HERNE – Basisschool De Regenboog vangt het preteachen op afstand vlot op

C21

HERNE – Basisschool De Regenboog vangt het preteachen op afstand vlot op

Preteaching_regenboog_herfelingen__3_
HERNE – Basisschool De Regenboog vangt het preteachen op afstand vlot op - Foto ingezonden
 
Preteaching_regenboog_herfelingen__1_
HERNE – Basisschool De Regenboog vangt het preteachen op afstand vlot op - © Deschuyffeleer
 
Preteaching_regenboog_herfelingen__2_
HERNE – Basisschool De Regenboog vangt het preteachen op afstand vlot op - Ingezonden
 

Ook voor de ouders, de leerlingen, de leerkrachten en de directie van de gemeentelijke basisschool De Regenboog in Herfelingen was de eerste schooldag van het derde trimester er ééntje waarbij nieuw, buitengewoon, uitzonderlijk en abnormaal thuishoren. Volgens directeur Christoph Segers is lesgeven in een klas zonder leerlingen wel een uitdaging maar waarbij ook niet alles negatief beladen moet zijn. “Als we er allen samen echt voor gaan is nog heel veel mogelijk en zijn ‘dramatisch en verloren’ vooralsnog zeker niet aan de orde”. 

Nu al sinds 16 maart zijn de lessen in alle scholen door de coronamaatregelen opgeschort. De scholen dienen wel opvang te voorzien. Eens geweten dat die maatregelen ook na de paasvakantie zouden verlengd worden gaf de Vlaamse overheid vorige week aan dat de scholen thans wel degelijk nieuwe leerstof dienen aan te bieden via afstandsonderwijs. "Dit mogen geen verloren leerweken worden", stelde minister voor onderwijs Ben Weyts hierbij.
Preteachen
Sinds gisteren is dan ook De Regenboog - die zoals alle scholen overigens nog altijd tot nader order fysiek gesloten blijft - gestart met het aanbieden van nieuwe leerstof, het zogezegd preteaching. “Door de uitzonderlijke maatregelen van de overheid zijn wij in die zin ook op zoek gegaan naar nieuwe manieren om onze leerlingen zo goed als mogelijk te begeleiden. Nu toch al geruime tijd zijn onze leerkrachten dan ook druk in de weer zich te bekwamen in het gebruik van online leerplatformen en het maken van educatief videomateriaal op maat van de leerlingen. Tijdens de paasvakantie konden de ouders de nodige leerboeken al komen ophalen. Gezien de positieve telefonische en mailboodschappen en zonder grootsprekerij mag ik toch wel zeggen dat het ons bijzonder goed gelukt is en dat ook de ouders ons blijken van enthousiasme toesturen en ons heel erkentelijk zijn”.
“Eigenlijk maakt het niet zoveel meer uit of die toestand nu nog twee weken of langer dient te worden aangehouden. Alle systemen zijn geïnstalleerd en alle leerkrachten zijn ingeleefd en vertrouwd met wat ze moeten doen. Ook hebben wij een oplossing geboden voor de drie gezinnen die geen pc of laptop ter beschikking hadden. En voor die drie was toegang krijgen tot het internet ook al niet het probleem. Eigenlijk mag men hier in het Pajottenland en meer bepaald in Herfelingen op dat gebied niet klagen. Heel veel van onze kinderen komen uit een geprivilegieerde middenklasse. Ik kan mij best inbeelden dat dit in andere regio’s ook nog een bijkomende hinderpaal is waarvoor een oplossing vinden ook niet altijd evident is”.
Onontgonnen mogelijkheden
“Het is opmerkelijk waartoe we op gebied van ICT in onze school - en ik denk dat dit in vele scholen het geval is - aan vooruitgang hebben geboekt. Ik heb de indruk dat er vóór het coronatijdperk - vooral voor het lager onderwijs - het internet al een massa aan toepassingen en mogelijkheden inhield die of door tijdgebrek of door een gebrek aan interesse of door gewoon trouw te blijven aan de gewoontes ook door de leerkrachten in het algemeen niet werden aangewend en benut. Goed te verstaan: de digitale weg zal nooit een vervanger worden van de leerkracht. Maar deze nieuwe methodes in deze uitzonderlijke tijden bieden zeker ook nadien voor kinderen die het wat moeilijker hebben of voor kinderen die wegens ziekte een tijdlang niet kunnen naar school gaan alvast een oplossing. En indien dit goed geconcipieerd wordt zelfs een meerwaarde. Wat online staat blijft online, kinderen kunnen zo thuis in alle rust al dan niet samen met de ouders een welbepaalde les nogmaals herbeleven”.
“Op dit ogenblik zorgen onze leerkrachten, ook de kleuterjuffen, voor minstens twee instructiefilmpjes met nieuwe leerstof per dag en ook voorzien zij een uurtje videochat. Dit gebeurt via de website praatbox.be die ook in deze quarantaineperiode gratis videobellen zonder account mogelijk maakt. Ook dat laatste is heel belangrijk om het sociaal contact én met de school én met de leerkracht én met de andere vriendjes levendig te houden”.
Nieuw schooljaar
“Naar het opstarten van het nieuw schooljaar in september zie ik in de schoot van onze school geen al te grote complicaties. Informatie doorgeven van de ene juf naar de andere juf is perfect haalbaar. Voor de kinderen evenwel die de overgang maken van het basisonderwijs naar het secundair onderwijs zal het allicht wat moeilijker zijn. Daarbij moet wel gezegd dat bij het uitbreken van de coronacrisis veel fundamenten reeds gelegd waren en de grootste brok leerstof al gegeven was. Toch houden de leerkrachten in het secundair best rekening met de huidige uitzonderlijke toestand en ook is waar dat alle leerlingen in hetzelfde schuitje zitten”.
Heropenen?
“In de veronderstelling dat de basisscholen dit schooljaar nog mogen terug openen, wat vandaag denk ik wel enigszins de kop opsteekt naar de mogelijke kanteldatum van 4 mei toe, zou er door onder meer het wegvallen van schoolreizen, uitstappen, feestjes en nog meer alleszins veel leertijd vrijkomen. In ons team en ook bij collega’s hoor ik evenwel toch dat daarbij toch verwacht wordt dat de overheid degelijke garanties zal moeten aanbieden. Die lestijden invullen met respect voor de afstandsregels is een haast onbegonnen zaak. In Denemarken hebben zij wel al voor een heropening gekozen. Klassen maken van 10 tot 12 leerlingen zoals in dat land is in onze infrastructuren haast onmogelijk. Daarbovenop beschikken we niet over een voldoende personeelscapaciteit om dat waar te kunnen maken. Trouwens social distancing vrijwaren bij kinderen behoort ook en sowieso tot het domein van utopia. Er zijn nog heel veel essentiële vragen. Misschien krijgen we vrijdag antwoord”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 apr 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief