HERNE – Seniorenraad ijvert voor meer parkeerplaatsen voor mindervaliden.

C21

HERNE – Seniorenraad ijvert voor meer parkeerplaatsen voor mindervaliden.

Seniorenraad_jan_2016
HERNE – Seniorenraad ijvert voor meer parkeerplaatsen voor mindervaliden - © Deschuyffeleer
 

Na het vertrek van Paul Peeters uit de gemeente is het thans Michel Pillet die voorzitter is van de Gemeentelijke Lokale Ouderen Adviesraad, kort de seniorenraad. Hij is 65 jaar en woont in de Beverstraat in Sint-Pieters-Kapelle. Samen met schepen Marie-Louise Devriese, administratief medewerker Carine Van de Velde, ondervoorzitter Lisette Hofmans en secretaris/penningmeester Ghislain Alaert, engageert hij zich om adviezen over het te voeren algemeen beleid in de gemeente gezien vanuit het standpunt van de ouderen te laten doorstromen.

Enerzijds het seniorenbeleid van de gemeente ondersteunen en anderzijds de participatie van de senioren op alle maatschappelijke terreinen stimuleren zijn de hoofdbetrachtingen van de raad. Zo zijn wonen, veiligheid, verkeer, mobiliteit, gezondheid, ontspanning, vrije tijd, inspraak en informatieverstrekking dan ook onderwerpen die de seniorenadviesraad hierbij nauw aan het hart liggen.
Herne telt momenteel meer dan 1.600 zestigplussers. Dit is nagenoeg één op vier van de 6.500 inwoners. Bevolkingsprojecties verwachten dat tegen 2025 hun aandeel in de gemeentelijke populatie zal stijgen tot nagenoeg 33 %. Met meer dan 2.000 in aantal worden de senioren tegen die tijd de grootste groep van de Hernse bevolking.
In die context gaat de aandacht van voorzitter Pillet en zijn ploeg nu vooral naar een nijpend tekort aan parkingplaatsen voor mindervaliden aan en rond openbare gebouwen. In de ministeriële omzendbrief betreffende parkeerplaatsen voor personen met een handicap van nu toch al een paar jaar geleden geldt de aanbeveling de norm van drie plaatsen per vijftig parkeerplaatsen oftewel 6% te weerhouden. Ook wordt aangedrongen op de aanleg van specifieke parkeerplaatsen voor gehandicapten conform de wegcode met  onder meer de juiste breedte en de juiste verkeersborden.
Het was Eveline Dedoncker, afdelingshoofd grondgebiedzaken, die meegaf dat binnen het gemeentelijk bestuur werd nagekeken welke verbeteringen zich op dat gebied aanbieden. Zo zal over enkele weken  aan de sporthal De Hernekouter het aantal specifieke parkeerplaatsen voor mindervaliden van 2 naar 5 worden opgetrokken. Verder zal ook bij de aflevering van stedenbouwkundige vergunningen voor handelszaken nauw worden toegekeken of er ook wel degelijk wordt voldaan aan die 6%-regel.
De seniorenraad richt zich tot elke 60-plusser uit de gemeente en is heel divers samengesteld. Naast vertegenwoordigers van seniorenbonden en -organisaties zetelen in de raad ook een aantal individuele senioren.
Dit jaar staat er voor de senioren vanuit de raad alvast al heel wat te beleven. Zo is er onder meer op donderdag 14 april in de Bavozaal het Lentefeest. Eind mei dan is een bezoek voorzien aan de geuzestokerij De Cam en het muziekinstrumentenmuseum in Gooik en op woensdag 21 september wordt er opnieuw afspraak gegeven in de Bavozaal voor de traditionele seniorennamiddag.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 jan 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021

archief