HERNE - Provincie geeft milieuvergunning voor veranderingen ijzergieterij Fondatel

C21

HERNE - Provincie geeft milieuvergunning voor veranderingen ijzergieterij Fondatel

Provincie_milieuvergunning
Repro Editiepajot - Deschuyffeleer

De deputatie heeft gisteren het licht op groen gezet voor enkele veranderingen bij ijzergieterij Fondatel in Herne. Met de gewijzigde milieuvergunning kan het bedrijf enkele veranderingen doorvoeren die een verbetering inhouden van de toestand. De vergunning voor de wijziging wordt voor 2 jaar op proef verleend.
 
Gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts: "De ijzergieterij Fondatel uit Herne had sowieso een milieuvergunning die de exploitatie tot 2017 toelaat. De deputatie heeft de wijziging van de milieuvergunning toegestaan om de verbeteringswerken mogelijk te maken. De productiecapaciteit met 3 rotatieovens wordt in geen geval verhoogd en enkele bijkomende voorwaarden bieden garanties voor de omwonenden. De vergunning voor de gewijzigde bedrijfsvoering wordt verleend voor een proeftermijn van twee jaar. In die periode zullen we de efficiëntie van de verbeteringen en maatregelen om de hinder voor de omgeving te beperken opvolgen en evalueren."
 
De deputatie heeft bij haar beslissing rekening gehouden met volgende argumenten:

1.      De inrichting is volgens het gewestplan gelegen deels in industriegebied en deels in agrarisch gebied. Volgens het BPA Hernekouter van 23 maart 1994 ligt het deels in industriegebied, deels in een gebied voor ambachtelijke bedrijven en KMO's, deels in bufferzone en deels in agrarisch gebied.

2.      De oorspronkelijke vergunning dateert van 1997 en loopt tot 2017. Sindsdien is de planologische situatie niet veranderd.

3.      Er komt een afzuiginstallatie voor de dompelbaden. De filters worden zo aangepast dat de hinderlijke geur uit het verleden wordt geneutraliseerd. 

4.      De Afdeling Toezicht Volksgezondheid heeft in maart van dit jaar al geconcludeerd dat de risico's van de gevraagde verandering aanvaardbaar zijn voor mens en milieu. 

5.      Alle activiteiten vinden plaats binnen de bestaande bedrijfsgebouwen waardoor lawaaihinder wordt vermeden. Tussen 19 en 7 uur zijn alle rustverstorende activiteiten verboden. 

6.      Leveringen gebeuren op het terrein zelf, waardoor er geen gevaarlijke situatie ontstaan op de openbare weg. Ook de wagens van het personeel en de bezoekers worden op het terrein zelf geparkeerd.

7.      Rond het terrein is een groenzone voorzien.

8.      Gunstige adviezen van het Agentschap Ruimtelijke Ordening - Vlaanderen (stilzwijgend), de Afdeling Milieuvergunningen, OVAM en de Afdeling Toezicht Volksgezondheid, de Provinciale Milieucommissie en de Vlaamse Milieumaatschappij (m.u.v. het lozen van huishoudelijk afvalwater in oppervlaktewater).

De firma krijgt ook enkele bijzondere voorwaarden opgelegd:

1.      Binnen de drie maanden komt er een milieu-audit waarin minstens het voorkomen van emissies van amines, de afkoppeling van huishoudelijk afvalwater en niet-verontreinigd hemelwater en de opvolging van stofemissies aan bod komen.

2.      De dompelbaden moeten in een afgesloten ruimte worden opgesteld zodat efficiënte afzuiging en filtering mogelijk wordt. Als de baden niet gebruikt worden, moeten ze afgedekt worden.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 jul 2009
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief