Parkenparade 2023, ook HERNE doet mee

C21

Parkenparade 2023, ook HERNE doet mee

Parkenparade_2023_aankondiging
Parkenparade 2023, ook HERNE doet mee - © Deschuyffeleer
 
Parkenparade_2023
Parkenparade 2023 - Foto ingezonden
 

Toerisme Vlaams-Brabant lanceerde zopas de 3de editie van de ‘ParkenParade’. Hiermee wordt het groen karakter van de kastelen, parken en ​ tuinen van de Groene Gordel opnieuw in de schijnwerpers gezet. De goed-gevoel-campagne krijgt dit jaar zijn beslag van Pasen tot en met het eerste weekend van juli. In deze regio rond Brussel nemen niet alleen  toeristische toppers zoals het kasteel van Groot-Bijgaarden, het Felix-art museum in Drogenbos, de museumtuin van Gaasbeek, de Plantentuin van Meise en de rozentuin Coloma in Sint-Pieters-Leeuw deel. Ook talrijke ‘verborgen parels’ zoals het Dominicanessenklooster en het kunstcentrum Art Valley in Herne evenals de Beeldentuin Tom Frantzen in Overijse zijn van de partij.

Het aanbod van de ‘ParkenParade’​ is ook dit jaar heel groot en divers. Op de website van Toerisme Vlaams-Brabant is alle informatie over de parken, de tuinen, de kastelen, de wandelingen en de fietstochten evenals over de extra activiteiten terug te vinden.

Feel good-concept

De ‘ParkenParade’ is een feel good-concept dat inspeelt op mentale veerkracht. Door naar buiten te gaan, te genieten van de eerste zonnestralen en tot rust te komen versterkt men zijn innerlijke weerbaarheid. ​Hiervoor ontwikkelde Toerisme Vlaams-Brabant, samen met gemeenten en ondernemers uit de regio, een concept waarbij men individueel of in groep het geluk kan proeven in een groene omgeving.

Verbinden via kleinschalige activiteiten

Toerisme Vlaams-Brabant heeft voor deze campagne opnieuw een brede samenwerking ontwikkeld met gemeenten, inwoners, plekhouders, ondernemers en mediapartners. “We geloven dan ook dat lokale en toeristische belangen perfect kunnen samenlopen”, zegt gedeputeerde Gunther Coppens. “Toerisme op een creatieve en duurzame manier ontwikkelen is de toekomst”.

Kom langs op één van de activiteiten en ontdek de mooie tuin van het Dominicanessenklooster. (H. Geeststraat 22-24  in 1540 Herne)

Zaterdag 15 april: Grote plantenruilbeurs. Die dag geeft iedereen die planten wenst te ruilen er elkaar afspraak vanaf 13u30 . De deelnemers kunnen onderling planten, zaden, ... ruilen en dit volledig gratis. Vanaf 14u30 (tot 17u) kunnen ook andere belangstellenden op vrije basis bij de deelnemers planten en zaden bekomen. Ook deze transacties zijn niet-commercieel. Dit is een organisatie van Landelijke Gilden Herne, Herfelingen, Sint-Pieters-Kapelle, Plantenruilbib Herne, Velt, Herne Rabarber't en The Fluffy Pinguin. Iedere bezoeker ontvangt een leuke attentie. Info via https://herne.landelijkegilden.be/activiteiten

Zaterdag 3 juni: Workshop kindermassage van 14u tot 16u
Voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar, met begeleider. Gratis toegang, inschrijven via www.herne.be\evementen

Zaterdag 10 juni: Ademsessie van 10u tot 12u. Kostprijs 12 euro – inschrijven via www.avansa-hallevilvoorde.be

Zaterdag 1 juli: Verteltheater ‘Tonus & Troet’ van 15u tot 16u.
Voor kinderen van 6 tot en met 10 jaar – Gratis toegang – Inschrijven via www.herne.be\evenementen

Zaterdag 1 juli: Pizza picknick Meegaan vanaf 17u.
Reserveren via www.meegaan.be/pizza-picknick

De inschrijvingen voor de bovenstaande  gratis activiteiten zullen vanaf maandag 27 maart online staan. Alle activiteiten gaan bij voorkeur door in de tuin van het klooster. Bij regenweer verhuizen ze naar een binnenruimte.

Voor een kunstrijke beeldentuin dan weer moet men in Art Valley (Heydestraat 6 - 1541 Sint-Pieters-Kapelle) zijn.

In de tuin van het kunstcentrum Art Valley zijn meer dan 100 beelden te ontdekken. De bezoeker wordt er vergast op een echte speurtocht naar parels in cortenstaal, metaal, brons, keramiek, epoxy, hars, glas, mineralen, blauwe hardsteen,... De bezoekers worden er verwelkomd van maart tot eind oktober door 23 kunstenaars niet alleen uit België maar ook uit Nederland en Frankrijk.

Art-Valley is gesloten op 13 en 14/05 en van 20 tem 30/07. In de week is de tuin toegankelijk op afspraak. Info www.artvalley.be - 0476 469 465

Andere Hernse toeristische parels

Dominicanessenklooster Herne – cultuur en erfgoed

Het Dominicanessenklooster kent zijn begin in 1926 toen een 10-tal zusters de gebouwen in de Heilige Geeststraat kochten. Die kloostergemeenschap van slotzusters leefden volgens de regels van H. Dominicus in stilte en gebed. In de jaren 60 werd het klooster opgesplitst en kwam er een gebedshuis voor gasten bij. Nu is het voormalig klooster eigendom van de gemeente Herne en is het een plaats voor socio-culturele evenementen.

Landschapskubussen Herne – cultuur en erfgoed

De landschapskubussen symboliseren de solidariteit tussen de 4 woonkernen van het ‘Groene Kwadrant’: Herne, Herfelingen, Kokejane en Sint-Pieters-Kapelle. Elke kubus heeft zijn specifieke design en is harmonieus verbonden met de omgeving. Ontdek de geheimen van de kubussen die als onuitgegeven kunstwerken van Pieter Bruegel hun indruk nalaten: Pieter, Icarus, Mayken en Dulle Griet.

Aerebeekwandeling

Vertrek in het centrum van Herne voor een wandeling door de vallei van de Aerebeek en ontdek de natuur rond Herne. Je komt langs mooie rijen knotwilgen en statige, 19e-eeuwse hoeves zoals het Ooievaarsnest en de Rankhove.

Markwandeling

Ontdek de vallei van de Mark al wandelend over graspaden, door koeienweiden en bossen. Onderweg geniet je van mooie uitzichten over Galmaarden en Herne.

Kartuizerklooster – cultuur en erfgoed

Dit klooster werd gesticht in 1314 en is het oudste kartuizerklooster van de Nederlanden. Het kloosterleven verdween er in 1783, toen onder Jozef II de contemplatieve kloosters werden afgeschaft. Herne was eveneens bekend als een zeer belangrijk centrum van boekenproductie, talrijke belangrijke werken werden er gekopieerd en vertaald voor andere kloosters en zelfs voor de opkomende Brabantse burgerij.

Markroute

Het riviertje de Mark is je leidraad voor deze fietstocht in een uitgestrekt landschap vol hoeven, kerken en kapelletjes.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 mrt 2023
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief