HERNE – FERM Sint-Pieters-Kapelle van 1922 tot nu, dat verdiende een feestje

C21

HERNE – FERM Sint-Pieters-Kapelle van 1922 tot nu, dat verdiende een feestje

Ferm_spk_100_ep___3a_
HERNE – FERM Sint-Pieters-Kapelle van 1922 tot nu, dat verdiende een feestje - © Deschuyffeleer
 
Ferm_spk_100_ep___1_
HERNE – FERM Sint-Pieters-Kapelle van 1922 tot nu, dat verdiende een feestje - © Deschuyffeleer
 
Ferm_spk_100_ep___4_
HERNE – FERM Sint-Pieters-Kapelle van 1922 tot nu, dat verdiende een feestje - © Deschuyffeleer
 
Ferm_spk_100_ep___5_
HERNE – FERM Sint-Pieters-Kapelle van 1922 tot nu, dat verdiende een feestje - © Deschuyffeleer
 
Ferm_spk_100_ep___2_
HERNE – FERM Sint-Pieters-Kapelle van 1922 tot nu, dat verdiende een feestje - © Deschuyffeleer
 
Ferm_spk_100_ep___9_
HERNE – FERM Sint-Pieters-Kapelle van 1922 tot nu, dat verdiende een feestje - © Deschuyffeleer
 

FERM Sint-Pieters-Kapelle bestaat 100 jaar. En dat mocht het bestuur - met aan het roer Francine Vermeersch - zeker niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Het jaarlijks ledenfeest kreeg dan ook in de polyvalente feestzaal een bijzonder feestkleedje aangemeten. Een uitgebreide receptie, toespraken, demo’s en workshops, een feestelijk gedekte tafel en een muzikale omlijsting met ook dansgelegenheid waren zo de componenten van die buitengewone zondag. De feesteditie werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de buurafdelingen Herfelingen, Herhout, Galmaarden, Bever, Tollembeek en Herne.

Al 100 jaar

Ook FERM Sint-Pieters-Kapelle maakt deel uit van een enthousiast Vlaams netwerk van 80.000 vrouwen verdeeld over meer dan 800 lokale groepen. Allen, dus ook de dames van FERM Sint-Pieters-Kapelle, nemen zich voor hun leden een waaier aan activiteiten aan te bieden waarbij leuk, gezellig, boeiend, leerrijk, praktijkgericht en nuttig hoog in het vaandel worden gedragen. En dat doen ze zo overigens al 100 jaar lang.

Een eeuwviering veronderstelt ook dat tijd en ruimte worden voorzien om even terug te blikken op de grote mijlpalen uit de geschiedenis die ook de lokale afdeling te beurt vielen. De levensloop van Vlaanderens grootste vrouwenbeweging mocht door de jaren heen overigens genieten van de benamingen Boerinnenbond, KVLV (Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen) en Vrouwen met Vaart om dan in 2020 te worden omgedoopt tot FERM.

Een bijzondere datum die in de toespraken werd weerhouden is uiteraard 1922, het jaar dat ook Sint-Pieters-Kapelle er een vrouwenorganisatie bijkreeg. Dat was een tiental jaar nadat de eerste boerinnenkringen officieel het daglicht zagen. Zoals het vaak gebeurt bij het ontstaan van een vereniging zijn er daarbij telkens enkele sterke individuen, in dit geval plattelandsvrouwen, die het heft in handen namen. In Sint-Pieters-Kapelle, dat toen al fel aanleunde bij Herne maar nog deel uitmaakte van het Waalse Henegouwen, was dat dan ook niet anders.

Vrouwen boven

Voorzitter Francine Vermeersch: “100 jaar geleden viel voor de vrouwen op het platteland weinig te beleven. Als moeder en vaak ook als meewerkende echtgenote werd er echter van haar veel verwacht. Via de vrouwenorganisatie kregen toch ook de plattelandsvrouwen geleidelijk een stem. De focus van de toenmalige vrouwenvereniging lag toen bij de vrouwen uit de isolatie halen, de leden opleiding, vorming en kennis bijbrengen en hen via maatschappelijke initiatieven ondersteunen. Aan die eeuwoude basisregels werd door de jaren heen wel gesleuteld maar in grote mate zijn ze in sé ook vandaag nog van toepassing”.

