HERNE – Lezing ‘Een Ster op je Jas’ door Herman Vandormael

C21

HERNE – Lezing ‘Een Ster op je Jas’ door Herman Vandormael

Herman_vandormael
HERNE – Lezing ‘Een Ster op je Jas’ door Herman Vandormael - © Deschuyffeleer
 

Op vrijdagavond 7 februari om 19u30 houdt Dr. Historicus Herman Vandormael in het Parochiaal Centrum in de Lindestraat een lezing met als onderwerp ‘Een Ster op je Jas’. De ere-conservator van het kasteel van Gaasbeek baseert zich hierbij op beklijvende en levensechte getuigenissen die het schrijnend verhaal van de Joodse kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Die getuigenissen bundelde hij in zijn boek ‘Verborgen Oorlogsjaren’ dat enige tijd terug werd uitgegeven bij Lannoo. De organisatie gaat uit van de plaatselijke KWB-afdeling. Iedereen is welkom. De toegang is gratis.

De lezing brengt het lijden van de Joodse kinderen, die in België en Nederland moesten onderduiken om aan het moordend Nazi-regime te ontsnappen, in herinnering. De opgetekende getuigenissen, het resultaat van intensief en bijzonder waardevol opzoekingswerk, plaatst de auteur dan in hun historische context.
 
“Een ondergedoken kind leefde voortdurend in angst voor verraad en deportatie”, zegt Herman Vandormael, voor wie het bestuderen van de Jodenvervolging tijdens die Tweede Wereldoorlog de jongste jaren overigens is uitgegroeid tot een echte passie. “En na de oorlog volgde doorgaans voor die kinderen nog het ergste drama: het besef dat het aanvankelijk tijdelijk afscheid van ouders, broers, zusters, familie en vrienden onherroepelijk definitief was geworden. In het boek kunnen die kinderen van eertijds eindelijk spreken over het trauma dat hun jonge bestaan overheerste en hun verdere leven bleef overschaduwen”.
  
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 feb 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief