HERNE – Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad van maart 2014

C21

HERNE – Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad van maart 2014

Aaaa_logo_ep_schepencollege-gemeenteraad
HERNE – Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad van maart 2014 - © Deschuyffeleer

Cultuurregio
Ook voor de periode 2015-2020 wenst Herne deel te blijven uitmaken van de projectvereniging Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei. De gemeentelijke bijdrage bedraagt jaarlijks om en bij de 0,20 euro. Oppositieraadslid Thierry Deblander onthield zich om reden de cultuurraad vooraf niet om advies werd gevraagd.

GAS-bemiddeling
Door de nieuwe GAS-wetgeving zag de gemeenteraad zich verplicht de samenwerkingsovereenkomst met de stad Vilvoorde voor het gebruik van de aldaar door de federale overheid ingeplante bemiddelaar aan te passen. Die bemiddelaar heeft de regio Halle-Vilvoorde als werkingsgebied. En ook Herne kan nu zo desnoods verder een beroep blijven doen op de diensten van die toch wel gespecialiseerde ambtenaar.
 
Noodplanning
Ook Herne stapt uit het intergemeentelijk samenwerkingsverband met de brandweer van Lennik voor de noodplanning. Na het vertrek van luitenant Engels, de gespecialiseerde noodplanambtenaar die de Pajotse gemeenten in eerste instantie begeleidde bij het opzetten van de gemeentelijke noodplannen, blijkt de brandweer van Lennik geen plaatsvervanger meer te zullen inzetten ten bate van de overige gemeenten. De voorkeur werd er gegeven aan het aanwerven van twee beroepsbrandweermannen.
Nu ook Haviland een ondersteunende dienst voor noodplanambtenaren boven de doopvont heeft gehouden, die bovendien merkelijk goedkoper de gewenste diensten levert, gaat Herne dan ook voor zijn noodplanning een overeenkomst aan met die dienst.
 
Nieuwe kippenactie
Op basis van het succes van de voorgaande acties komt er opnieuw een kippenactie om te komen tot een verdere afname van het groenten-, fruit- en tuinafval in het restafval. Via het toekennen van een toelage wordt de inwoners zo opnieuw de gelegenheid gegeven om in het kader van afvalpreventie kippen aan te kopen aan een voordelige prijs. De toelage bedraagt 3,25 euro per kip maar met een maximum van 3 kippen per huishouden.
 
Herne Solidair
De gemeenteraad kon zich ook vinden in een aanpassing van de statuten, een nieuw subsidiereglement en de nieuwe samenstelling van de algemene vergadering en het dagelijks bestuur van Herne Solidiar, de gemeentelijke adviesraad voor Ontwikkeling en Welzijn. Om onder meer voortaan ook een toelage te kunnen voorzien voor mondiale vorming en de toelagen te kunnen opsplitsen in één voor de welzijnsverenigingen zoals de Bloedgevers en Ziekenzorg en één voor ontwikkelingssamenwerking diende het subsidiereglement aangepast. Het dagelijks bestuur blijft ongewijzigd met voorzitter Viviane Grisez, ondervoorzitter Luc Somers en penningmeester Philippe Berchmans.
 
De Jupkes
Zaalvoetbalploeg De Jupkes diende een aanvraag in tot erkenning als Hernse vereniging. De club voldoet aan alle voorwaarden. De erkenning is dan ook een feit.
 
Tarieven sportstages
Bepaalde inschrijvingsgelden voor sportstages worden opgetrokken. Voor kinderen met een domicilieadres buiten de gemeente dient voortaan per dag een bijdrage van 12,50 euro betaald. Kinderen uit Herne betalen nog steeds 10 euro per dag. En er wordt nu een korting van 20% toegestaan vanaf het tweede kind bij een inschrijving van meer dan twee dagen.
De maatregelen komen er omdat gebleken is dat een derde van de deelnemende kinderen aan de sportstages niet uit Herne afkomstig zijn.
 
Streekpact
De gemeenterad stemde ook in met de globale goedkeuring van de strategie en van de streekdossiers van het RESOC Halle-Vilvoorde. RESOC staat voor Regionaal Sociaal-Economisch Overlegcomité. Het is een overlegorgaan van de werknemersorganisaties, de  werkgeversorganisaties en de lokale overheden van de streek.
Het overleg mondt uit in een streekpact met een sociaal-economische streekvisie waarin een aantal hefbomen ter versterking van de regio zijn opgenomen. Het thans goedgekeurd streekpact bestrijkt de volledige duur van de huidige legislatuur. Na de goedkeuring van het streekpact wordt dit vertaald in actieplannen.
 
Protocol VERA
Ook het samenwerkingsprotocol met VERA, het autonoom provinciebedrijf in het domein van de ICT en de electronische dienstverlening, vond unaniem genade in de ogen van de gemeenteraadsleden.
Door de samenwerking in de schoot van VERA willen de partners komen tot een algemene visie op electronische dienstverlening en interne automatisering, een betere aansturing vanuit het beleid, een verantwoorde planning en een efficiënte besteding van mensen en middelen.
 
Klankopname
Een voorstel van het enig oppositieraadslid Thierry Deblander (Open Vld) om de zittingen van de gemeenteraad officieel op klank op te nemen aan de hand van het toevoegen van een bepaling daaromtrent in het huishoudelijk reglement werd verdaagd. De CD&V-meerderheid wenst eerst de haalbaarheid op technisch niveau alsnog na te kijken.
 
Ere-gemeenteraadsleden
Thierry Deblander deed het voorstel ook gewezen gemeenteraadsleden een eretitel toe te kennen. Ook dit punt werd door de meerderheidsploeg van burgemeester Kris Poelaert verdaagd wegens noodzaak aan bijkomende studie.
 
Personeel sporthal
Raadslid Thierry Deblander had ook graag vernomen op welke loonlijst de personeelsleden die werkzaam zijn in de sporthal staan. “Alleszins niet op die van het AGB Hernekouter”, luidde het. Hij vermoedt dan ook dat het gaat om een terbeschikkingstelling vanuit de gemeente. Het bestuur zal hem een geschreven antwoord laten geworden.
 
Windmolens Druimeren
Michaël Schoukens vroeg enige verduidelijking nopens de mogelijke inplanting van een windmolenpark in het Herfelings gehucht Druimeren waarover recent artikelen verschenen in de pers. Burgemeester Kris Poelaert gaf aan terzake nogmaals contact gehad te hebben met Aspiravi. “Momenteel is er nog geen project mede ook omdat er geen wettelijk kader bestaat”, zegde hij. “Vermoedelijke wil het bedrijf enkel een soort exclusiviteit verwerven voor het geval dat. Alleszins blijkt er ook geen draagkracht te zijn bij de buurtbewoners, waarmee ik overigens een open dialoog aanhoud”.
 
Industriezone Scheibeek
Thierry Deblander wilde en bekwam ook een stand van zaken rond de voorgenomen uitbreiding van de industriezone Scheibeek. Volgens burgemeester Kris Poelaert zit dit project momenteel nog in de screeningsfase nopens de best mogelijke inplanting. “Er zijn dan ook nog geen gesprekken geweest met aanpalende landeigenaars, wel met een aantal ondernemers die nu al belangstelling hebben laten blijken”, aldus nog de burgemeester, die de oppositie meteen ook opriep dit keer geen stokken in de wielen te steken en constructief aan het project mee te werken.     
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 mrt 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief