HERNE – Samana-traktatie valt bijzonder in de smaak

C21

HERNE – Samana-traktatie valt bijzonder in de smaak

1_samana_sept_2022__8_
HERNE – Samana-traktatie valt bijzonder in de smaak - © Deschuyffeleer
 
Samana_sept_2022__4_
HERNE – Samana-traktatie valt bijzonder in de smaak - © Deschuyffeleer
 
Samana_sept_2022__2_
HERNE – Samana-traktatie valt bijzonder in de smaak - © Deschuyffeleer
 
Samana_sept_2022__7_
HERNE – Samana-traktatie valt bijzonder in de smaak - © Deschuyffeleer
 
Samana_sept_2022__5_
HERNE – Samana-traktatie valt bijzonder in de smaak - © Deschuyffeleer
 

De afdeling Herne van Samana, met Germain Derijcke als boegbeeld, had vandaag afspraak in de vergaderzaal van de B&B Wisteria. Daar had het bestuur de tafels laten dekken voor een 40-tal  genodigden. Die werden er  getrakteerd op koffie en pannenkoeken van het huis. De goedgeluimde bende genoot met volle teugen van de bijeenkomst, van het lekkers en van het bevallig herfstzonnetje.

Samana dient te worden gezien als de samentrekking van 'Samen' en 'mana'. 'Samen' is het belangrijkste kernwoord van de  vereniging en 'mana' betekent (levens)kracht. Samana betekent zo  eigenlijk ‘Samen Kracht(iger)zijn’. Het is een vereniging van én voor mensen met een chronische ziekte of zorgnood, hun mantelzorgers en vrijwilligers. Samana houdt derhalve een duo-werking in waarbij enerzijds mensen met een chronische ziekte en zorgbehoevenden en anderzijds gezonde vrijwilligers elkaar vinden.

Samen kan je meer dan alleen

De afdeling telt momenteel 77 leden met een overgrote meerderheid aan dames. Germain Derijcke: “Naast onze eigenlijke werking bieden wij onze leden ook een paar keer per jaar een gezellig samenzijn aan waar bij gelegenheid een bijzonder vieruurtje aan wordt verbonden. Voor leden die minder mobiel zijn voorzien wij dan ook telkens vervoer op maat. Hiervoor kunnen wij rekenen op een schare extra-vrijwilligers die het taxiën voor hun rekening nemen.

Samana - tot 2016 Ziekenzorg genoemd - als partner van CM, de Landsbond der Christelijke Mutualiteiten, bekijkt de wereld vanuit het perspectief van de chronisch zieke en de mantelzorger. Warm sociaal contact opbouwen, het voeden van geluk en het verdedigen van de belangen van hun pupillen zijn de fundamenten die 25.000 vrijwilligers verdeeld over zo’n 1100 afdelingen dagdagelijks in de weegschaal gooien. In Herne treedt men nog steeds in de voetsporen van Willy Decoster, voorzitter vanaf 1975 doch in 1992 - veel te vroeg - overleden.

Germain Derijcke: "Samana is een cocktail van mensen met een chronische ziekte en van zorgbehoevende en gezonde personen die het voor elkaar opnemen voor een veelzijdige persoonsontwikkeling en een volwaardige participatie aan het maatschappelijk leven. Zo wil onze vereniging hun beschermelingen een bestaan bieden waarbij wordt uitgegaan van de totale gelijkwaardigheid tussen zij die chronisch ziek of zorgbehoevend zijn en diegenen die hen omringen, met name hun mantelzorgers en de Samana-vrijwilligers. Begrippen als  ontmoeten, ondersteunen, versterken en verademen zijn voor ‘Samaners’ geen holle woorden. Bij  Samana is men er steevast van overtuigd: samen kan je meer dan alleen”.

Nieuwe ‘Samaners’, mantelzorgers en zorgbehoevenden steeds welkom

Belangstellenden die willen toetreden tot het Samana-team, hetzij als chronisch zieke of zorgbehoevende, hetzij als mantelzorger of als vrijwilliger kunnen steeds contact opnemen met de voorzitter via 02/396.28.03. Samana voorziet overigens ook een resem aan interessante vormingen in de verschillende deeldomeinen van zijn werking. Daarbij is Samana er zich wel bewust van dat zij als vereniging vooral een oudere generatie mensen met een chronische ziekte bereikt. Maar nu wil het toch ook meer en meer inzetten op jonge(re) mensen die in hetzelfde geval verkeren.  

Het bestuur berust naast voorzitter Germain Derijcke ook nog bij Lieve De Backer, Agnès Condijts, Josée Potvin, Jeanne Demeester, Anne-Marie Duquene, Julienne Van Parijs,  Jean-Pierre Decoster en Emilienne Coppens.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 sep 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 15 feb 2024

archief