Galmaarden / Gooik / Herne - Zoektocht naar naam nieuwe fusiegemeente gaat verder

C21

Galmaarden / Gooik / Herne - Zoektocht naar naam nieuwe fusiegemeente gaat verder

Zoektocht_naar_naam_gaat_verder
Galmaarden / Gooik / Herne - Zoektocht naar naam nieuwe fusiegemeente gaat verder - © Deschuyffeleer
 

De gemeenten Galmaarden, Gooik en Herne gingen, na de principiële beslissing tot fusie, op zoek naar een nieuwe fusienaam. Bij een fusie moeten de gemeenten namelijk een naam van de nieuwe gemeente voorstellen aan de decreetgever. Dit gebeurt via opname in het gezamenlijk voorstel tot fusie dat wordt ingediend bij de Vlaamse Regering. Het uiteindelijke fusiedecreet zal de definitieve naam van de nieuwe gemeente bevatten.

Voor die naamkeuze raadpleegden de besturen hun inwoners. Iedereen kon tussen 27 juni en 15 september een naam indienen. Er werden meer dan 1230 voorstellen ingediend. Na een eerste selectie uit onder meer dubbele namen, namen die verwijzen naar een deel)gemeente, …  blijven er meer dan 400 unieke naamvoorstellen over. Binnenkort kunnen alle inwoners, ouder dan 16 jaar, hun éénmalige stem uitbrengen op een selectie van maximum 5 namen.

“We zijn aangenaam verrast door het grote aantal inzendingen. Dat toont aan dat de nieuwe naam heel belangrijk is voor onze inwoners. Er zaten heel wat creatieve namen tussen, maar helaas ook al bestaande namen. Sowieso willen we iedereen die een voorstel indiende, van harte bedanken,“ vertelt Ludo Persoons, burgemeester van Galmaarden.

“Nu bekijkt een lokale selectiejury, met experten uit verschillende beleidsdomeinen, de overgebleven namen. Zij zullen hieruit, per gemeente, maximum 20 namen selecteren”, zegt Gunther De Wilde, burgemeester van Gooik. “Ook hier werken we op basis van vastgelegde criteria zoals geen te lange naam, geen afkortingen, …  Nadien wordt deze lijst voorgelegd aan een gemeenschappelijke selectiejury. Zij kiezen hieruit de beste namen, met een maximum van 5 namen”.

 

“En dan is het opnieuw aan onze inwoners,“ vervolgt Kris Poelaert, burgemeester van Herne.
”Zij kunnen van 1 november tot en met 15 november stemmen op hun favoriete naam, zowel digitaal als op papier. De uitslag van deze stemming is bindend. De naam met de meeste stemmen zal dus de nieuwe gemeentenaam worden. Op 14 december 2023, tijdens de gemeenschappelijke infosessie aan de gemeenteraden, wordt de naam bekendgemaakt. Wij zijn alvast heel benieuwd.” 

Ludo Persoons, burgemeester Galmaarden (0477 24 58 26)
Gunther De Wilde, burgemeester Gooik (0478 27 20 52)
Kris Poelaert, burgemeester Herne (0475 47 50 03)

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 sep 2023
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief