HERNE – Fondatel zorgt voor commotie

C21

HERNE – Fondatel zorgt voor commotie

Editiepajot_fondatel_herne__deschuyffeleer__4_
Fondatel Herne: 172 misnoegde buren. - Foto's Deschuyffeleer.
 
Editiepajot_fondatel_herne__deschuyffeleer__1_
 
Editiepajot_fondatel_herne__deschuyffeleer__6_
 

De toekomst van de ijzergieterij Fondatel aan het station in Herne blijft de gemoederen beroeren. In het kader van de ingediende milieuvergunningsaanvraag dienden alvast buren  Dominique Verdoodt en Stefan Vrancx een bezwaarschrift in. Ook werd een petitie ondertekend door 172 personen overhandigd aan het Schepencollege. Het gemeentebestuur volgt de zaken van nabij op. Binnenkort dient het ook een advies uit te brengen. In het bedrijf zijn momenteel nog nagenoeg 76 personen tewerkgesteld.

De aanwezigheid van Fondatel in de onmiddellijke nabijheid van de nieuwe woonwijken Groene Boom en Hernekouter en van het sportcomplex vormt al lang een doorn in het oog van de buurtbewoners. Zij klagen dan ook reeds geruime tijd over luchtverontreiniging, stankhinder, stof en lawaai. De vroegere eigenaars namen het niet zo nauw met de milieuwetgeving. Zo werden zij vorig jaar de sluiting door de milieuinspectie voorgelezen. Begin dit jaar verwierp de Raad van State overigens het beroep van het bedrijf tegen de sluiting.

Inmiddels is het bedrijf klaarblijkelijk overgegaan in de handen van de West-Vlaamse groep Ide. Die nam het gespecialiseerd bedrijf MAVA onder de arm om de nieuwe milieuvergunningsaanvraag in goede banen te leiden. Naast de aanhoudende klachten tillen de buurtbewoners zwaar aan het indienen van de aanvraag op naam van de vroegere eigenaars Lecomte. Zij zien alleszins de inplanting van het bedrijf in een woon- en recreatiezone niet langer zitten.

Ook  richtte Vlaams volksvertegenwoordiger Mark Demesmaeker een schriftelijke vraag over de aanhoudende milieuklachten van de buurt aan minister voor leefmilieu Hilde Crevits. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 mrt 2009
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 sep 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 24 sep 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 16 sep 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 16 sep 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 15 sep 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 12 sep 2022

archief