Vlaams-Brabantse consulente Brigitte Van Malderen: “Intussen hebben ook de landelijke vrouwen een hele evolutie meegemaakt. In 2006 werd KVLV ‘Vrouwen met Vaart’. Lekkere en gezonde voeding, gezondheid, hygiëne en lichamelijke conditie bleven wel hoog in het vizier staan maar kregen met onder meer creativiteit, zorgzaam samenleven, diversiteit, digitalisering en sociale media er een relevante verruiming bij. Die evolutie is thans terug te vinden in actieve FERM-afdelingen, waar FERM-Sint-Pieters-Kapelle zeker ook een voorbeeld van is, en die de 4 V’s van Vrouwen, Verenigen, Verbinden en Versterken ook ‘Voortreffelijk’ weten in te kleden”. In haar toespraak had zij ook een bijzonder woord van dank voor vijf jonge FERM-leden die niet tot het bestuur behoren maar in de vereniging zorgen voor een nieuwe wind en een jeugdige dynamiek.

De betere FERM-koks

Burgemeester Kris Poelaert ging terug naar overgeleverde informatie van “toen ook mijn mama, juffrouw Maria, Blanche Ferbiest en nog andere dames instonden voor kooklessen die hun beslag kregen ten huize van en op de Leuvense stoof. Ook omschreef hij alle huidige en toenmalige bestuursleden als ‘vrouwen met ballen’ waarbij ‘Samen maakt sterk en samen geeft kracht’ geen loze flodders waren of zijn. Ook verwees hij met een kwinkslag naar de roemrijke mannelijke chef-koks…. maar stelde hij dat het niet ‘hun’ verdienste is dat ook onze tafels voorzien zijn van lekker eten”.

Ten slotte had hij een woord van erkenning voor allen die destijds een zaadje hebben geplant waaruit een boom met stevige takken is gegroeid en voor allen die er thans voor zorgen dat de stam stevig blijft staan en de takken niet breken. “Want doorheen de vele jaren zijn jullie zowel de landelijke vrouwen als het verenigingsleven van Sint-Pieters-Kapelle niet van een grote maar wel van een heel grote betekenis op gebied van verbondenheid en vriendschap geweest”.

Met koffie en pateekes

Van de nieuwbakken voorzitter van de gemeenteraad Frank Nevens kreeg de afdeling een gedicht als toepasselijk aandenken aangeboden:

Elke dag eindigt er een eeuw
met een verhaal dat achteruitkijkt
naar wortels en naar oorsprong
misschien tot bij grootmoeders
en hun sterke Boerinnenbond
ontmoeten en samenhoren
leren, feesten, op uitstap
het mocht en het moest
vrouw vrij en verenigd
vrouwen met vaart
én…. met koffie en pateekes!

Elke dag begint er een eeuw
met een verhaal dat vooruitkijkt
naar uitdagingen en naar toekomst
misschien tot bij kleindochters
en hun dynamische Ferm
ontmoeten en samenhoren
workshops, media, duurzaamheid
het mag en het moet
vrouwen actief en creatief
vrouwen met inzet
én… met koffie en pateekes!

FERM Sint-Pieters-Kapelle telt thans een 70-tal leden met voorzitter Francine Vermeersch en de bestuursleden Jeannine De Roock, Marianne Baele, (schepen) Sandra Dero en Geneviève Roosens. Zij worden bijgestaan door de jonge krachten  Isabelle Matthijs, Nele D’herde, Hilde Thibaut, Sandrijn Van Hove en Julie Breynaert.

Voor de muzikale noot deden de organisatoren een beroep op Herman Straels van Fribo Music uit Denderleeuw

FERM Sint-Pieters-Kapelle is ook te volgen via deze Facebookpagina en via deze website

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 sep 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 06 dec 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 06 dec 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 04 dec 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 03 dec 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 02 dec 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 01 dec 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 28 nov 2022

archief