Proefproject covidvaccinatie bij apotheek HERFELINGEN positief onthaald

C21

Proefproject covidvaccinatie bij apotheek HERFELINGEN positief onthaald

Accinatiemoment_apotheek_herfelingen_okt_2021__1_
Proefproject covidvaccinatie bij apotheek HERFELINGEN positief onthaald - © Deschuyffeleer
 
Accinatiemoment_apotheek_herfelingen_okt_2021__2_
Proefproject covidvaccinatie bij apotheek HERFELINGEN positief onthaald - © Deschuyffeleer
 
Accinatiemoment_apotheek_herfelingen_okt_2021__3_
Proefproject covidvaccinatie bij apotheek HERFELINGEN positief onthaald - © Deschuyffeleer
 
Accinatiemoment_apotheek_herfelingen_okt_2021__4_
Proefproject covidvaccinatie bij apotheek HERFELINGEN positief onthaald - © Deschuyffeleer
 
Accinatiemoment_apotheek_herfelingen_okt_2021__5_
Proefproject covidvaccinatie bij apotheek HERFELINGEN positief onthaald - © Deschuyffeleer
 
Accinatiemoment_apotheek_herfelingen_okt_2021__6_
Proefproject covidvaccinatie bij apotheek HERFELINGEN positief onthaald - © Deschuyffeleer
 

Nu toch al enige tijd zijn ook een aantal apotheken actief ingeschakeld in de vaccinatiecampagne. Zo was er nu bij wijze van proef een prikmoment in apotheek Herfelingen. In de loop van de namiddag maakten er zo een vijftigtal mensen hun opwachting voor ofwel een eerste of een tweede prik. Er waren er ook enkelen die voordien hun derde prik tegen het Covid-19-virus misliepen. Apotheker Thomas Van Cutsem licht het project toe.

Wat heeft er aanleiding gegeven om u – via apotheek Herfelingen – ten dienste te stellen als occasionele en kleinschalige vaccinatielocatie?

“Apotheek Herfelingen is sinds het begin van de vaccinatiecampagne actief geëngageerd in het vaccinatiecentrum. Sinds het pril begin waren we betrokken bij de installatie van de bereidingsruimte en bij de coördinatie van het apothekersteam, dat dagelijks instaat voor de bereiding van de vaccins. Nu het vaccinatiecentrum tijdelijk gesloten is wegens verhuis was er een acute vraag naar extra locaties voor dringende prikken. Zo kwam de vraag of het mogelijk was Apotheek Herfelingen als extern prikpunt te gebruiken zoals overigens reeds in vele Brusselse apotheken gebeurt. Het initiatief en de organisatie vertrekken dus vanuit het vaccinatiecentrum. Apotheek Herfelingen was blij op deze vraag te kunnen ingaan. We stellen onze lokalen ter beschikking en staan in voor de bereiding van de vaccins”.

Waarom in uw apotheek ‘wel’ en in vele andere ‘niet’?

“Het prikmoment in Apotheek Herfelingen is ook een proefproject. De Vlaamse overheid kijkt zaterdag mee naar Herfelingen. En als ze beslist om dit concept uit te breiden is het de bedoeling onze opstelling te kopiëren naar andere apotheken die reeds de nodige ervaring opdeden als farmaceutisch expert in de vaccinatiecentra”.

Heeft u daarvoor een bijkomende ‘opleiding’ moeten volgen of worden de vaccins gezet door een arts?

“Momenteel worden de vaccins nog steeds geplaatst door artsen of door verpleegkundigen onder toezicht van de arts omdat de wet het nog niet toestaat aan apothekers. Maar de meeste Belgische apothekers zijn intussen daartoe ook opgeleid. Eens de overheid groen licht geeft zou het plaatsen van covidvaccins, maar misschien ook van griepvaccins, ook door apothekers kunnen gebeuren. Dit is reeds van toepassing in de meeste van onze buurlanden. Daarbij hoopt men het nijpend huisartsentekort in België deels op te vangen en de algemene vaccinatiegraad van de bevolking te verhogen. Door de vaccinatie ook direct in de laagdrempelige apotheken te laten plaatsvinden zou men ook burgers willen bereiken die anders geen vaccin zouden vragen”.

Voor wie en waarom?

“Ook al is de initiële vooropgestelde 70% aan gevaccineerden tegen het coronavirus in onze regio al een tijdje ruim bereikt, het blijft de intentie van de overheid om dat percentage nog zoveel als mogelijk op te krikken. Het is intussen meer dan bewezen dat via een vaccinatie het immuunsysteem waardoor het lichaam antistoffen aanmaakt om de virusdeeltjes te bestrijden ernstige schadelijke gevolgen en vele overlijdens voorkomt en in de zelfde zin ook de overbelasting van ons gezondheidssysteem. Zeker nu het aantal positief getesten terug stijgt is het belangrijk die laatste niet-gevaccineerden te bereiken en ook hen te overtuigen van de meer dan bewezen voordelen van een vaccinatie. Hoe meer mensen gevaccineerd, hoe groter de kans dat we het coronavirus onder controle krijgen. Bij die niet-gevaccineerden tellen we ook de jongelingen die recent 12 jaar werden.

Het vaccinatiemoment in onze apotheek was er ook omdat het vaccinatiecentrum Gooik op dit moment gesloten is wegens een verhuis van het sportcomplex de Koornmolen naar de kerk van Strijland. Op die locatie wordt het vaccinatiecentrum terug operationeel vanaf 15 november. In onze apotheek kregen wij ook personen over de vloer die al eerder in het VC Koornmolen een eerste prik ontvingen en die voor de ene of andere reden voor een tweede prik niet tot half november kunnen wachten. Zo werden er een zestigtal spuitjes klaargemaakt waarvan 12 dosissen voorzien zijn voor thuisvaccinatie.

Voor het prikmoment in onze apotheek met een Pfizer coronavaccin kon men niet zomaar binnenlopen voor een klaar is kees. Er diende vooraf contact opgenomen te worden via  vaccinatie@gooik.be of via voicemail op 02/211.35.35. Vanuit die administratie kon men dan richtlijnen ontvangen die onontbeerlijk waren voor een mogelijke vaccinatie”.

De ploeg van dienst was apotheker Thomas Van Cutsem (voorbereiding individuele spuitjes), dokter Marleen De Leeuw (arts Lennik), Myrthe Lissens en Hilde Dermez (administratie) en Francine Ost (onthaal).

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 okt 2021
Deschuyffeleer Godelieve
Deschuyffeleer Godelieve
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021

archief