HERNE - De 88-jarige Leon De Jaeger viert zijn 22ste verjaardag

C21

HERNE - De 88-jarige Leon De Jaeger viert zijn 22ste verjaardag

Leon_de_jaeger_29_feb_2020__1_
HERNE - De 88-jarige Leon De Jaeger viert zijn 22ste verjaardag - © Deschuyffeleer
 
Leon_de_jaeger_29_feb_2020__3_
HERNE - De 88-jarige Leon De Jaeger viert zijn 22ste verjaardag - © Deschuyffeleer
 
Leon_de_jaeger_29_feb_2020__3a_
HERNE - De 88-jarige Leon De Jaeger viert zijn 22ste verjaardag - © Deschuyffeleer
 

Eens om de vier jaar telt de maand februari een extra dag: 29 februari. Juist op die bijzondere dag is St-Felixbewoner Leon De jaeger jarig. Hij werd immers geboren op maandag 29 februari 1932. Hij vertelt of hij zijn leven lang die bijzondere verjaardag als pechvogel, als geluksvogel of als doodgewone vogel ervaart.

“Ik krijg altijd de vraag van mensen wanneer ik nu mijn verjaardag vier als mijn geboortedag niet voorkomt op de kalender. Ach, antwoord ik dan, dat doe je toch altijd het weekend ervoor of erna! En als mijn dag er niet is voel ik me vaak nog wat meer jarig want dan krijg ik gedurende twee dagen felicitaties. Het heeft daarbij nog het groot voordeel om als het ware ‘eeuwig jong te blijven’. Maar dat dient toch met een serieuze korrel zout genomen te worden want mijn dagelijkse kwaaltjes vertellen mij een heel ander verhaal. Verjaren op 29 februari heeft alvast één algemeen voordeel: je verjaardag wordt zelden vergeten en als hij dan toch zou vergeten worden dan heb je wel brute pech”.
Waarom een 29 februari
In 46 vóór Christus voerde Julius Caesar in navolging op de Romeinse kalender met 355 dagen de ‘Juliaanse’ kalender in, met iedere vier jaar een schrikkeljaar. Die fameuze 29ste noemen we een schrikkeldag. Deze Juliaanse kalender werd op zijn beurt geleidelijk aan gecorrigeerd en maakte plaats voor onze huidige Gregoriaanse kalender.
Gemiddeld telt een jaar 365,25 dagen. Maar dat was dan, in vergelijking met het tropisch jaar dat  zo’n 365,2422 dagen telt dan ongeveer 11 minuten en 15 seconden per jaar te veel. Rond 730 ná Christus was men zo ver dat men die fout kon vaststellen, maar daar werd nog lange tijd niets mee gedaan.
Eind 16de eeuw bepaalde paus Gregorius XIII dat donderdag 4 oktober 1582 direct gevolgd zou worden door vrijdag 15 oktober 1582 om de inmiddels opgelopen achterstand in één keer goed te maken en dat er voortaan 97 schrikkeljaren in iedere periode van 400 jaar zouden zijn. Een jaar telt sindsdien gemiddeld 365 + 97/400 = 365,2425 dagen, een benadering van de werkelijkheid die voorlopig voldoende nauwkeurig is. Volgens de Gregoriaanse kalender is het een schrikkeljaar als dat deelbaar is door 4, met uitzondering van eeuwjaren. Maar als die deelbaar zijn door 400  - zoals het jaar 2000 - komen ze wél terecht in de lijst van de schrikkeljaren.
Buitenbeentje
Buiten het verjaren op een 29 februari is Leon ook nog een buitenbeentje in andere opzichten. Zo vormt hij samen met zijn vrouwtje Jeanne Vandergucht een gelukkig koppel dat al 69 jaar samen door het leven gaat. Vorig jaar mochten zij samen hun briljanten huwelijk vieren. In die zin stonden zij ook in de belangstelling tijdens de jaarlijkse gemeentelijke jubilarissenviering. Beiden zijn heel gelukkig met hun nieuwe thuis in St-Felix. Tot voor twee jaar woonden zij in hun appartement in de buurt van La  Dodane in Edingen. Een ongelukkige val van Jeanne heeft hen toen doen beslissen om hun oude dag verder te beleven in een rusthuis. Die beslissing genoot ook een positieve weerklank van hun zoon Pierre die samen met zijn partner en hun twee zonen in Bloemendaal woont.
Om die verjaardag in te kleuren mocht Leon deze morgen reeds genieten van een bijzonder ontbijt en mag hij allicht vandaag of morgen  ook nog leuk bezoek ontvangen van kinderen, kleinkinderen en vrienden.

Gefeliciteerd Leon en nog vele (schrikkel)jaren toegewenst!
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 feb 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief