In Herne kan je op Pinkstermaandag bij goed weer opnieuw op de koppen lopen tijdens de jaarmarkt

C21

In Herne kan je op Pinkstermaandag bij goed weer opnieuw op de koppen lopen tijdens de jaarmarkt

2007-05-28_herne_jaarmarkt_7
Archieffoto van de jaarmarkt foto Marc Colpaert
 
2007-05-28_herne_jaarmarkt_3
Archieffoto van de jaarmarkt foto Marc Colpaert
 
2007-05-28_herne_jaarmarkt_4
Archieffoto van de jaarmarkt foto Marc Colpaert
 
2007-05-28_herne_jaarmarkt_1
Archieffoto van de jaarmarkt foto Marc Colpaert
 
Al jaren is de tweede Pinsterdag in Herne op maandag 20 mei de plaats waar men moet zijn en dit zal dit jaar waarschijnlijk niet anders zijn, als het weer een beetje meezit . ​In Herne kan je op Pinkstermaandag bij goed weer op de koppen lopen tijdens de jaarmarkt.  Met meer dan 500 marktkramers en bij een stralende zonnige dag zijn er zeker 30.000 bezoekers en is dit ongetwijfeld een van de grootste jaarmarkten van het land. 
 
 
Hoe het ooit begon 
 
Tijdens de fusies van de gemeenten in 1977, bezat de fusiegemeente Galmaarden een prijskamp voor paarden, de fusiegemeente Vollezele een prijskamp voor schapen en werd het idee opgevat om een prijskamp voor runderen op te starten in Tollembeek. Op een voorbereidende vergadering voor deze prijskamp werden drie mensen uit het landbouwmilieu en uit de gemeentepolitiek van Herne, nl Bombaert Emiel, Carels Willy en Somers José op deze vergadering uitgenodigd om mee te werken aan deze prijskamp van Tollembeek. Na de vergadering op de terugweg naar huis besloten zij om zelf een prijskamp te organiseren in Herne. 
 
​Op de prijskamp van Tollembeek in 1977 werden kontakten vastgelegd met 2 zootechnische adviseurs, nl Jean Hendrickx uit Oetingen voor de rundveeprijskamp en Marcel Van Ongeval uit Galmaarden voor de schapenprijskamp. Er werd een “inrichtend comité van de jaarmarkt en prijskamp der Fusiegemeente Herne” opgericht met als voorzitter dierenarts Viktor Demel, als ondervoorzitter Willy Carels, als secretaris Pierre Somers (die toen plaatselijke secretaris van de Veeziektenbond was), als schatbewaarder Albert Poelaert  (een bekende rundveefokker) en als leden Nestor Allebosch, Emiel Bombaert, Theophiel Carels, Norbert D’Hooghe, Leopold Dierickx, Joris Krikelion, José Somers, Fimin Temmerman, Jan Vandenbroeck, Aimé Vanderstocken, Theopiel Wayteck en Maurice Weverbergh. Allen waren afkomstig uit de fusiegemeente Herne en uit het landbouwmilieu. Als datum in 1978 voor de eerste jaarmarkt van Herne werd gekozen voor Pinkstermaandag, die toen eveneens overeenkwam met de maandag van de mei kermis.
 
En de rest is geschiedenis, ondertussen kwamen steeds meer mensen naar de jaarmarkt tot soms plezier en soms ook tot frustratie van vele mensen, want parkeerplaatsen vinden is niet altijd simpel. Daarom ook dat er dit jaar voor de eerste keer samengewerkt wordt met De Lijn om gratis bussen in te leggen. Veel zal afhangen van het weer, volgens de weerkaarten zou het droog blijven maar in Vlaanderen weet je maar nooit.
 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 mei 2024
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 jun 2024

archief