HERNE - Hulp voor 600 weeskindjes

C21

HERNE - Hulp voor 600 weeskindjes

Collage_editiepajot_noel_rwanda_deschuyffeleer
Herman Annendijck en Johan Decru helpen weeshuis Noël in Rwanda. - Foto's Deschuyffeleer.
 
Editiepajot_weeshuis_noel_rwanda__6_
Editiepajot_weeshuis_noel_rwanda__3_
Editiepajot_weeshuis_noel_rwanda__11_
 

Binnenkort vertrekt Johan Decru uit Koekelare terug naar Rwanda. Dit jaar krijgt hij er het gezelschap bij van familielid Herman Annendijck uit Lettelingen. Op zich geen wereldschokkend nieuws ware het niet dat deze kompanen er heen gaan met een heel nobel doel. Voor de 12de keer gaat Johan er immers terug om het weeshuis Noël in Nyundo financiële en materiële hulp te bieden. Herman is hem daarbij graag behulpzaam.

Alles begon indertijd met een bezoek aan oom-missionaris broeder Albert. Tijdens dit familiebezoek kwam Johan in contact met het weeshuis Noël. “De weeskinderen in Rwanda hebben onmiddellijk een belangrijke plaats in mijn hart veroverd en de idee om hen te helpen liet mij niet meer los”.

Het weeshuis ontstond in 1955. Tijdens de oorlog in Rwanda in 1994 zijn de kinderen van Noël gelukkig aan de volkerenmoord ontsnapt. De genocide maakte echter zoveel doden dat het weeshuis uit zijn voegen trad. Op één jaar tijd ging het aantal kinderen van 60 naar meer dan 500. Nagenoeg 15 jaar na de genocide neemt het aantal jonge weeskinderen opnieuw gestaag toe, ditmaal ten gevolge van aids.

“Meer dan 600 kinderen groot brengen vraagt enorme inspanningen. In de loop der jaren heeft Noël gelukkig maar stichtingen en particulieren gevonden die de vele onkosten mee betalen. Dankzij hen kan het weeshuis blijven bestaan,” aldus Herman Annendijck die overigens voorzitter van de kerkfabriek van Kokejane is en er tevens actief als catechist. Beroepshalve maakt hij veel vliegreizen. De opgespaarde vliegmiles laten hem nu toe om de twee tickets Brussel-Rwanda te bekostigen. Verder neemt Herman ook tuingerief en twee laptops mee.

De 6000 euro die Johan in Koekelare en omgeving heeft bijeen gesprokkeld worden benut voor de aankoop van noodzakelijke goederen en bewaarbare levensmiddelen. “Groenten komen uit hun eigen tuin, maar rijst, melkpoeder, suiker, maïs, bonen, aardappelen en hout om de kookketels warm te stoken moeten worden aangekocht. Samen met een paar weeshuishelpers gaan we dan ter plaatse shoppen. Niet met een winkelkarretje maar met drie kleine vrachtwagens.”

Johan en Herman zijn er rotsvast van overtuigd dat ook in onze regio mensen met een gul hart te vinden voor een financieel toemaatje. Dit kan alsnog op rekeningnummer 310-0043878-23 met vermelding Rwanda weeshuis. Alleszins vertonen en vertellen zij hun belevenissen tijdens de zomervakantie na één van de zaterdagmissen in de kerk van Kokejane.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 mei 2009
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief