HERNE – Het lokaal bestuur dankte zijn vrijwilligers

C21

HERNE – Het lokaal bestuur dankte zijn vrijwilligers

1_everybody_happy_nic_balthazar__5_
HERNE – Het lokaal bestuur dankte zijn vrijwilligers - © Deschuyffeleer
 
2_everybody_happy_nic_balthazar__2_
HERNE – Het lokaal bestuur dankte zijn vrijwilligers - Burgemeester Kris Poelaert en schepen Carina Ricour - © Deschuyffeleer
 
3_everybody_happy_nic_balthazar__1_
HERNE – Het lokaal bestuur dankte zijn vrijwilligers - © Deschuyffeleer
 
Dsc02539
HERNE – Het lokaal bestuur dankte zijn vrijwilligers - © Deschuyffeleer
 
Everybody_happy_nic_balthazar__7_
HERNE – Het lokaal bestuur dankte zijn vrijwilligers - © Deschuyffeleer
 
Everybody_happy_nic_balthazar__8_
HERNE – Het lokaal bestuur dankte zijn vrijwilligers - © Deschuyffeleer
 
Everybody_happy_nic_balthazar__9__-_kopie
HERNE – Het lokaal bestuur dankte zijn vrijwilligers - © Deschuyffeleer
 
Everybody_happy_nic_balthazar__10_
HERNE – Het lokaal bestuur dankte zijn vrijwilligers - © Deschuyffeleer
 

Ook Herne kan rekenen op een bataljon inwoners die onbezoldigd vrijwilligerswerk verrichten en waar de lokale leefgemeenschap als geheel beter van wordt. De Week van de Vrijwilliger krijgt dit jaar haar beslag van  27 februari tot  6 maart en was voor het lokaal bestuur dan ook het momentum om die vrijwilligers uit te nodigen op een ontvangst met een hapje en een drankje en als toemaat een lezing van Nic Balthazar rond het thema ‘Everybody happy: kies voor meer geluk”.

De feestzaal in Sint-Pieters-Kapelle was zo de plaats van afspraak voor zij die zich nuttig maakten en maken in de bar van het gemeenschapscentrum, de bibliotheek, de sporthal, de GBS De Regenboog, het dorpsrestaurant, het noodwinkeltje Tooverschotje evenals bij de start to runs, als bewegingscoach, in de contacttracing, bij het  ruimen van zwerfvuil, het inventariseren van religieus erfgoed, als chauffeur bij de mindermobielencentrale of van het burgerbusje of als helper bij het kerstdiner, het seniorenfeest en de jubilarissenviering.

Solidariteit is cruciaal  

Burgemeester Kris Poelaert gaf de aanwezigen mee “zich heel gelukkig te voelen met niet alleen de lente voor de deur maar ook met voortaan eindelijk terug een leven zonder mondmasker en zonder contactbeperkingen. De twee jongste jaren waren weliswaar overwegend zwarte boekdelen waarbij de overstromingen zowel in de gemeente als in Wallonië zwaar doorwogen. En ook vandaag is alles absoluut niet peis en vree want op een oorlog in Oekraïne en een bijster slecht klimaatrapport stond en staat niemand te wachten. Solidariteit is daarbij van cruciaal belang. Zij moet ons in staat stellen al het negatieve te bekampen. Jullie als vrijwilligers zijn hierbij wel het cement dat toelaat om samen met al onze inwoners een solidaire gemeente te zijn en te blijven”.

Verzoeting versus verzuring

In haar toespraak wist schepen Carina Ricour mee te geven dat “vrijwilliger zijn, dat zit in je bloed, dat adem je, dat ben je. Zeker ook de covid-pandemie was de springplank voor de verdere opmars en de opwaardering van het vrijwilligerswerk. De inzet van vrijwilligers zorgt voor verbondenheid en creëert een sociaal netwerk van geëngageerden met een unieke toegevoegde waarde voor de samenleving. Vrijwilligers brengen ‘verzoeting’ in de plaats van ‘verzuring’. Hopelijk mogen we vanuit het lokaal bestuur nog heel lang op jullie rekenen en kunnen jullie ook nog heel lang genieten van de persoonlijke voldoening om anderen gelukkiger te maken”.

Gelukkiger zijn   

Met zijn aanstekelijke schwung en zijn vlotte en sympathieke uitstraling nam Nic Balthazar de aanwezigen mee op sleeptouw in een voordracht over hoe we allemaal ‘gelukkiger’ zouden kunnen zijn. Het werd niet alleen een pleidooi voor oplossingen die leiden tot minder stress en kwelling maar ook een geanimeerd en stevig gedocumenteerd betoog met evenveel humor als diepere inzichten en dit aan de hand van fascinerende beelden en foto’s, grappige anekdotes evenals haalbare en interactieve leerrijke tips. Leidraad hierbij was 'Everybody Happy', een Belgische film uit 2016, naar een idee en in een regie van hemzelf.

Veerkracht

In zijn bijdrage legde Nic het accent op het veerkrachtig zijn: “Veerkracht houdt ook in dat je ongeluk toelaat, dat je omgaat met tegenslagen. Met andere woorden: je mag gerust eens falen. Ook maak je jezelf minder kapot als je je innerlijke criticus even het zwijgen oplegt en als je vecht tegen je eigen zwartkijkerij en de manier van doen waarbij alles slecht, rampzalig en droevig wordt voorgesteld”. Ook pleitte hij voor het anticiperen op een chronische overspanningstoestand of burn-out door mild zijn voor zichzelf, zich niet te laten opjagen, af en toe gewoon ‘foert’ durven te zeggen en door het zich wapenen tegen de huidige prestatiemaatschappij waarvan opgebrand, uitgeput en leeg de gevolgen kunnen zijn. In zijn betoog reikte hij verder ook tips aan die een halt toeroepen aan het nahollen van perfectie en het ‘ont-moeten’. Ook wist hij het bijzonder geïnteresseerd publiek nog mee te geven dat de voornaamste waardering geen weerspiegeling is van een aantal ‘likes’ maar gewoon van onszelf moet komen”.

De klank- en geluidversterking waren een kolfje naar de hand van Geert Sterckx.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 mrt 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief