HERNE - Lokaal bestuur stelt vijf kavels industrieterrein te koop

C21

HERNE - Lokaal bestuur stelt vijf kavels industrieterrein te koop

Vijf_kavels_te_koop
HERNE - Lokaal bestuur stelt vijf kavels industrieterrein te koop - © Deschuyffeleer
 
Naamloos
HERNE - Lokaal bestuur stelt vijf kavels industrieterrein te koop - © Deschuyffeleer
 

In augustus dit jaar werd de omgevingsvergunning van het bijkomend bedrijventerrein in de Scheibeekstraat goedgekeurd en werd het perceel verkaveld in vijf kavels/loten. Die loten worden thans toegewezen op basis van een toewijzingsreglement dat conform de filosofie van het ruimtelijke uitvoeringsplan (RUP) werd opgesteld. Er wordt dan ook veel belang gehecht aan de meerwaarde die de bedrijven voor Herne zullen bieden, de bedrijfseconomische situatie en de ecologische voetafdruk. De uitbreiding slaat op een totale oppervlakte van 1,6 ha dat zich situeert aan de noordelijke kant van de Scheibeek (richting Vollezele).

De gemeenteraad van Herne stelde op 24 januari 2018 het RUP van dat lokaal bedrijventerrein definitief vast om een antwoord bieden op het tekort aan bedrijventerreinen in de gemeente. Daarmee wil de gemeenteraad niet alleen mogelijkheden bieden aan nieuwe starters. Ook aan zonevreemde bedrijven wordt nu de kans geboden om te herlokaliseren.

De voorbije jaren werden er al verschillende werken uitgevoerd in opdracht van het lokaal bestuur om het bedrijventerrein in de Scheibeekstraat ‘gebruiksklaar’ te maken. Zo werden onder andere de wegenis en riolering vernieuwd, werd er grond verworven en werd een archeologisch onderzoek uitgevoerd. Vrij recent werd ook gestart met de aanpak van fase 2, zijnde de 3,5 ha die zich situeren aan de zuidelijke kant van de Scheibeek (richting Herne centrum). Ook dat evenwel zal een dossier worden dat zich de eerstkomende vijf jaar niet zal geconcretiseerd zien.

Alle documentatie met betrekking tot de verkoop vindt u op deze pagina van de gemeentelijke website. Kandidaat-kopers kunnen een dossier indienen tot 1 maart 2022. De percelen zullen worden aangeboden tegen een gemiddelde prijs van 95€/m².

Wat voorafging

Het was al in 2009 dat het gemeentebestuur een hoorzitting over het ontwerp van het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan organiseerde. Omdat planning meer dan ooit een noodzakelijke voorwaarde is om het ruimtegebruik in goede banen te leiden legde de Vlaamse overheid indertijd iedere provincie en iedere gemeente op een dergelijk structuurplan op te maken voor hun grondgebied. Dat plan werd dan het basisdocument voor de ruimtelijke ordening en het ruimtelijk beleid waarin voor de gemeente bindende krachtlijnen voor de toekomst werden vastgelegd. Op basis van die krachtlijnen kon de gemeente nadien ruimtelijke uitvoeringsplannen, bindend voor de inwoners, opstellen. Zo wenste de gemeente op termijn een bijkomend lokaal bedrijventerrein te voorzien aansluitend op de toen reeds bestaande KMO-zone langs de Scheibeekstraat. Het ganse gebied zou zodoende omgevormd worden tot één KMO-gebied. Door die uitbreiding zou tevens de plaatselijke werkgelegenheid merkelijk bevorderd kunnen worden.

In 2017 worden dan ook de eerste concrete stappen gezet om het bestaand lokaal bedrijventerrein aan de Scheibeekstraat uit te breiden. Mede op aangeven van meerdere bedrijfsleiders was het gemeentebestuur dan bereid over te gaan tot het daartoe noodzakelijk herzien van het RUP voor die omgeving. Het plan voorziet zowel een uitbreiding aan de noordkant richting Vollezele als aan de zuidkant richting Herne-centrum. De uitbreiding slaat op een totale oppervlakte van om en bij de 5 ha. De bedoeling is de uitbreiding fasegewijze uit te voeren. In die zin keurde het gemeentebestuur in 2018 het RUP definitief goed.

Het RUP houdt doelbewust een zeker aantal voorwaarden in die maken dat de percelen met een maximale grootte van 75 a louter bestemd zouden zijn voor kleinschalige lokale bedrijven. Bijkomende voorwaarden  verbonden aan de nieuwe bestemming betroffen onder meer het afschermen van de zone met een groen scherm van minimum 10 m breedte en het creëren van een vrij groot bouwvrij agrarisch gebied. De woongebieden bleven behouden maar de voorwaarden voor nieuwe verkavelingen en vergunningen zouden wel worden ingebed in de huidige algemene visie rond bouwen in Vlaanderen met onder meer kleinere percelen bouwgrond.

Meer informatie bij:
het diensthoofd omgeving, Xan De Maesschalck, xan.demaesschalck@herne.be, 02 397 11 78
de schepen voor middenstand, Lieven Snoeks, lieven.snoeks@herne.be, 0476 90 66 79
burgemeester Kris Poelaert, kris.poelaert@herne.be, 0475 47 50 03

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 dec 2021
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief