HERNE - Graaf Raoul d’Udekem d’Acoz trekt VCP-lijst in Vlaams-Brabant

C21

HERNE - Graaf Raoul d’Udekem d’Acoz trekt VCP-lijst in Vlaams-Brabant

Raoul_d_udekem_d_acoz__1_
HERNE - Graaf Raoul d’Udekem d’Acoz trekt VCP-lijst in Vlaams-Brabant - © Deschuyffeleer
 
Bij de komende regionale, federale en Europese verkiezingen op zondag 25 mei stelt ook graaf Raoul d’Udekem d’Acoz uit Herfelingen zich enigszins verrassend verkiesbaar. In Vlaams-Brabant is hij voor het Vlaams Parlement lijsttrekker voor de Vlaamse Christen Partij, kort VCP. Die partij is de opvolger van de VCD, de eerdere Vrije Vlaamse Christen Democraten, en profileert zich manifest als loepzuivere christen partij die ‘back to the roots’ wil. De partij komt op in alle kieskringen. 
 
Graaf Raoul d’Udekem d’Acoz kent alvast het klappen van de verkiezingszweep. Zo was hij al van 1964 tot 1988 gemeenteraadslid in Ieper. En na zijn verhuis naar Herne nam hij er in 2000 deel aan de gemeenteraadsverkiezingen voor de toenmalige CVP. In de daaropvolgende legislatuur werd hij meteen 4de schepen in de bestuursploeg van de toenmalige nieuwe burgemeester Kris Poelaert.
 
Christen Volkspartij
De VCP wil duidelijk een ‘Christen Volkspartij’ zijn met een hedendaagse look. “Zo wil de partij zich inzetten voor een maatschappij die stoelt op de universele christelijke waarden met bovenaan respect voor het leven, andermans bezit, de relaties met anderen, de religie, het gezag, de waarheid en het milieu”, geeft de Vlaams-Brabantse lijsttrekker bijzonder gedreven aan.
 
Maar wat drijft een man van adel, oom en peter van koningin Mathilde, om zich op 79-jarige leeftijd alsnog politiek te engageren? Graaf Raoul d’Udekem d’Acoz: “Het gaat er mij absoluut niet om eer, roem en glorie te oogsten. Als volwaardige christen wil ik samen met de VCP waarden ondersteunen waarbij het gezin de basis vormt van een gezonde en harmonieuze maatschappij. Het welzijn van elke mens moet centraal staan, ook van de mindervaliden, de ongeboren of zieke kinderen en de hulpbehoevende ouderen. De recente uitbreiding van de euthanasiewet naar wilsbekwame minderjarigen en de, naar mijn mening, te lakse houding en zelfs de haast hypocriete positionering van de CD&V hierbij zitten mij behoorlijk dwars”.
 
Maatschappij opnieuw vorm geven
In de VCP-pijlers rond ‘back to the roots’ vindt de graaf de meest werkbare fundamenten terug die nodig zijn om een maatschappij opnieuw vorm te geven. Ook de economie en het bankensysteem wijst hij met de vinger. Het gebrek aan transparantie en ook de financiële tegemoetkomingen vanuit de overheid hierbij kan hij zeker niet goedpraten. “Het minder belasten van de burger en de schuldenberg voor de overheid afbouwen door hervorming van het bancair systeem zou onze economie al een heel eind in de goede richting duwen”, luidt het dan ook.
 
Ook de buitensporige uitgaven die gespendeerd werden voor het redden van de banken neemt de graaf op de korrel. Een grotere transparantie en een diepere controle op Europees niveau zouden hier meer op hun plaats zijn. “De werking op lange termijn is in deze belangrijke economische sector zeker in de fout gegaan. De economie en het bankensysteem moeten ten dienste staan van de samenleving en niet uit zijn op eigen winst”.
 
Gezonde Eurocriticus
Raoul d’Udekem d’Acoz stelt zich ook vragen bij een Europa met 28. Hij betitelt zichzelf hierbij als een gezonde ‘eurocriticus’. “Europa is veel wind maar voorlopig althans stelt dit niet veel voor”, verduidelijkt hij. Ook de aanlokkelijke aanbiedingen van uit Europa aan het adres van Oekraïne om toe te treden tot de Europese Gemeenschap vindt de graaf geen goede zet.
 
De Vlaams-Brabantse lijsttrekker is ook op de hoogte van de aantijgingen vanwege Joods Actueel aan het adres van partijvoorzitster Agnes Jonckheere uit hoofde van antisemitisme. Hij onderschrijft de commotie uitgebracht in het tijdschrift Joods Actueel evenwel absoluut niet. “Ik ben er van overtuigd dat de uitlatingen die toegeschreven worden aan het adres van voorzitter Jonckheere absoluut niet bewezen zijn. Meermaals vroeg ik om bewijzen, maar die zijn er nooit gekomen”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 mei 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief