HERNE – Bloedgevers zien de toekomst terug rooskleurig in

C21

HERNE – Bloedgevers zien de toekomst terug rooskleurig in

Bloedgevers_herne_jaarlijks_feest_2018__10_
HERNE – Bloedgevers zien de toekomst terug rooskleurig in - © Deschuyffeleer
 
Bloedgevers_herne_jaarlijks_feest_2018__22_
Vriendenkring der Vrijwillige Bloedgevers van het Rode Kruis afdeling Herne met Etienne Van Schandevijl, Felix Mot, Roger Strobant, Margueritte brancart, Michel Martens, Annie Devroede, Patricia Mattheus, Rolande Monte en Luc Coppens (afw Coleta Geerts) - © Deschuyffeleer
 
Bloedgevers_herne_jaarlijks_feest_2018__35_
Vriendenkring der Vrijwillige Bloedgevers van het Rode Kruis afdeling Herne - Zij werden 71 jaar - © Deschuyffeleer
 
Bloedgevers_herne_jaarlijks_feest_2018__42_
Vriendenkring der Vrijwillige Bloedgevers van het Rode Kruis afdeling Herne - Nestor Luchtens en Rolande Monte - © Deschuyffeleer
 
Bloedgevers_herne_jaarlijks_feest_2018__45_
Vriendenkring der Vrijwillige Bloedgevers van het Rode Kruis afdeling Herne - Inhoud: 741 postzegels - © Deschuyffeleer
 

Telkens in november houdt de Vriendenkring der Vrijwillige Bloedgevers van het Rode Kruis afdeling Herne er aan zijn verdienstelijke donoren in de schijnwerpers te plaatsen. Dit gebeurde zoals gebruikelijk in de Egelantier en ging gepaard met een lekker etentje. Deze jaarlijkse gebeurtenis kreeg deze keer ook een bijzonder tintje mee omdat de vriendenkring dit jaar 60 kaarsjes mag uitblazen.

Dominicanessenklooster
 
Zoals nu toch al ettelijke jaren is het Etienne Van Schandevijl die namens het tienkoppig bestuur de genodigden welkom mag heten en hen allen bedanken niet alleen voor hun bloedgeven maar ook voor hun trouw, hun steun en hun sympathie. In zijn jaaroverzicht gaf de woordvoerder ook graag mee dat het Dominicanessenklooster als nieuw bloedgeverslokaal alleszins geen roet in het eten gooide. De noodgedwongen verhuis van de gebouwen van het gemeenschapsonderwijs naar het Dominicanessenklooster kwam er omdat, volgens de Dienst der Gebouwen, de oorspronkelijke stek niet meer voldeed aan de gangbare veiligheidsvoorschriften. Het ter beschikking stellen van het klooster door het gemeentebestuur wordt dan ook van harte in dank afgenomen. Een tweede noemenswaardige verandering bij de bloedafnames is dat de donaties niet langer worden verzorgd door het bloedtransfusiecentrum van Leuven maar door het centrum dat opereert vanuit Gent. Deze wijziging heeft uiteraard te maken met het gekende fileleed dat gekoppeld is aan het traject tussen Leuven en Herne.
 
Toch weer hoopgevende signalen
 
“Jammer genoeg viel de negatieve opgedoken spiraal in ons bloedgeverslandschap van 2016 ook in 2017 nog niet helemaal af te stoppen”, gaf Etienne verder nog aan. “Met 367 bloedgiften strandde de vriendenkring toen op een uitgesproken laag aantal. Ooit was het meer dan 500 bloedzakjes. Voor 2018 wordt het nu direct nog geen ‘grand cru’ maar toch ziet de vereniging een kentering. Er boden zich dit jaar immers 22 nieuwe donoren aan. Onder hen een groot aantal jonge mensen. Aan het eind van de viering mogen we ook niet minder dan 15 bloedgevers feliciteren met hun 10 bloedgiften. Dit alles bij elkaar is alleszins hoopgevend en bewijst dat de vereniging terug in de lift zit. Samen met een mogelijke verlenging van de ouderdomsgrens tot boven de 71 kan dit allicht in de nabije toekomst leiden tot een nog beter eindresultaat”.
 
Verdienstelijke bloedgevers  

Onder de aanwezigen werden Jean-Pierre Kielemoes (50 giften), Marc Somers (100 giften) en Luc Mot (125) speciaal bedacht met een gelegenheidscertificaat en –aandenken. Verder bereikten dit jaar Hilda De Pauw en Michel Martens de ouderdomsgrens van 71 jaar. Zij kregen dan ook een speciale attentie voor hun jarenlange inzet als bloedgever. De topbloedgevers zijn nog steeds Roger Strobant met 184 bloedgiften en Luc Hemerijckx met 179 donaties. Wat het bestuur wel betreurde was dat geen enkele van de gelauwerden voor 10 bloedgiften meende op de viering aanwezig te moeten zijn.
 
Het was Nestor Luchtens die de gelukkige winnaar werd van de tombola. Hij wist precies in te schatten dat het voorgehouden bokaaltje voorzien was van 741 postzegels. Dit leverde hem een mand met streekproducten ter waarde van 50 euro op. Overigens mochten nog eens 9 andere aanwezigen naar huis met ieder een mooie (troost)prijs.
 
Nieuwe bloedgevers steeds bijzonder welgekomen

 
De volgende bloedafname is voorzien in het Dominicanessenklooster op donderdag 10 januari van 18 tot 21u. Voor bijkomende inlichtingen kan men zich steeds wenden tot Etienne Van Schandevijl (054/30.03.23). Ook nieuwe kandidaat-bloedgevers zijn uiteraard steeds bijzonder welkom. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 nov 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief