HERNE – UNIcycling 2.0 – Eerste etappe van Krewinkel naar Sprimont (Lincé)

C21

HERNE – UNIcycling 2.0 – Eerste etappe van Krewinkel naar Sprimont (Lincé)

Unicycling_2
HERNE – UNIcycling 2.0 – Eerste etappe van Krewinkel naar Sprimont (Lincé)- © Deschuyffeleer
 
20220817_130734
HERNE – UNIcycling 2.0 – Eerste etappe van Krewinkel naar Sprimont (Lincé)- © Deschuyffeleer
 
Archief_unicycling_2021
HERNE – UNIcycling 2.0 – Eerste etappe van Krewinkel naar Sprimont (Lincé)- © Deschuyffeleer
 
Unicycling-2
HERNE – UNIcycling 2.0 – Eerste etappe van Krewinkel naar Sprimont (Lincé)- © Deschuyffeleer
 
Unicycling_2
HERNE – UNIcycling 2.0 – Eerste etappe van Krewinkel naar Sprimont (Lincé)- © Deschuyffeleer
 

Het was in september vorig jaar dat  vzw Samen Bewegen Voor Adem haar intentie bekendmaakte deze zomer iets groots te willen opzetten. Vandaag is dan ook de ‘grote dag’ aangebroken van UNIcycling 2.0. Dat is een sportieve en baanbrekende organisatie die een lans breekt om een maximum aan financiële middelen te genereren ten voordele van de strijd tegen mucoviscidose en om de ganse mucofamilie verspreid over gans België een hart onder de riem te steken. ‘UNIcycling 2.0 - Van Krewinkel naar zee…..’ is zo uitgegroeid tot een uiterst sportieve 5-daagse uitdaging op een éénwieler voor zowel beginners als gevorderden waarbij deelnemen zoveel meer belangrijk is dan winnen. Meter en peter van het project zijn Radio 1-presentatrice Ayco Duyster en wereldkampioen high jump 2022 Tim Desmet.

‘Samen Bewegen voor Adem’, de Hernse solidariteitsvereniging voor de strijd tegen mucoviscidose met Thierry Nerincx en Stefan Vanaudenhove als gangmakers, heeft sinds het opborrelen van de idee intussen een jaar lang gewerkt, gezwoegd, en gezweet om hun organisatie UNIcycling 2.0. naar een apotheose te leiden. En met succes! 

De éénwieleruitdaging startte vandaag vlak bij de Duitse grens en meteen ook het meest oostelijk gelegen dorp van België. Goed 250 km, vijf dagen en vijf etappes later worden de deelnemers verwacht in het Zeepreventorium in De Haan aan de kust. Op vrijdag 19 augustus doet UNIcycling 2.0 Herne, de thuishaven van de vereniging Samen Bewegen voor Adem, aan om er zaterdag om 9u30 te vertrekken met bestemming Zingem (Kruisem) en om zondag de eindmeet te halen aan het Zeepreventorium, het medisch pediatrisch revalidatiecentrum voor kinderen en jongeren met chronische aandoeningen waaronder ook mucoviscidose.

ETAPPE  1 - Kort verslag van Stefan Vanaudenhove

“Om 8u30 stonden we aan de start in Krewinkel met 25 deelnemers. Samen met hen waren er ook 8 begeleiders te been om te tocht naar Lincé in goeie banen te leiden. Het zou een etappe worden in twee delen vandaag.
Na 17,5 km kwamen we aan in Büllingen voor een eerste bevoorrading. Na 32 km stond ons hetzelfde te wachten in Waimes
Na de middag en na de transfert naar Sprimont (Lincé) kregen de deelnemers nog een stevig bergje van ruim 2 km voor het wiel om dan moe maar voldaan aan de lokale school in Sprimont aan te komen. De dag in Lincé werd afgesloten met een gezellige drink en een lekker pasta aangeboden door de plaatselijke organisatie die onze dappere rijders hartelijk hebben ontvangen. Morgen gaan we van Villers-la-Ville naar Spiennes waar ons opnieuw een hartelijke ontvangst staat te wachten."

UNIEK en SAMEN

De “UNI” in UNIcycling 2.0 betekent dan ook meer dan enkel het eenwieleren. Het staat er ook in de betekenis van een uniek project dat mensen verenigt in de strijd tegen mucoviscidose. Met dit project wil de vereniging eerst en vooral geld inzamelen voor de strijd tegen mucoviscidose en dit zowel ten voordele van de Mucovereniging evenals van het Zeepreventorium en het Mucoviscidose referentiecentrum van het UZ Brussel.

Mucoviscidose

Door een erfelijke afwijking is het slijm (mucus) van de patiënten die aan mucoviscidose lijden abnormaal dik en taai. In het Nederlands noemt men het ook taaislijmziekte. Bij gezonde mensen is slijm onder meer nuttig om ingeademde stofdeeltjes en bacteriën uit de longen en andere organen af te voeren. Het te dikke slijm van mucopatiënten daarentegen vormt juist een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Die veroorzaken dan onder meer infecties en chronische bronchitis, die de longen en ook andere organen op termijn zó aantasten dat ze moeilijk tot niet meer functioneren. Eén op de 20 Belgen is drager van het gen en om de 10 dagen wordt er in ons land een kindje met muco geboren. Momenteel is slechts 11% van de mucopatiënten getransplanteerd.

Eenwieleren

Het eenwieleren op zich werd inmiddels via alle mogelijke kanalen in de schijnwerpers gezet en liefhebbers van de sport uit het ganse land werden aangetrokken. Voorman Stefan Vanaudenhove en zijn team maakten er een erezaak van hen in eerste instantie te besmetten met de microbe van het eenwieleren om hen dan verder volop te ruggensteunen en te motiveren bij  het aanleren, het oefenen en zich vervolmaken in deze toch wel vrij onbekende en op zijn minst gezegd toch wel imponerende en uitdagende fietssport. Voor de adepten werd het een crazy uitdaging, een stout idee, een grensverleggende prestatie, een hoogstaande opdracht, een gewaagde onderneming ….. maar vooral een fantastische en rijke ervaring.

Waarom ‘Samen Bewegen Voor Adem’?

Thierry Nerincx: “Als papa van Fenna met mucoviscidose is het mijn vurigste wens dat er ooit een oplossing komt om deze ziekte uit de wereld te helpen. Zodat zij en alle mucopatiënten verlost worden van de dagelijkse strijd tegen die verdomde taaie slijmen en de gevolgen ervan! Met dit project hopen we daartoe onze bijdrage te kunnen leveren.

De inzet en de toewijding van familie, vrienden, kennissen en sympathisanten om dit uniek project te verwezenlijken en de vastberadenheid van de deelnemers om te slagen in hun niet-alledaagse uitdaging geeft zulk een warmtegevoel dat we via onze tocht maar al te graag willen overbrengen naar alle mucopatiënten en hun familie!”

Uw steun kan nog steeds

Klik dan op https://act.muco.be/nl-NL/project/unicycling-2-0 of ga naar de crowdfundpagina via  website https://samenbewegenvooradem.be/

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 aug 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 jul 2024

archief