Het kleine HERNE toonde zich opnieuw groots in solidariteit

C21

Het kleine HERNE toonde zich opnieuw groots in solidariteit

Oekra__ne_dank___3_
Het kleine HERNE toonde zich opnieuw groots in solidariteit - Maurits van Liedekerke, burgemeester Kris Poelaert, Dariia Usoltseva - Foto ingezonden
 
Oekra__ne_dank___1_
Het kleine HERNE toonde zich opnieuw groots in solidariteit - Foto ingezonden
 
Oekra__ne_dank___2_
Het kleine HERNE toonde zich opnieuw groots in solidariteit - Foto ingezonden
 

Voor de overgekomen Oekraïners, hun gastgezinnen en meteen ook een schare vrijwilligers en het personeel van de gemeentelijke dienst Welzijn, kort voor iedereen die zich de jongste 140 dagen speciaal inzette voor het opvangen en het welzijn van die onverwachte logeergasten organiseerden de dienst Welzijn en het lokaal bestuur in de polyvalente feestzaal in Sint-Pieters-Kapelle een gezellig samenzijn gekoppeld aan een etentje.

Van de aangeschreven personen gingen uiteindelijk 23 Oekraïners en 15 vertegenwoordigers van de gastgezinnen in op de uitnodiging. Onder hen ook Dariia Usoltseva. Zij is al enkele jaren inwoonster van Herne/Herfelingen en vlot meertalig. Zij nam de vertaling van de toespraken van het Nederlands naar het Oekraïens en omgekeerd voor haar rekening, een taak die zij ook al op de Heysel en andere onthaalpunten uitoefent. Samen met haar  partner bood zij ook al onderdak aan een drietal Oekraïense landgenoten.

Welgekomen hulp van de gastgezinnen

Naast de uitnodiging aan het adres van de Oekraïners was de insteek vanuit het lokaal bestuur niet alleen de gastgezinnen en de vrijwilligers maar ook het personeel uit eigen rangen te bedanken voor het engagement, de beschikbaarheid, de inzet en de toewijding waarmee vaak in moeilijke omstandigheden aan de slag diende te worden gegaan. Schepen Sandra Dero: “Het waren meestal moeilijke dossiers waarbij wij als lokale overheid maar al te blij waren dat de gastgezinnen veel taken voor hun rekening namen. Het lokaal bestuur is dan ook maar al te gelukkig met de inzet van velen maar vooral van Linda Thiels, Emily De Temmerman, Manon De Brouwer en Nina Grisé van onze dienst Welzijn”.

Met een etentje waarbij vooral gezelligheid centraal stond wilde het lokaal bestuur dan ook iedereen nog eens samenbrengen alvorens vele verschillende paden zullen worden ingeslagen.

Afdelingshoofd dienst Welzijn Nina Grisé: “De opkomst is vrij talrijk, slechts enkele mensen konden er niet bij zijn. Meerderen hebben intussen wel werk gevonden waardoor ze niet langer een equivalent leefloon ontvangen. Er zijn ook al enkele Oekraïners verhuisd: een paar gingen naar steden zoals Halle en Brussel en één iemand is naar Polen getrokken. Op dit moment komen er geen dossiers meer bij. Maar dat kan in de toekomst nog wel veranderen.

Omdat wij ook onze Belgische keuken wilden ruggensteunen kozen we voor een menu met Vlaamse karbonade als lokaal tintje. Ook nu kon het gezelschap rekenen op de medewerking van vrijwillige helpende handen. In de keuken was het Arlette Vierendeels samen met nog Christelle, Michel en Dirk die zorgden voor een driegangenmaaltijd om zich de vingers van af te likken".

Samen eten

In zijn welkom legde de burgemeester het accent op het ‘samen eten’. “Samen eten heeft een zeer bijzondere betekenis.  Als je mensen uitnodigt voor een maaltijd, druk je daarmee een aantal zeer liefdevolle dingen uit met name wees een welgekomen gast, kom gerust thuis in mijn huis, die veilige plek waar ik mijn dagelijkse leven mag beleven. Neem plaats aan onze tafel, de plaats bij uitstek waar wij met ons gezin lief en leed delen, waar we samen familie zijn en geniet mee van de lekkere en gezonde voeding die we niet kunnen missen en die we met veel liefde hebben bereid, voor jullie en voor ons”. 

Naast het warm welkom van burgemeester Kris Poelaert was er ook Maurits van Liedekerke die een passend gedicht uit eigen werk voorlas.  Dat gedicht werd vertaald en als blijvende herinnering aan zowel de Oekraïense mensen als de gastgezinnen overhandigd.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 jul 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 28 sep 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 28 sep 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 26 sep 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 24 sep 2022

archief