HERNE met UNIcycling 2.0 in de ban van het eenwieleren

C21

HERNE met UNIcycling 2.0 in de ban van het eenwieleren

Unicycling_herne_18_aug_2022__1_
HERNE met UNIcycling 2.0 in de ban van het eenwieleren - © Deschuyffeleer
 
Unicycling_herne_18_aug_2022__2_
HERNE met UNIcycling 2.0 in de ban van het eenwieleren - Aankomst in Lettelingen - © Deschuyffeleer
 
Unicycling_herne_18_aug_2022__3_
HERNE met UNIcycling 2.0 in de ban van het eenwieleren - © Deschuyffeleer
 
Unicycling_herne_18_aug_2022__4_
HERNE met UNIcycling 2.0 in de ban van het eenwieleren - © Deschuyffeleer
 
Unicycling_herne_18_aug_2022__5_
HERNE met UNIcycling 2.0 in de ban van het eenwieleren - © Deschuyffeleer
 
Unicycling_herne_18_aug_2022__6_
HERNE met UNIcycling 2.0 in de ban van het eenwieleren - © Deschuyffeleer
 
Unicycling_herne_18_aug_2022__7_
HERNE met UNIcycling 2.0 in de ban van het eenwieleren - De jongste deelnemer is 10 jaar - © Deschuyffeleer
 
Unicycling_herne_18_aug_2022__8_
HERNE met UNIcycling 2.0 in de ban van het eenwieleren - De dames - © Deschuyffeleer
 
Unicycling_herne_18_aug_2022__9_
HERNE met UNIcycling 2.0 in de ban van het eenwieleren - De heren - © Deschuyffeleer
 
Unicycling_herne_18_aug_2022__10_
HERNE met UNIcycling 2.0 in de ban van het eenwieleren - De -15 jaar © Deschuyffeleer
 
Unicycling_herne_18_aug_2022__11_
HERNE met UNIcycling 2.0 in de ban van het eenwieleren - Stands en animatie op het kaatsplein - © Deschuyffeleer
 
Unicycling_herne_18_aug_2022__12_
HERNE met UNIcycling 2.0 in de ban van het eenwieleren - Arrivé - © Deschuyffeleer
 
Unicycling_herne_18_aug_2022__13_
HERNE met UNIcycling 2.0 in de ban van het eenwieleren - © Deschuyffeleer
 
Unicycling_herne_18_aug_2022__15_
HERNE met UNIcycling 2.0 in de ban van het eenwieleren - Tim Desmet en Stefan Vanaudenhove - © Deschuyffeleer
 
Photo-2022-08-20-10-53-41
HERNE met UNIcycling 2.0 in de ban van het eenwieleren - Guinness Record Tim Desmet - Foto ingezonden
 
Photo-2022-08-20-10-53-41_1
HERNE met UNIcycling 2.0 in de ban van het eenwieleren - Guinness Record Tim Desmet - Foto ingezonden
 
Unicycling_herne_18_aug_2022__16_
HERNE met UNIcycling 2.0 in de ban van het eenwieleren - © Deschuyffeleer
 
Unicycling_herne_18_aug_2022__17_
HERNE met UNIcycling 2.0 in de ban van het eenwieleren - © Deschuyffeleer
 
Unicycling_herne_18_aug_2022__18_
HERNE met UNIcycling 2.0 in de ban van het eenwieleren - © Deschuyffeleer
 

Dat het vijfdaags project UNIcycling 2.0 eenwieleren intussen goed op dreef is gekomen staat buiten kijf. Ook dat die actie van de vzw Samen Bewegen Voor Adem voor de strijd tegen mucoviscidose een succesrijke onderneming ging worden, daar waren de organisatoren, de sponsors, de Hernse sympathisanten en nog het meest de eenwielers en hun begeleiders zelf al van bij het vertrek in Krewinkel absoluut van overtuigd. En zij hadden het allemaal bij het juiste eind! Daarvan getuigde de massale opkomst van toeschouwers die het UNIcycling 2.0-team bij aankomst op het einde van dag drie in Herne-centrum kwam toejuichen, aanmoedigen en ruggensteunen. Zelfs een paar regenbuien konden de pret niet bederven.

Guinness Record

Tientallen thuisblijvers waren al van bij het krieken van de dag in de weer om het kaatsplein om te toveren tot een gezellige locatie waar plaats werd gemaakt voor hapjes, tapjes, muziek en amusement voor jong en minder jong. Voor de climax van de avond werd gerekend op eenwieler bij uitstek Tim Desmet. Zijn uitdaging bestond er in met zijn eenwieler over een rij bierflesjes te rijden van meer 30 meter lang om zo het  bestaand Guinness Record te verpulveren. Doet hij het of doet hij het niet? En ja…. hij deed het! Na enkele pogingen kwam eindelijk het verhoopte resultaat. Het werd een rit van 32,8 m. Nu nog het verplicht filmmateriaal evenals de twee op eer gecertifieerde getuigenissen aanleveren aan het The Guinness Book of Records en dan worden Tim Desmet, Samen Bewegen Voor Adem en Herne officieel blijvend verbonden in het eenwieleren.

Tim Desmet (29), onder meer World Champion street unicyling 2016 en World Champion unicycle high jump 2022,  en tevens peter van het project, was dan ook goed voor het spectaculair effect van het gebeuren. De 'extreme' disciplines in het eenwieleren worden tegenwoordig omschreven als de urban disciplines. Tim showde verder ook enkele trials met freestyletechnieken die vanuit de toeschouwers meer dan eens bewonderende ‘whows’ deden opstijgen. Op 22 en 23 oktober neemt Tim overigens deel aan de Belgische kampioenschappen in Leuven, een evenement waarbij hij zich zal dienen te meten met een honderdtal andere toppers uit die bijzondere wielersporttak.

Met UNIcycling 2.0 wil de Hernse vereniging Samen Bewegen Voor Adem niet allen fondsen inzamelen voor de strijd tegen mucoviscidose maar ook het publiek informeren en sensibiliseren rond de muco-aandoening evenals alle betrokken patiënten en hun entourage doorheen het ganse land een riem onder het hart steken. Dat Herne werd gekozen als plaats voor het verbreken van het Guinness-record is grotendeels te wijten aan de jarenlange vriendschap tussen Stefan Vanaudenhove en Tim Desmet. “Toen ik het peterschap van UNIcycling 2.0 aanvaardde nam ik tevens het engagement op de strijd tegen mucoviscidose hoog in het vaandel te dragen en de acties van Samen Bewegen Voor Adem te promoten, te ondersteunen en zoveel als mogelijk kenbaar te maken”, getuigt hij.

Een gans team

Het begeleidersteam met onder meer Peter Pirard, Jimmy Nerincx en Marc Vanaudenhove was één en al lof over de prestaties van de deelnemers aan de vijfdaagse tocht: “Buiten hun liefde voor het eenwieleren hebben alle deelnemers ook nog andere gemeenschappelijke noemers. Zo zijn ze zeker allen bijzonder moedig! Dagen na mekaar ettelijke uren op een eenwieler rijden is immers belastend voor de onderbenen, de knieën en vooral de poep. Gelukkig hebben wij verpleegster Conny en kinesitherapeut Stijn die onze eenwielerende fietsers met de beste zorgen bijstaan. Eenwieleren is trouwens ook geen sport die vrij is van valpartijen. Tot nu toe hebben nog maar een paar deelnemers een onzachte landing gemaakt met enkel een paar schaafwonden tot gevolg. Nog niemand heeft moeten opgeven.”

Ontvangen als helden

Thierry Nerincx over de uitdagende tocht: “De vijfdaagse ‘van Krewinkel naar zee….’ was tot nu een belevenis van formaat. Geen van de deelnemers nam ooit deel aan een gelijkaardige organisatie. Sommigen zijn pas 6 maanden geleden begonnen met eenwieleren. Vijf dagen na mekaar op een eenwieler een afstand overbruggen van om en bij de 50 km over berg en dal, over goede en minder goede wegen, met regen en zonneschijn en een permanente concentratie is niet niets. Na ettelijke uren zwaar labeur telkens aan de eindmeet warm ontvangen worden maakt heel veel goed en zorgt er voor dat de ongemakken de bovenhand niet krijgen. Zowel bij het vertrek in Krewinkel als op alle start- en aankomplaatsen worden wij omringd door mensen die niet alleen onze doelstelling om de mucoviscidose te ruggensteunen weten op prijs te stellen maar ons ook omringen met spontane bewondering, nieuwsgierigheid, enthousiasme en leergierigheid.”

Hart op de juiste plaats

De laatste bevoorrading van rit 3 (Spiennes/Herne) was voorzien aan café Napoleon in Lettelingen (Edingen). Net voor die laatste stopplaats op Waalse bodem werd bereikt kregen de deelnemers een kleine portie regen voorgeschoteld. Gelukkig bleef het enkel bij een paar druppels. Voor die rit tekenden een 40-tal eenwielers in. Samen met de fietsende hulpverleners en de begeleiders van onder meer de voertuigen met de logistieke steun ging het dan van daaruit richting Herne waar zich op het kaatsplein aan het gemeentehuis een erehaag van honderden toeschouwers had gevormd. Applaus, respect, erkenning en bewondering waren er dan ook hier in overvloed.

Toen de hekkensluiters Stefan Vanaudenhove en Thierry Nerincx het kaatsplein opreden werd meteen ook het startschot gegeven voor een stevig fiëstagedeelte. Eerst werd het gelegenheidspodium ingepalmd door de coverband Albina Zebra om in de latere uurtjes plaats te maken voor dj Dokus. Allerlei drank- en eetstandjes zorgden voor het laven van de dorstigen en het spijzen van de hongerigen.

De opbrengst van de ganse actie gaat integraal naar de Mucovereniging, het Zeepreventorium in De Haan en het Mucoreferentiecentrum van het UZ Brussel.

Rit 4: Koninginnerit  (49,8 km) met de muur van Geraardsbergen

Deze zaterdag is het terug vroeg dag voor UNIcycling 2.0.
Start om 9u30: Centrum 17, 1540 Herne (kaatsplein, gemeentehuis)
Bevoorrading 1: na 16,5 km, Parking “Driepikkel”, 9500 Geraardsbergen na de Muur van Geraardsbergen.
Bevoorrading 2: na 33,5 km, ter hoogte van de Boembekemolen bij het verlaten van het mijnwerkerspad. Boembeke 18, 9660 Michelbeke (Brakel).
Eindmeet: Kerkplein, 9750 Zingem (Kruisem).
Aankomst geschat rond 17u00/17u30. 

De laatste rit ten slotte op zondag leidt de deelnemers en hun gevolg naar het zeepreventorium in De Haan.

Steunen kan steeds

Klik dan op https://act.muco.be/nl-NL/project/unicycling-2-0  of ga naar de crowdfundpagina via website https://samenbewegenvooradem.be

Toemaatje - 10 weetjes over het eenwieleren

Het wiel wordt beschouwd als een van de belangrijkste uitvindingen van de mensheid ….

  1. Een eenwieler wordt vaak beschreven als een fiets met één wiel. Een eenwieler heeft wel geen versnellingen waardoor de berijder moet blijven trappen om te rijden. Veelal ontbreekt een fietsketting en zijn de cranks vastgezet op de as van het wiel. De eenwieler heeft dus geen trappers en wordt met het lichaam in evenwicht gehouden en in beweging gebracht.
  2. In tegenstelling tot vroeger, toen het eenwieleren vooral door artiesten in het circus werd beoefend, heeft het eenwieleren zich tegenwoordig ontwikkeld tot een gestaag groeiende sport.
  3. Het eenwieleren behoort tot de ‘extreme’ sporten. Die sporttak gaat erg breed en gaat van de traditionele atletiekpiste (100 tot 800 meter) over de lange afstand (10 km en marathon),  dansen (freestyle), ploegsporten (basket en hockey) en urban (street, flatland en urban) tot  in bossen of bergen met het munigebeuren (cross country, uphill, downhill).
  4. Het leren fietsen op een eenwieler is vrij lastig. Het is een sport waarbij ‘oefening baart kunst’ aan de orde is.
  5. Eenwielers zijn vooral bekend van parades en de kunstjes die ermee gedaan worden in het circus. Eind jaren tachtig van de 20ste eeuw begonnen echter ook sportievelingen en anderen zich aan eenwielers te interesseren en zo deed ook dit type fiets mettertijd zijn intrede in de sport en in de vrijetijdsbesteding.
  6. De belangrijkste onderdelen van een eenwieler zijn het wiel (inclusief velg, binnenband, band, spaken, naaf en as), de cranks, de pedalen, de vork, de zadelpen, de zadelklem en het banaanvormig zadel.
  7. Voornamelijk bij extreme vormen van eenwieleren wordt er beschermende kleding gedragen. Die bestaat gewoonlijk uit een helm en scheenbeschermers, soms aangevuld met hand-, enkel-, knie- en elleboogbeschermers.
  8. De wielmaten gaan van 12 inch (kinderen) tot 36 inch. De gebruikte wieldiameter is voornamelijk afhankelijk van het toepassingsgebied. De standaardmaat voor de meeste fietsers, vooral beginners, is tussen de 16 en 20 inch. Hoe kleiner de fiets, hoe wendbaarder hij is.
  9. Sinds 2010 worden jaarlijks her en der kampioenschappen eenwieleren georganiseerd ook in België. Om de twee jaar vindt in verschillende disciplines zoals afstandsrijden, track, freestyle, street en trial het wereldkampioenschap, genaamd Unicon, plaats.
  10. Het Pajots project Unicycling is het geesteskind van Stefan Vanaudenhove uit Herne/Kokejane. Na eerst zelf de nodige inspanningen geleverd te hebben om het eenwieleren te beheersen is hij nu resoluut de weg ingeslagen om het eenwieleren ook in ons land te promoten. Hij doet dit met verrassende initiatiesessies op locatie zoals in scholen, op teambuildingsactiviteiten van bedrijven en sportclubs, op events, op allerlei feestjes en op sportkampen. De sessies staan steeds open zowel voor kinderen als voor volwassenen. Eenwieleren is thans vooral bekend in Duitsland, Frankrijk en Nederland. Met zijn project wil Stefan daar nu ook België aan toevoegen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 aug 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief