met een voorstel van een aanvullend strenger kapreglement naar aanleiding van een specifiek voorval. Daar de regelgeving nu toch al vrij streng is gaf burgemeester Kris Poelaert er de voorkeur aan vanuit het Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei een nieuw liefst uniform model van kapreglement af te wachten. Dit reglement zou er nog in de loop van dit jaar moeten komen.
 
ICT-ondersteuning
Nogmaals ondernam raadslid Thierry Deblander een poging om de recente toekenning van een vergoeding voor de ICT-kosten van de raadsleden uit solidariteit met de inspanningen die van de bevolking en het gemeentepersoneel worden gevraagd ongedaan te maken. Burgemeester Kris Poelaert stelde duidelijk op de zaak niet meer te willen terugkeren. “Die vergoeding weegt geenszins op tegen de aangehouden bijzonder lage zitpenningen voor de raadsleden. En ook het elektronisch toesturen van de documenten in plaats van ze op papier ten huize te laten afleveren door een medewerker levert nog een fikse besparing op”, aldus de burgemeester.
 
Veiligheid
Op vraag van raadslid Thierry Deblander verstrekte burgemeester Kris Poelaert toelichting bij de voorgenomen ingebruikname van ANPR-camera’s in de strijd tegen de criminaliteit en de verkeersonveiligheid, twee prioriteiten zowel in het gemeentelijk beleid als in het beleid van de politiezone. Zo worden nog dit jaar, overeenkomstig het nieuw veiligheidsplan voor de politiezone, twee vaste camera’s voor automatische nummerplaatherkenning ingeplant op de gewestweg van Edingen naar Asse. Eén ervan komt in Kokejane, de andere in Eizeringen.
 
Daarnaast wordt in 2015 ook nog de aankoop van een mobiele ANPR-camera in het vooruitzicht gesteld vooral voor de bewaking van de overige wegen in de politiezone. De camera’s zullen mettertijd eveneens worden opgenomen in het netwerk van vaste ANPR-camera’s in ontwikkeling bij het agentschap Wegen en Verkeer als verkeersdoelstelling en in het provinciaal netwerk als veiligheidsdoelstelling.
 
Ook wordt in de strijd tegen de woninginbraken eerstdaags het buurtinformatienetwerk in de streek officieel opgestart. En daarnaast is Herne ook nog de enige gemeente in de streek die een financiële tegemoetkoming voorziet voor inwoners die preventieve maatregelen treffen om hun woningen beter te beschermen tegen inbraken.
 
Bijzondere subsidies
De bijzondere subsidie van 10.000 euro zowel aan de Chiro van Kokejane als aan de Chiro in het centrum van Herne riep eveneens vragen op bij de oppositie, net zoals overigens de subsidies voor het organiseren van fuiven.
 
Burgemeester Kris Poelaert gaf aan dat de subsidies voor de Chiro er komen uit pure noodzaak. Ook gaat het om gedeelde inspanningen waarbij niet alleen het gemeentebestuur maar ook de Chiro zelf en de terreineigenaars hun duit in het zakje moeten doen.
 
Zo was de Chiro-chalet in het centrum uit veiligheidsoverwegingen aan afbraak toe. Er komt nu, onder meer met de subsidie vanuit het gemeentebestuur, een nieuw gebouw, dat ter compensatie eveneens zal mogen gebruikt worden voor de speelpleinwerking. En ook de Chiro in Kokejane heeft nood aan uitbreiding.
 
“Als gemeentebestuur investeren wij maar al te graag in onze toekomst en in onze jeugd en in onze Chiro-beweging in het bijzonder”, aldus de burgemeester, die ook de subsidies aan erkende jeugdverenigingen voor het organiseren van fuiven verdedigde. “Bij gebrek aan een volwaardige gemeentelijke fuifzaal geven wij graag die verenigingen een steuntje in de rug voor het dragen van de kosten voor het huren van de ene bruikbare privé-fuifzaal in onze gemeente. Zo kan onze jeugd zich nog veilig in eigen streek uitleven zonder daarbij al te gevaarlijke verplaatsingen met de wagen te moeten maken naar verder afgelegen uitgaansbuurten”.
 
Verkeersveiligheid
Burgemeester Kris Poelaert gaf ter zitting ook te kennen “ondanks het herhaald ervaren negativisme vanuit bepaalde hoeken, de hand voor samenwerking te willen blijven uitsteken naar de andere politieke partijen in de gemeente, ongeacht of zij een zitje hebben in de gemeenteraad of niet”.
 
Zo vertrekt er vanuit het gemeentebestuur eerstdaags een uitnodiging naar die partijen om samen te brainstormen rond de verkeersveiligheid in de gemeente.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 jan 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief