HERNE - Zorg van Choppinet tot Sint-Felix

C21

HERNE - Zorg van Choppinet tot Sint-Felix

Editiepajot_open_monumentendag_2009_zorg_-_deschuyffeleer
Ziekenkamer uit de jaren 1900 - Foto's Deschuyffeleer
 
Editiepajot_open_monumentendag_2009_zorg_-_deschuyffeleer__13_
 
Editiepajot_open_monumentendag_2009_zorg_-_deschuyffeleer__16_
Open Monumentendag 2009 - Deschuyffeleer
 
Editiepajot_open_monumentendag_2009_zorg_-_deschuyffeleer__6_
 

In het kader van Open Monumentendag Vlaanderen, dit jaar in het teken van de zorgverstrekking, organiseerde het gemeentebestuur in nauwe samenwerking met de directie van het woon- en zorgcentrum Sint-Felix in de oude pastorij een tentoonstelling rond de zorggeschiedenis in de gemeente. Gelijktijdig liep in het nabijgelegen tehuis het jaarlijks tuinfeest.

Het waren Felix Choppinet, notaris en tijdelijk burgemeester van Edingen, en zijn echtgenote die in 1876 aan de basis lagen van de oprichting van een hospice of godshuis in de Lindestraat. Alhoewel in eerste instantie een weeshuis, sloeg Sint-Felix vrij vlug de weg in van een tehuis voor ouderlingen. Het instituut mocht in 1997 overigens zijn intrek nemen in een nieuwbouw waarbij nu ook service-flats voorzien waren. Sinds kort is het rusthuis overigens uitgebreid met een centrum voor kortverblijf.
 
De tentoonstelling Van Choppinet tot Sint-Felix hernam dan ook alle facetten van de geschiedenis van de zorg in Herne. Naast een fototentoonstelling en een beeldvoorstelling was er ook ruimte gemaakt voor een kennismaking met een ziekenkamer van rond de voorlaatste eeuwwisseling. Er werd tevens stilgestaan bij de acht eeuwelingen die Sint-Felix in de loop der tijden reeds heeft mogen noteren. Jammer genoeg overleed de laatste eeuwelinge, de 101-jarige Bertha Stalpaert enkele dagen voor de tentoonstelling.
 
De Congregatie Zwartzusters Augustinessen in Halle blijft de inrichtende macht in het rusthuis uitoefenen. Sinds de ingebruikname van de nieuwbouw is Wouter Van Audenaerde er Algemeen Directeur.  
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 sep 2009
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 02 dec 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 01 dec 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 28 nov 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 24 nov 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 23 nov 2022

archief