HERNE – Vestiging Centrum van de GO! basisschool Markevallei sluit definitief de deuren!

C21

HERNE – Vestiging Centrum van de GO! basisschool Markevallei sluit definitief de deuren!

Markevallei_sluiting_2019__65_
HERNE – Vestiging Centrum van de GO! basisschool Markevallei sluit definitief de deuren - © Deschuyffeleer
 
Markevallei_sluiting_2019__33_
HERNE – Vestiging Centrum van de GO! basisschool Markevallei sluit definitief de deuren - © Deschuyffeleer
 
Go1a
HERNE – Vestiging Centrum van de GO! basisschool Markevallei sluit definitief de deuren - © Deschuyffeleer
 
Markevallei_sluiting_2019__8_
HERNE – Vestiging Centrum van de GO! basisschool Markevallei sluit definitief de deuren - © Deschuyffeleer
 
Markevallei_sluiting_2019__17_
HERNE – Vestiging Centrum van de GO! basisschool Markevallei sluit definitief de deuren - © Deschuyffeleer
 
Markevallei_sluiting_2019__59_
HERNE – Vestiging Centrum van de GO! basisschool Markevallei sluit definitief de deuren - © Deschuyffeleer
 

“Heel recent heeft de raad van bestuur van onze scholengroep beslist om onze vestiging in Herne centrum na 30 juni 2019 te sluiten. Onze vestiging in Kokejane blijft wel bestaan! Al onze ingeschreven kinderen in Herne en alle nieuwe kinderen zijn uiteraard welkom in Kokejane. Daar zal geïnvesteerd worden in extra capaciteit en uitbreiding van de speelplaats” is de toch wel enigszins verrassende melding die thans te lezen valt op de website van de GO! basisschool Markevallei. In de refter van de school waren er daaromtrent twee informatiemomenten voor de ouders. De afdeling telt thans nog 80 leerlingen verdeeld over een kleuterklas en drie graadklassen.

Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap is het officieel onderwijs dat in opdracht van de Vlaamse gemeenschap georganiseerd wordt. Het wordt op drie niveaus bestuurd: de school (lokaal niveau), de scholengroep (mesoniveau) en de Raad GO! (centraal niveau). De basisschool Markevallei behoort tot de Scholengroep 9 dat twaalf scholen omvat in de regio Asse/Wemmel/Halle. Het waren de plaatselijke directeur Astrid van Daele, algemeen directeur van de Ringscholen Patricia Van Eekenrode , de voorzitter van de raad van bestuur Carla Nelissen en de verantwoordelijke voor de infrastructuur Eric Cremers die de ouders te woord stonden.
 
Sluiting onafwendbaar
 
De sluiting blijkt onafwendbaar omwille van het te hoge kostenplaatje van een volledige upgrade van de gebouwen om hun functie als volwaardige schoolgebouwen te kunnen blijven uitoefenen. De gebouwen dateren van begin de jaren ’70. De broodnodige centen voor de renovatie zijn blijkbaar niet beschikbaar. Eric Cremers: “De jongste tien jaar werd nagenoeg 400.000€ gespendeerd aan de Markevallei. Dat is zo’n 10% van het investeringsbudget dat het centraal bestuur ter beschikking stelt voor het in stand houden van alle scholen samen. Jammer genoeg moeten wij ervaren dat dit slechts een druppel is op een hete plaat. Om de gebouwen van de vestiging Herne Centrum van een verder leven te voorzien zijn kapitalen nodig die wij geenszins hebben”.
 
Ook voorzitter Carla Nelissen gaf als recent voorzitter en bestuurslid mee de gang van zaken meer dan te betreuren  maar dat de afgeleefde en onaantrekkelijke schoolgebouwen op termijn onvermijdelijk een leegloop zouden tot gevolg gehad hebben. “In ieder geval is kiezen blijkbaar altijd wel een beetje verliezen”, klonk het.
 
Vesting Kokejane heeft opvangmogelijkheden
 
De aankondiging van de sluiting kwam zowel bij het personeel als bij de ouders over als een donderslag bij heldere hemel. De ouders wierpen vooral praktische bezwaren op. En voor de leerkrachten blijft het ook nog koffiedik kijken wat de toekomst hen zal brengen. Schooldirecteur Astrid van Daele wist de ouders alvast wel alternatieve oplossingen voor te houden. De vestiging Kokejane speelt hierbij een cruciale rol. Mits een herschikking van de klaslokalen en het toevoegen van een klascontainer is deze vestiging, die thans 158 leerlingen telt, perfect in staat de leerlingen van de vestiging in het centrum op te vangen. In Kokejane heeft ieder leerjaar zijn klas en op een paar uitzonderingen na zijn er in iedere klas nog opvangmogelijkheden. “Dit schooljaar blijft alles uiteraard nog zoals het is. Maar al vanaf september 2018 hebben de ouders een keuzemogelijkheid. Zij kunnen er dan al voor kiezen hun kind in te schrijven in Kokejane. Voor hen die nog een jaar in het centrum willen blijven schoollopen is er eveneens absoluut geen probleem. Ook daar blijft de degelijkheid van het onderwijs dan nog gegarandeerd. Na juni 2019 zal de overgang van alle leerlingen wel automatisch gebeuren”. Heel binnenkort krijgen de ouders dan ook een schrijven waarin gepeild wordt naar hun intentie. “Dit moet ons toelaten een adequate organisatiestructuur neer te schrijven en de overdracht zo goed als mogelijk voor te bereiden”, aldus nog de directeur.
 
De ouders waren vooral bekommerd om het busvervoer. Dat blijft wel bestaan. De gebeurlijke vervanging van de oude schoolbus door een nieuwe bleef wel nog onbeantwoord. Het centraal bestuur dient daaromtrent nog een beslissing te nemen. Een tweede grote bekommernis van de ouders was de mogelijke overbevolking van het schooltje in Kokejane in het algemeen en van de klassen in het bijzonder. Ook hier kon de directeur de ouders geruststellen: “In Kokejane heeft ieder leerjaar nu al zijn klas. In vele klassen zijn er nog stoelen vrij en door de herinrichting van het klassencontingent kunnen wij dan ook klaslokalen vrijmaken. Daarenboven voorzien wij ook de inplanting van een klascontainer. En ook komt er bijkomende ruimte die mee zal dienen als speelplaats”. Verder hadden de ouders ook nog vragen over het niet tijdig ingrijpen voor het degelijk in stand houden van de schoolgebouwen.
 
Gemeentebestuur lonkt naar de site
 
De vrijkomende schoolsite zal allicht in zijn geheel verkocht worden. De opbrengst ervan is dan bestemd voor het centraal schoolbestuur. Het is inmiddels geen geheim dat het gemeentebestuur al enige tijd zijn ogen heeft laten vallen op het verwerven van de reeds eerder afgetakelde en opgegeven schoolgebouwen. Die zijn pal gelegen in het centrum en sluiten aan op het reeds aanwezig openbaar gemeentelijk domein met onder meer het gemeentehuis, de bibliotheek en het jeugdhuis. In de gemeenteraad werd in die zin dan ook al eerder aangegeven dat er alvast al werk zou gemaakt worden van een schatting van die reeds verloederde schoolgebouwen.         
 
In een reactie zegt burgemeester Kris Poelaert met zijn bestuursploeg hun steun toe aan de GO! Basisschool. “Als gemeente willen wij partner zijn in het toekomstige verhaal van de school voor een uitbreiding in Kokejane. Maar net zoals we de nodige ondersteuning hebben gegeven zowel aan de vrije basisschool De Bloesem voor onder meer de nodige ruimtelijke planning en bouwvergunningen als voor de uitbreiding van onze gemeentelijke basisschool De Regenboog in Herfelingen zullen we dit zeker ook doen voor de Markevallei waar overigens al jarenlang een goede verstandhouding mee bestaat. Wij zullen de school dan ook alleszins de nodige ondersteuning bieden in haar toekomstig handelen”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 mei 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief