HERNE - Ayla toont zich de beste in het Groot Dictee Nederlands

C21

HERNE - Ayla toont zich de beste in het Groot Dictee Nederlands

0
HERNE - Ayla toont zich de beste in het Groot Dictee Nederlands - © Deschuyffeleer
 
Dictgee_herne_juni_2023__1_
HERNE - Ayla toont zich de beste in het Groot Dictee Nederlands - © Deschuyffeleer
 
Dictgee_herne_juni_2023__2_
HERNE - Het Groot Dictee Nederlands - © Deschuyffeleer
 
Dictgee_herne_juni_2023__3_
HERNE - Het Groot Dictee Nederlands - Schepen Sandra Dero en Helena M. - © Deschuyffeleer
 
Dictgee_herne_juni_2023__4_
HERNE - Het Groot Dictee Nederlands - Nr 3: Robbe D. - © Deschuyffeleer
 
Dictgee_herne_juni_2023__6_
HERNE - Het Groot Dictee Nederlands - © Deschuyffeleer
 
Dictgee_herne_juni_2023__7_
HERNE - Het Groot Dictee Nederlands - © Deschuyffeleer
 
Dictgee_herne_juni_2023__8_
HERNE - Het Groot Dictee Nederlands -Werner Godfroid (Bever) als voorzitter van de jury, bijgestaan door Denis Deneulin, Vanessa Van Hende en Anneleen Van Nylen - © Deschuyffeleer
 
Dictgee_herne_juni_2023__9_
HERNE - Het Groot Dictee Nederlands in het Dominicanessenklooster - © Deschuyffeleer
 

Voor de eerste editie van het Groot Dictee Nederlands voor de schoolkinderen uit het zesde en ook wel het vijfde leerjaar dat door het lokaal bestuur in samenwerking met het adviesplatform Vrije Tijd in het kader van de cultuurbeleving rond moedertaal werd opgezet dienden zich 9 dappere schoolkinderen aan. Ayla V. maakte slechts 9 fouten in de vrij lang uitgesponnen tekst doorspekt met toch wel tal van spellingskundige valkuilen. Zij werd op de hielen gevolgd door Helena M., een leerlinge uit het vijfde leerjaar, met 10 fouten en door Robbe D. met 12 fouten.

Vanuit het adviesplatform Vrije Tijd met als gangmakers Roland Pauwels en Aimé Matthijs werd naar het lokaal bestuur de idee gelanceerd uit te pakken met een Groot Dictee Nederlands in de gemeente voor leerlingen van het zesde studiejaar om het correct geschreven gebruik van het Nederlands te stimuleren. Het was schepen voor cultuur Sandra Dero die het idee gestalte gaf en daarbij mocht rekenen op de welgekomen steun van Werner Godfroid (Bever) als voorzitter van de jury, bijgestaan door Denis Deneulin, Vanessa Van Hende en Anneleen Van Nylen.

De uitdaging durven aangaan

Sandra Dero prees in haar welkomwoord de moed van de 4 meisjes en de 5 jongens die de uitdaging hebben durven aangaan. Onder hen ook twee leerlingen die bijna het vijfde leerjaar achter de rug hebben maar die zich toch - en met succes - wilden meten met hun één jaar oudere collegaatjes van het zesde leerjaar. “Het gaat blijkbaar niet goed met de kennis van de spelling Nederlands in Vlaanderen”, hield zij voor. “Maar langs de kant gaan zitten en de karavaan zomaar voorbij laten trekken leek voor enkele Hernse liefhebbers van een foutloze Nederlandse taal geen goed idee. De hoofden werden bij elkaar gestoken en de aanzet tot een lekker ouderwets dictee was een eerste begin om toch iets te doen aan de klaarblijkelijke neergang van de spellingsvaardigheden van de schoolkinderen. Het gaat hier weliswaar om geen wedstrijd maar over het durven deelnemen. Het toont jullie interesse om onze moedertaal ernstig te nemen. Er is dus hoop. En die hoop ligt in de handen van het jong aanstormend talent. In het bijzonder hier dus van deze meisjes en jongens uit Herne en zijn buurgemeenten”.

Flinke prestaties

De juryleden toonden zich na afloop van het dictee best tevreden met alle prestaties van de kinderen. Alle deelnemers kregen overigens een mooi getuigschrift. Als eerst gerangschikte mocht Ayla ook de prijs van burgemeester Kris Poelaert, goed voor een geschenkbon van 50€ bij de Standaardboekhandel, in ontvangst nemen. Voor de tweede gerangschikte Helena  was er de prijs van schepen voor Cultuur Sandra Dero (een waardebon van 30€). De derde gerangschikte Robbe dan weer was goed voor de prijs van de schepen van Onderwijs Carina Ricour (een waardebon van 20€).

Meer uitgebreide plannen

Het dictee verliep in alle transparantie. Na afloop kregen de ouders samen met de juryleden de gelegenheid het dictee van hun kinderen in te kijken. De prijsuitreiking werd gevolgd door een gemoedelijke receptie in de tuin van het Dominicanessenklooster Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat naar toekomend jaar toe al meer uitgebreide plannen voor een tweede editie werden gesmeed.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 jun 2023
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 jun 2024

archief