HERNE/HERFELINGEN - Zet jullie terug schrap voor de feeërieke tractorenparade

C21

HERNE/HERFELINGEN - Zet jullie terug schrap voor de feeërieke tractorenparade

Kerstparade_2022_2
HERNE/HERFELINGEN - Zet jullie schrap voor een feeërieke kerstparade - © Deschuyffeleer
 
Afspraak_kerstparade
HERNE/HERFELINGEN - Zet jullie schrap voor een feeërieke kerstparade - Vertrek Herfelingen 18u30 - © Deschuyffeleer
 
Kubus_mayken_herfelingen
HERNE/HERFELINGEN - Zet jullie schrap voor een feeërieke kerstparade - © Deschuyffeleer
 
Tractorenparade_route_2022
HERNE/HERFELINGEN - Zet jullie schrap voor een feeërieke kerstparade - parcours - © Deschuyffeleer
 
Kindertractor
HERNE/HERFELINGEN - Zet jullie schrap voor een feeërieke kerstparade - Kinderparade - © Deschuyffeleer
 

Op zaterdag 17 december trekt opnieuw een verlichte en versierde tractorenparade van eigen bodem door de gemeente. Die avond zijn het dan de Landelijke Gilde afdeling Herne met voorzitter Brent Roobaert en de afdeling Herfelingen met voorzitter Bart Vannerom die samen de kerstperiode inrijden met een feeërieke stoet tractoren. De parade  geniet van de bijzondere steun van bvba Allebosch-agri die met een assortiment van zes Deutz Fahr-tractoren de parade mag afsluiten. Het gebeuren mag alvast ook rekenen op de sympathie vanuit het gewestbestuur met consulent Tim Kiekens en wordt tevens - samen overigens met alle kerstparades die er op uittrekken in heel Vlaanderen - gepromoot via een spotje op Radio2.

Eénrichtingsverkeer van Heikruis naar Herfelingen

Voor de tweede editie van dit stemmig evenement geven de organisatoren de deelnemers afspraak op een nieuwe locatie. Deze keer wordt vanaf 16u verzameld in de Mollestraat in Herfelingen.  Kubus Mayken is het administratief trefpunt. Daar is het Leen Decrick die de inschrijvingen checkt.

Zowel deelnemers als publiek dienen er rekening mee te houden dat het verkeer in de Mollestraat al vanaf de middag enkel toegelaten wordt in de richting van Heikruis naar Herfelingen. Aan het kruispunt met de steenweg Asse zal het inrijden van die straat dan ook verboden zijn met een uitzondering evenwel voor fietsers. 

Sinds enkele jaren brengen tractorstoeten her en der heel wat sfeer in de eindejaarsperiode. Dan zorgen landbouwers niet alleen meer voor al het lekkers op de feesttafel maar nu ook voor sfeer en gezelligheid. Dat was ook in groot Herne vorig jaar voor de eerste keer het geval. Een kilometerslange kolonne van kleine en vooral grote landbouwvoertuigen in het gezelschap van ook een paar vrachtwagens wist toen op hun parcours doorheen groot Herne vele honderden kijklustigen te trakteren op een schilderachtig schouwspel van licht, kleur en bij wijlen ook op de nodige decibels. Dit jaar besloten de gemeentebesturen in het Pajottenland in samenspraak met de politie evenwel het aantal deelnemers te beperken tot 80 en dit om praktische veiligheidsoverwegingen.

Ook dit jaar rijden de feestelijk uitgedoste voertuigen kriskras door Herfelingen, Kokejane en Sint-Pieters-Kapelle. De eindbestemming wordt Herne-centrum waar zowel de deelnemers aan de parade als het publiek zullen kunnen genieten van hapjes, tapjes, leute en muziek. 

Kinderparade in Herne-centrum

Op het eindpunt van de parade op het kaatsplein achter het Hernse gemeentehuis worden er vanaf de late namiddag reeds stands met hapjes en tapjes voorzien. Om ook het jong volk bij het evenement te betrekken hebben de organisatoren daar ook voor hen aangepaste animatie voorzien. Zo krijgen al vanaf 17u30 kinderen van 4 tot en met 10 jaar er hun eigen parade. Hierbij kunnen zij gebruik maken van gepimpte tractoren en go-carts. Alles speelt zich af op een veilig afgebakend terrein.

De jonge deelnemers krijgen een uitgezet parcours aangeboden waar zij naar hartenlust met de rijkelijk versierde rijtuigen kunnen rondtoeren. De toeschouwers dan weer hebben ruimte genoeg om toe te kijken en het kinderspektakel te bewonderen. Wie kinderen zegt, zegt uiteraard traptractoren en trapgo-carts met al dan niet hun aangepaste accessoires. Elektrische tractoren en elektrische go-carts zijn toegelaten voor zover zij behoren tot het gamma kinderspeelgoed. Diezelfde kinderrijtuigen met afstandsbediening zijn niet toegelaten.  Het is belangrijk dat er per kind minstens één volwassen persoon in de buurt blijft om de veiligheid te verzekeren. Iedere deelnemer wordt beloond met een goodiebag. De drie primussen die door de jury worden weerhouden als de meest originele exemplaren krijgen daarenboven een extra prijs toebedeeld.

De kerstparade on the road

De parade vertrekt in de Mollestraat om 18u30 stipt. Voordien kan bij een ontspannen babbel en als welkom aan de hoeve van Bart en Leen Balé (Mollestraat 1) genoten worden van lekkere, warme soep.

Alle deelnemende tractors worden voor het vertrek bezichtigd en gekeurd. De organisatoren voorzien de drie meest indrukwekkende en originele exemplaren van een unieke prijs. De aankomst in het centrum wordt voorzien rond 21u. Intussen is het ook daar al feesten geblazen. Voor de sfeermuziek zorgt Hernenaar Olivier Backvis van DB Pro Events by DJ4t6. Later, na afloop van hun concert in de St-Petrus en Pauluskerk, zijn het de muzikanten van ’t Muziek die versterking aanleveren. De inkomkaarten voor dat concert geven trouwens ook recht op een gratis consumptie op de feestlocatie van de kerstparade.

Parcours

Mollestraat/Steenweg Asse Herfelingen
Kamstraat
Sint-Niklaas-kerk
Sint-Niklaasstraat
Steenweg Asse
Van Cauwenberghelaan
Lindestraat
Grotestraat
Moerstraat
Groenstraat
H. Geeststraat
Edingsesteenweg
Geraardsbergsesteenweg
Brikstraat
Geraardsbergsestraat
Geraardsbergsesteenweg
Breemstraat
Stationsstraat
Centrum Herne
Kaatsplein achter gemeentehuis Herne

Inschrijven voor een deelname on the road is niet meer mogelijk. Voor de kinderparade daarentegen is dat nog wel mogelijk.

Nadere informatie kan ingewonnen worden bij Bart Vannerom, telefonisch via 0472/58.07.25 of per e-mail naar bartvannerom@hotmail.com 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 dec 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief