HERNE - Een propere jongen tegen verdwaald vuil

C21

HERNE - Een propere jongen tegen verdwaald vuil

Editiepajot_herne_propere_jongen_foto_ep
Matthias Van den Hoof, 9 jaar, uit de Brikstraat in Sint-Pieters-Kapelle (Herne), ziet het graag proper. - Foto's EP.
Editiepajot_herne_propere_jongen_foto_ep__3_
Hij is met zijn mama en gewapend met een vuilzak de straat in getrokken om de wegberm op te kuisen. - Foto's EP.
Editiepajot_herne_propere_jongen_foto_ep__4_
Editiepajot_herne_propere_jongen_foto_ep__6_
 

Matthias Van den Hoof, 9 jaar, uit de Brikstraat in Sint-Pieters-Kapelle (Herne), ziet het graag proper. Hij is met zijn mama en gewapend met een vuilzak de straat in getrokken om de wegberm op te kuisen. "Die ligt steeds vol zwerfvuil en je houdt het niet voor mogelijk wat we er allemaal hebben gevonden". Papier, plastieken zakken, bierblikjes, flessen, sigarettenpeuken, bananenschillen, batterijen, kledij, karton verpakkingen met inhoud, stuk gereden wegsignalisatie... alles wat je maar bedenken kan.

Voor een jongen van 9 is Matthias al zeer milieubewust. Hij is lid van JNM (Jeugdbond voor Natuur- en Milieustudie) en loopt liefst een hele dag met vlindernetje achter de vlinders en andere beestjes aan. Om ze te kunnen determineren en dan uiteraard meteen weer vrij te laten. De natuur is dus wel zijn ding.

"Waarom ik op het idee gekomen ben ? Eigenlijk heel toevallig. Van de juf moet ik af en toe iets spontaan komen vertellen in de klas, en we hadden thuis een leuke site ontdekt : www.verdwaaldvuil.be  . Daar wou ik iets over vertellen in mijn klas. We hadden onze vuile straat al eerder gespot op de site, maar we wilden niet wachten tot de kuisploeg zijn ding kwam doen... We hebben dan zelf maar de handen uit de mouwen gestoken. En zo kon ik ook wat leuk illustratiemateriaal meenemen naar de klas."

Het duurt vaak heel lang voordat zwerfafval uit het milieu verdwijnt. En het is gevaarlijk voor vogels en andere dieren. Zo duurt het soms tot een half jaar voordat papier en karton volledig is afgebroken. Voor een sigarettenpeuk is dat 1-5 jaar, voor een bananenschil 3 jaar, een metalen blikje doet er 1,5-50 jaar over, een plastic frisdrankfles 5-10 jaar. En zo wordt het alsmaar erger: een plastic zak doet er 10-20 jaar over, een kauwgum: 20-25 jaar, een aluminium blikje: 80 jaar tot 1 miljoen jaar, een plastic sixpack-houder: 100 jaar, een glazen fles: 1 miljoen jaar, en een (polystyreen) patatbakje... eeuwig.

"We hebben maar liefst 7,5 kg verdwaald vuil bijeen geraapt. En dat is zonde, want in Herne is het anders wel mooi wonen. Ik hoop echt dat de grote mensen uit onze gemeente voortaan twee keer nadenken voor ze iets door hun autoraampje gooien."

Matthias en zijn mama vonden het een heel leuke en leerrijke ervaring, en het was best gezellig en voor herhaling vatbaar. "Ik heb veel bravo's gekregen van voorbijgangers en heb zelfs een stuk cake en een stuk fruit gekregen aan een bevoorradingspost van wielertoeristen. Ik heb ook een mailtje gestuurd naar onze burgemeester en die heeft me uitgenodigd op het gemeentehuis. Nu woensdag om 18 u. word ik verwacht en ik ben heel benieuwd en zelfs een beetje opgewonden”.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 mei 2009
Gerrit Achterland
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Deschuyffeleer Godelieve | 05 jun 2023
Godelieve Deschuyffeleer | 05 jun 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief