HERNE - N-VA-kamerlid Kristien Van Vaerenbergh ziet alternatieven voor vredegerecht

C21

HERNE - N-VA-kamerlid Kristien Van Vaerenbergh ziet alternatieven voor vredegerecht

Vredegerechtsgebouw_alternatieven
HERNE - N-VA-kamerlid Kristien van Vaerenbergh ziet alternatieven voor vredegerecht - © Deschuyffeleer
 

Nu beslist werd het vredegerecht in Herne te sluiten en alle zittingen ook voor de inwoners van Herne, Galmaarden, Bever en Gooik in Sint-Pieters-Leeuw te laten plaatsvinden ziet Pajots volksvertegenwoordiger Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) toch nog alternatieve oplossingen. Zo stelde zij de minister van justitie Koen Geens (CD&V) nu voor in eerste instantie toch nog zittingen te houden in een door de gemeente Herne te voorzien lokaal. Bij de latere hertekening van de kantons ziet zij dan Herne, Galmaarden, Gooik en Bever eerder in te delen bij Lennik dan bij Sint-Pieters-Leeuw.     

Het eerste voorstel dat N-VA-kamerlid Kristien Van Vaerenbergh aftoetste bij de minister is het ‘justice under a tree’-principe. Het is een Afrikaans principe waarbij de rechters recht spreken op specifieke plaatsen in kleine dorpen zonder dat er voorzien wordt in een echt gerechtsgebouw. Dat moet ook in Herne kunnen. Kristien Van Vaerenbergh: “Het moet mogelijk zijn dat de gemeente enkele dagen per maand een lokaal voorziet waar de vrederechter zitting kan houden. Dat kan bijvoorbeeld in het gemeentehuis zijn of in een lokaal op het OCMW. Ik heb aan de minister voorgesteld de mogelijkheid te onderzoeken dit ook in Herne te doen. De minister zal hiervoor contact opnemen met de gemeente. Zo houden we de vrederechter kort bij de bevolking in Herne.”
De federale regering plant verder in een latere fase de kantons te hervormen. Ook hier ziet het N-VA-parlementslid mogelijkheden: “We moeten Herne, Bever en Galmaarden loskoppelen van Sint-Pieters-Leeuw. De afstand is gewoon te ver. Daarom pleit ik ervoor om Herne, Bever, Gooik en Galmaarden onder te brengen bij het kanton Lennik. Dat zou de inwoners heel wat kilometers besparen. Ik heb de suggestie overgemaakt aan de minister die het zal in overweging nemen bij een hertekening van de kantons”.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 jan 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021

archief