HERNE – De champetter terug op roepsteen

C21

HERNE – De champetter terug op roepsteen

Collage_1_deschuyffeleer
De Champetter in de maak - Christa Alaert - Foto Deschuyffeleer
 
Collage_2_deschuyffeleer
De Champetter in de maak - Christa Alaert - Foto Deschuyffeleer
 
Aankondiging
Geraardsbergsestraat, 72 - Repro Deschuyffeleer
 
Aan de kerk van Sint-Pieters-Kapelle wordt op zondag 29 november om 9u30 het beeld van de Champetter plechtig op zijn roepsteen geplaatst. Het gemeentebestuur en de cultuurraad van Herne nodigen dan ook de ganse bevolking uit om samen dit gebeuren de nodige luister bij te zetten. Na de inhuldiging wordt er een receptie aangeboden in de polyvalente zaal.
 
Uit een wedstrijd voor kunstenaars om de Champetter terug op de roepsteen te plaatsen viel de keuze van de jury begin dit jaar op het project van beeldend kunstenares Christa Alaert. Christa is een dochter van de plaatselijke postbode Frans Alaert. Zij woont en werkt thans evenwel in Nederland. Zij genoot haar opleiding aan de kunstacademie Sint Lucas in Gent waar ze in 1991 cum laude afstudeerde met als specialisatie beeldhouwen. Zij vindt het alvast “een eer om het beeld voor haar geboortedorp te mogen realiseren. Na gekozen te zijn ben ik meteen aan het werk gegaan. Het maken van een beeld op ware grootte is zeer arbeidsintensief en ik had maar vijf maanden de tijd”, aldus de kunstenares.
 
Het kunstwerk is een mansgroot bronzen sculptuur. Het werd gerealiseerd op basis van ondermeer fotomateriaal uit de jaren begin ’60 van de toenmalige champetter Petrus Ferbiest.  “Ik bezocht de familie van de laatste champetter. Zij hadden voor mij nog de jas van het originele uniform en enkele oude foto's” zegt Christa Alaert.
 
Het beeld
Het beeld is gemaakt door uit een blok materie weg te halen. Dat vergt vooraf het nodige studie- en schetswerk om alles goed gepositioneerd te krijgen. Eind juli was het beeld klaar en werd het naar de bronsgieter gebracht om het volgens het verloren-was-procedé te gieten.
 
Het programma:
9u15: Verzamelen aan het voormalig huis van de champetter aan de Geraardsbergsestraat 72
9u30: Stoetsgewijs naar het kerkplein voor de inhuldiging
Afsluiter: receptie in de polyvalente zaal aangeboden door het gemeentebestuur.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 nov 2009
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief