HERNE - Sprokkels uit de gemeenteraad en de raad maatschappelijk welzijn van 23 februari

C21

HERNE - Sprokkels uit de gemeenteraad en de raad maatschappelijk welzijn van 23 februari

00_gemeente_en_ocmwraad_herne_2021
HERNE - Sprokkels uit de gemeenteraad en de raad maatschappelijk welzijn van 23 februari - © Deschuyffeleer
 

Lokaal Overleg Kinderopvang

De raadsleden namen kennis van de samenstelling van de adviesraad Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) die eerder al in het leven was geroepen. Die adviesraad brengt iedereen samen die bij de opvang van jonge kinderen betrokken is. Dit lokaal netwerk geeft advies aan het lokaal bestuur over haar beleid en de uitbouw van de kinderopvang in de gemeente.

Het LOK moet ten minste samengesteld zijn uit vertegenwoordigers van de lokale actoren en van de gebruikers evenals uit een niet-stemgerechtigde vertegenwoordiger van het lokaal bestuur en een niet-stemgerechtigde afgevaardigde van Kind en Gezin.

Maken thans zo deel uit van dat LOK: Tineke Van Vreckem, Greta Thiels, Annelore Pappaert, Christoph Segers, Katrien Van Vaerenberg, Veronik De Bremaecker (voorzitter), Laure Vercruyssen, schepen Carina Ricour (waarnemer) en Nina Grisé (waarnemer).

De Regenboog

De raadsleden namen eveneens kennis van het besluit bij dringende spoed van het college van burgemeester en schepenen voor het leveren en installeren van twee nieuwe gasgestookte wandketels ter vervanging van de defecte stookolieketel in de gemeentelijke basisschool De Regenboog in Herfelingen. Met de opdracht is een uitgave gemoeid van 28.941€ excl. 6% btw.

In de rand vroeg raadslid Paul Beyl van Kwadrant Plus zich af of de gemeente als inrichtende macht voor een school nog wel zin heeft. Schepen Lieven Vandenneucker antwoordde dat een oefening in die zin al eens gemaakt werd in een recent verleden toen de school door omstandigheden een dipje kende. De burgemeester stelde dat dit niet meer aan de orde is. “We zijn immers zeer trots op onze school.  De nieuwe directie en het team hebben de school naar een nieuw hoogtepunt gebracht.  De lokale verankering is belangrijk, alsook om een eigen school in Herfelingen te hebben.  Ook zijn in onze gemeente de drie netten aanwezig wat maakt dat inwoners een mooie keuze genieten. Het zou niet van respect getuigen dat een school die opnieuw een herbevestigde positieve evaluatie mocht genieten van de inspectie over te dragen.  Ze verdienen dan ook al onze steun en terechte waardering voor het geleverde werk”.  En zijn ook volgens schepen Lieven Snoeks  “de jaarlijkse exploitatiekosten inmiddels gedaald zijn van 150.000€ naar 20.000€ en dat door het verbeterd zijn van de werking en door de daling van de kosten nu dan ook veel meer kan geïnvesteerd worden”.

Varia

Ook deze keer had raadslid Paul Beyl een reeks vragen in petto. Zo informeerde hij naar een stand van zaken met betrekking tot de aanleg van de looppiste en de groenvoorziening op de vroegere Fondatelsite. Burgemeester Kris Poelaert liet verstaan dat de betrokken ruimte thans nog worden gebruikt door een aannemer voor het uitvoeren van werken zoals het aanbrengen van de funderingen voor de bouw van de appartementen. Eens die werken achter de rug kan er een aanvang genomen worden met het aanleggen van de piste en de voorziene groenbeplanting. Dat zou allicht nog kunnen vóór het zomerseizoen het geval zijn. De burgemeester was overigens bijzonder lovend over de samenwerking met die aannemer gelast met de werken aan het station en zijn omgeving.

Ook de verkeersdrukte op en de staat van de Romeinse baan bracht het raadslid te berde. Burgemeester Kris Poelaert kon meedelen dat inzake de verkeersdrukte en de verkeersveiligheid in de Romeinse baan  wel degelijk metingen werden gedaan maar dat de resultaten en bevindingen thans worden gehypothekeerd door werkzaamheden vanuit de watermaatschappij. De ligging op de grens met Wallonië kan ook soms de dubbelzinnige verkeersignalisatie verklaren.

Het raadslid gaf ook aan voorstander te zijn van het blijven streamen van de zittingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn. De burgemeester was het eens dat het die richting zou moeten uitgaan maar dat de kostprijs van het aanbrengen van de nodige installaties minstens zou komen te liggen op 14.000 à 18.000€. Aan de andere kant staat dan weer dat het aantal bezoekers vrij laag ligt. De kosten/baten vallen dan ook nogal negatief uit. De mogelijkheid om een beroep te doen op het raamcontract van VERA zal wel worden bestudeerd.

Paul Beyl stelde zich ook vragen bij de verdere geloofwaardigheid van de politie Pajottenland. Vooral het moeten vernemen van de gerezen problemen via de media vond hij als gemeenteraadslid moeilijk te verteren. “Het mag dan wel interne keuken zijn, als gemeenteraadslid had ik toch graag langs officiële weg meer informatie gekregen over de toestand. De burgemeester had begrip voor de opmerking maar stelde dat de continuïteit en de rust in het korps inmiddels terug hersteld zijn en dat er in het politiecollege was afgesproken niet meer informatie te verspreiden dan die in de persmededeling. 

De herinrichting van het centrum bleek een ander aandachtspunt voor het raadslid te zijn.  Ook hier wist de burgemeester mee te geven dat er aan gewerkt wordt en dat tegen de volgende gemeenteraad de aanbestedingsprocedure tot het aanstellen van een ontwerper voorzien is.  Hij voegde er nog aan toe dat daarnaast ook de aanbestedingsprocedure zal opgestart worden voor het aanstellen van een studiebureau in functie van de opmaak van het RUP Centrumfuncties.  Dit betreft de invulling van de site van de Markevallei.  Dit laatste valt onder de bevoegdheid van het schepencollege omdat dit reeds in de begroting van 2022 werd opgenomen.

Ook het inrichten van een uitlaatweide voor honden stond op de to ask-lijst van het raadslid. De burgemeester gaf aan dat zo’n weide wel degelijk in het beleidsplan is opgenomen. Die weide was voorzien in het project aan de Rendries maar wegens het niet afgebakend zijn van die zone daartoe werd dit daar afgeblazen. De weide  wordt nu voorzien op de site van de vroegere Markevallei-schoolsite.

Kermisweekend

Burgemeester Kris Poelaert kondigde aan dat er tijdens het kermisweekend op 7 mei heel wat zal te beleven vallen in de gemeente als afsluiter van de coronaperikelen. Zo staat onder meer de verwelkoming van de nieuwe inwoners op het programma. De jongste vier jaar kwamen in totaal een 650-tal gezinnen, goed voor 1.400 personen, aan in Herne of verlieten de gemeente. Ook vele evenementen die tijdens de voorbije coronajaren niet konden doorgaan worden nu van het onder stof gehaald en daartoe worden de verschillende budgetten gebundeld. Naast het geven van een boost aan de kermis staan ook al een optreden van Mama’s Jasje op het programma evenals de uitreiking van de sportprijzen. Ook de spirit achter de geannuleerde nieuwjaarsreceptie wordt wakker geschud. Het bestuur wil daarbij ook de gelegenheid te baat nemen om alle medewerkers van het bestuur, ook de raadsleden, in de gelegenheid te stellen zich die dag letterlijk ten dienste te staan van de inwoners.

Bijzonder Comité Sociale Dienst

De raad voor maatschappelijk welzijn dan weer nam kennis van de aanduiding van de plaatsvervangende leden in het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Die personen moeten de effectieve leden vervangen wanneer die tijdelijk langdurig niet beschikbaar zijn. Zij dienen wel lid te zijn van de OCMW-raad.

Zo werden aangeduid als respectievelijke enige plaatsvervangers: Ludo Tiels voor Ghislain Rassaerts, An Deleye voor Patrick De Vos, Lieven Snoeks voor Marco Reuman, Eric Eeckhout voor Sonja Van Den Bossche, Vanessa Vanhende voor Mario Vandervelde en Nicky D’handschotter voor Arlette Vierendeels.

Vrijwilligers

In de rand van de raad kon de burgemeester ook vermelden dat op vrijdag 4 maart, in de Week van de Vrijwilliger,  het lokaal bestuur graag zijn gemeentelijke vrijwilligers in de bloemetjes wil zetten. Dit zal gebeuren in de polyvalente feestzaal van Sint-Pieters-Kapelle met onder meer een voorstelling van ‘Everybody Happy’ van Nic Balthazar.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 feb 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief