HERFELINGEN – Oud-leerlingen vervullen droomwens van hun overleden lerares

C21 Css

HERFELINGEN – Oud-leerlingen vervullen droomwens van hun overleden lerares

Monique_favaits
HERFELINGEN – Oud-leerlingen vervullen droomwens van hun overleden lerares - © Deschuyffeleer
 
Monique_favaits1
HERFELINGEN – Oud-leerlingen vervullen droomwens van hun overleden lerares - © Deschuyffeleer
 

Zaterdag 9 september overleed Monique Favaits. Zij zou in november 77 jaar geworden zijn. Nagenoeg 30 jaar heeft Monique haar sporen verdiend in het Herfelings basisonderwijs. Honderden - thans vrouwen en mannen - hebben haar gekend als juffrouw Monique en hebben aan haar veel onuitwisbare en mooie herinneringen overgehouden.

In september 1963 maakte de 19-jarige Monique in Herfelingen haar lerarendebuut in de katholieke meisjesschool die destijds gevestigd was in de gebouwen van het huidig parochiaal Bavocentrum.  Zij was een graag geziene en goede lerares en een nog beter mens. Altijd goedlachs, bezorgd, attentievol,….. het groot voorbeeld van velen. Haar hele loopbaan, die zij evenwel al op 46-jarige leeftijd wegens gezondheidsproblemen moest afbouwen, heeft zij dan ook de stempel meegedragen van ‘mama-juf’.   

In 1979 toen de meisjesschool en de gemeenteschool samensmolten, maakte ook juffrouw Monique de overstap. In de gemeenteschool werden haar toen de leerlingen van het eerste leerjaar toevertrouwd.

Niettegenstaande haar relatief korte loopbaan en de beperkingen die haar ziekte met zich meebrachten bleef Monique een juffrouw in hart en nieren. Het ‘onderwijzen’ heeft altijd bij haar een gevoelige snaar weten te raken. En met die gevoelige snaar komt men ook in het vaarwater van zang en muziek, een tweede hoeksteen in haar leven waaruit ze samen met haar echtgenoot Ghislain, een plaatselijk muziekicoon, veel voldoening putte.  

In de context van die twee liefdes had Monique bij het naderen van haar levenseinde wel twee bijzondere wensen. Enerzijds wou ze haar lichaam afstaan ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. En anderzijds wou zij heel graag gerealiseerd zien dat haar oud-leerlingen ‘samen’ zouden zingen op haar afscheidsviering.

Via de sociale media werd dan ook die wens kenbaar gemaakt. Een oproep die geenszins in dovemansoren viel. Voor een repetitie in de Sint-Niklaaskerk tekenden immers tientallen gelegenheidszangers present. Voor en achter de schermen zijn het vooral muzikant en vriendin Annelies Desmet en Rudi Deslachmuylder die zich inspannen om Monique’s laatste droomwens in vervulling te zien gaan. Voor de muzikale begeleiding van het gelegenheidskoor zorgen Eddy Peremans (guitar) en Maya Van Holder (dwarsfluit).

De afscheidsviering voor ‘juffrouw Monique’ is voorzien nu zaterdag 18 september om 10 u in de Sint-Niklaaskerk in Herfelingen.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 sep 2021
Deschuyffeleer Godelieve
Deschuyffeleer Godelieve
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 10 aug 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 10 aug 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 07 aug 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 14 jul 2022

archief