HERNE – Nieuwe tuincursus van de Landelijke Gilden start eind februari

C21

HERNE – Nieuwe tuincursus van de Landelijke Gilden start eind februari

Tuincursus_2015
HERNE – Nieuwe tuincursus van de Landelijke Gilden start eind februari - © Deschuyffeleer
 

Onder de koepel van een gemeenschappelijk programma zetten de afdelingen Herne, Kokejane, Herfelingen en Sint-Pieters-Kapelle van de Landelijke Gilden ook dit jaar gezamenlijk een tuincursus op. Daarbij schuiven zijn nu het thema ‘de eetbare tuin’, het snoeien van leifruit, kleinfruit en sierplanten evenals een plantenruilbeurs naar voren. De organisatie loopt in samenwerking met de Vlaamse overheid, de gemeente Herne, Café Courgette en Velt. De cursus is voor iedereen toegankelijk.

De eetbare tuin
De cursus vangt aan met twee eerder theoretische lessen rond ‘de eetbare tuin’. Die gaan door in de lokalen van het jeugdhuis Kont1er aan het gemeentehuis. “Een eetbare tuin hoeft echt geen grote afgebakende moestuin, fruittuin of kruidentuin te zijn”, geeft Frans Vanden Bosch aan. “Elk hoekje kan best iets eetbaars herbergen. Groenten, fruit en kruiden zijn decoratief en kunnen zowel voor de lekkere smaak als voor de sier geteeld worden. Zelfs als je gelimiteerd bent in ruimte zijn er mogelijkheden om te genieten van een zomerse zelf geteelde productie”. Deze lessen van Guy De Kinder gaan door op dinsdag 24 februari en op dinsdag 10 maart telkens vanaf 19u30. Voor dit tweeluik lessen betalen de leden 3 euro, de niet-leden 8 euro.
Snoeien
Het snoeien van leifruit, kleinfruit en sierplanten komt aan de beurt op zondag 15 maart vanaf 9u in de tuinen van het Dominicanessenklooster. Na de theoretische uiteenzetting neemt lesgever Frans Vanden Bosch de cursisten op sleeptouw voor een toepassing in de praktijk. Voor de leden is deze les gratis, niet-leden delen voor 4 euro in de kosten.
Plantenruilbeurs
Zoals de voorgaande jaren wordt de cursus op zaterdag 11 april vanaf 13u30 ook deze keer afgesloten met een grootse plantenruilbeurs in het Dominicanessenklooster. Alle tuin- en plantenliefhebbers zijn hier dan ook bijzonder welkom. “De deelnemers die planten wensen te ruilen bieden zich aan vanaf 13.30 uur. Zij kunnen dan onderling planten ruilen en dit volledig gratis”, aldusnog Frans vanden Bosch. “En vanaf 14.30 uur kunnen ook andere belangstellenden op vrije basis bij de deelnemers planten bekomen. Ook deze transacties zijn niet-commercieel”.
“De plantenruilbeurs is overigens een bijzondere gelegenheid voor liefhebbers om hun bestaand assortiment aan planten, struiken en bomen uit te breiden. Het biedt ook de kans om andere tuinliefhebbers te leren kennen en ervaringen uit te wisselen”, weet Frans vanden Bosch nog.
Workshop
Tijdens de plantenruil gaat nu ook een alternatieve kookworkshop door waaraan vrijblijvend kan deelgenomen worden. Het thema zal alleszins in verband staan met de eerdere tuinlessen. De praktische uitwerking evenwel zal afhangen van de beschikbaarheid van de lokalen in het klooster.
Meer info en zich graag vooraf voor deelname aanmelden bij Frans Vanden Bosch (Herfelingen - 02/396.11.03), Aimé Matthijs (SPK - 0475/44 52 80), Michel Plasman (Kokejane - 0497/94 56 36) of Willy Wielant (Herne - 02/396.04.27).
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 feb 2015
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021

archief