HERNE - Groot en klein nieuws

C21

HERNE - Groot en klein nieuws

Klein_en_groot_nieuws_uit_herne
Repro Deschuyffeleer
 

Begraafplaats wordt uitgebreid
De gemeenteraad keurde het aangepast ontwerp van uitbreiding van het kerkhof in Herfelingen goed. De raming van de kosten wordt opgetrokken door het bijkomend inplanten van een beschutting tegen slechte weersomstandigheden bij begrafenissen en andere plechtigheden.

Kasteeldreef in nieuw kleedje.
Samen met buurgemeente Pepingen steekt het gemeentebestuur van Herne de Kasteeldreef ter hoogte van het domein Ter Rijst in een nieuw kleedje. Dit blijkt noodzakelijk wegens de doortocht van een gedeelte van een fietsknopennetwerk. Herne treedt op als bouwheer. Beide gemeenten zullen instaan voor de helft van de kosten.
 
Nieuwe kerstverlichting
Met het oog op het sfeervol inrichten van de dorpskernen in Herfelingen en in St-Pieters-Kapelle ter gelegenheid van Kerstmis en de eindejaarsperiode plant het gemeentebestuur er de vernieuwing van een gedeelte van de feestverlichting. Met de aankoop is een budget gemoeid van 35.000 euro.
 
Nieuwe boekenrekken
Voor de uitbreiding van het meubilair van de bibliotheek gaat het gemeentebestuur over tot de aankoop van bijkomende boekenrekken met volgvlakken, legborden en boekensteunen. De raming van de aankoop bedraagt 10.000 euro.
 
Kapitaalsverhoging  Gemeentelijke Holding
Het gemeentebestuur tekent in op de kapitaalsverhoging bij wege van inbreng in geld van de nieuwe Gemeentelijke Holding nv. Het gaat om een gedrag van 228.556 euro gespreid over twee rondes. Een jaarlijkse opbrengst van 13% wordt hierbij in het vooruitzicht gesteld.
 
Keukenblok
De gemeenteraad gaat akkoord met de aankoop van een keukenblok voor het Sociaal-Cultureel Centrum. In het centrum vinden immers geregeld recepties en andere activiteiten plaats. De kostprijs wordt ingeschat op 2000 euro.
 
Zorgnetwerk Zenneland
OCMW-voorzitter Carina Ricour vroeg en bekwam het akkoord van de gemeenteraad om vanaf 2010 toe te treden tot de nieuwe SEL Zorgnetwerk Zenneland vzw. Dit nieuw initiatief voor eerstelijnsgezondheidszorg overkoepelt van dan af de SIT’s, de huidige thuisverzorgingsinitiatieven rond Asse en Halle. Het OCMW stapt in als toetredend lid zodat er geen financiële engagementen gevraagd worden.
 
Budget OCMW aangepast
Door de stijgende personeelskosten zag het OCMW zich genoodzaakt haar budget enigszins te wijzigen. Het uiyeindelijk negatief resultaat voor het dienstjaar blijkt op te lopen tot 701.475 euro. De gemeentelijke bijdrage van 650.567 euro blijft evenwel ongewijzigd.
 
Secretaris zet stap opzij
Secretaris Luc Deneyer, tevens burgemeester in Bever, neemt vanaf Nieuwjaar loopbaanonderbreking. Hij wordt gedurende zijn afwezigheid vervangen worden door Ann Naert, thans nog OCMW-Secretaris in Halle. De waarnemende secretaris, woonachtig in de Aerebeek, is de echtgenote van cultuurfunctionaris Denis Deneulin van St-Pieters-Leeuw
 
Tonnagebeperking
In de Kapellestraat en de aansluitende Kartuizerstraat, de Liezebeekwijk en het Oud Klooster komt er een tonnagebeperking van max. 3,5 ton met uitzondering voor het plaatselijk verkeer en de Lijn. Het gemeentebestuur oordeelt dat het doorgaand zwaar verkeer er ter hoogte van de school de Bloesem te veel hinder veroorzaakt zeker bij aanvang en einde van de schooltijden.
 
Meer veiligheid aan school
In samenspraak met de nieuwe directrice Christel Vanacker neemt het gemeentebestuur bijkomende maatregelen om de verkeersveiligheid aan de gemeenschapsschool in de Waardestraat te verbeteren. De meest in het oog springende maatregelen zijn het inrichten van een parkeerhaven, het opzetten van een kiss- en ridezone en het aanbrengen van een veilige oversteekplaats. Om de aanwezigheid van de schoolomgeving in het straatbeeld te benadrukken komen er ook octopusbeugels en anti-parkeerpalen.
 
70km/u op Assesteenweg
Buiten de bebouwde kommen en de schoolzones 30km/u komt er op de Assesteenweg een snelheidsbeperking van max. 70km/u. Dat besliste de gemeenteraad. De Assesteenweg werd begin dit jaar vanuit de provincie overgeheveld naar het gewest. Zoals voor de overige gewestwegen in de streek sloegen de gemeentebesturen van Lennik, Gooik, Pepingen en Herne op voorstel van de politie intussen ook de handen in elkaar om op deze  druk bereden steenweg met veel zwaar vervoer een snelheidsbeperking tot 70 km/u in te voeren. In Gooik werd inmiddels de snelheidsbeperking reeds uitgevoerd. Lennik en Pepingen troffen ook reeds de nodige administratieve maatregelen doch wachten nog op de praktische uitvoering door de diensten van het Vlaams gewest. De gewestweg Asse-Edingen was in het verleden overigens herhaalde keren het toneel van zware verkeersongevallen te wijten aan overdreven snelheid.
 
Snelheidszones 50km/u
Ingevolge een afspraak tussen de zes gemeenten van de politiezone Pajottenland voert Herne nu ook buiten de gewestwegen en de grote gemeentelijke verbindingswegen snelheidszones 50km/u in op de kleine landelijke wegen. Zo werden 11 dergelijke zones afgebakend. De eerder ingestelde bebouwde kommen en de schoolzones 30km/u blijven behouden. De maatregel past in het uniformiseren van de snelheidsregimes in het Pajottenland waarbij de maximum toegelaten basissnelheid op de kleine landelijke wegen (50 km/u) ondergeschikt wordt aan deze op de gewestwegen (70 km/u).   
 
Oppositie in de aanval
Tijdens de gemeenteraad wees de Open VLD-oppositie de CD&V-meerderheid op verschillende pijnpunten in het huidig beleid.Volgens woordvoerder Thierry De Blander wordt de gemeentelijke website niet langer geactualiseerd en ook de elektronische nieuwsbrieven blijken geen lang leven beschoren te zijn geweest. Burgemeester Kris Poelaert gaf aan naar een oplossing voor het probleem te zoeken.
De oppositie had ook opmerkingen bij de slechte staat van verschillende gewestwegen in de gemeente. De burgemeester wist hier evenwel mede te delen dat de steenweg Edingen-Ninove vanuit de Vlaamse overheid toekomend jaar alleszins op verschillende plaatsen het voorwerp zal uitmaken van een structureel onderhoud met een nieuwe asfaltlaag. Op de Assesteenweg, pas vanaf begin dit jaar vanuit de provincie naar het gewest overgedragen, zullen in eerste instantie de slechte betonplaten vervangen worden.
Tenslotte vroeg de oppositie ook nog vaste vergaderdata voor de gemeenteraden en een stand van zaken nopens de budgetcontroles van dit en toekomend jaar.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 nov 2009
Godelieve Deschuyffeleer
Repro Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief