HERNE - Uit de gemeenteraad

C21

HERNE - Uit de gemeenteraad

Klein_en_groot_nieuws_uit_herne
Repro Deschuyffeleer
 

Drugs en alcohol
Als laatste van de zes deelnemende gemeenten stapt ook Herne in de intergemeentelijke preventiedienst drugs en alcohol van het Pajottenland. Eerder liep reeds in die zin een proefproject met dezelfde gemeenten Bever,Galmaarden, Gooik, Lennik en Pepingen. De provincie voorziet overigens subsidies voor dergelijke samenwerkingsverbanden.
Alcohol en drugs zijn ernstige maatschappelijke problemen waarbij preventie heel wat ontsporingen kan voorkomen of verhelpen  Op aangeven van het provinciebestuur beslisten de zes gemeenten, overigens verenigd in de politiezone Pajottenland, dan ook in te gaan op het voorstel om een intergemeentelijke preventiedienst specifiek voor drugs en alcohol op te richten. Met meer dan 39 000 inwoners vangt de dienst overigens op jaarbasis een provinciale subsidie van 0,60 euro per inwoner of in totaal 23 400 euro. De overige kosten worden verdeeld tussen de deelnemende gemeenten aan de hand van dezelfde verdeelsleutel als voor de politiezone. 
Voor het zetelen in het Beheerscomité zetelt Burgemeester Kris Poelaert als effectief lid en eerste schepen Marc Bombaert als plaatsvervangend lid in het Beheerscomité. De gemeente Gooik treedt op als beherende gemeente. Eerstdaags wordt trouwens ook een nieuwe preventiemedewerker inplaatsgesteld.

Dierenasiel Denderwindeke
De gemeenteraad zette het licht op groen voor een samenwerkingsovereenkomst met het dierenasiel Ninove. Het was vooral de politie die reeds geruime tijd aandrong op een contract met het dierenasiel voor het ophalen en opvangen van loslopende honden en dieren. Het asiel geniet overigens een goede reputatie. Snelle en vlotte tussenkomsten, een transparante kostenregeling ook naar de eigenaars toe die hun dieren komen ophalen en de nabijheid van het asiel waren alleszins bepalende factoren voor het aangaan van het contract. Jammer genoeg overleed enige dagen terug zaakvoerster Lut De Bolle op 45-jarige leeftijd ingevolge een plotselinge ziekte.
 
Erfpachtvergoeding sportcomplex
Ingevolge een bijkomende factuur van 316 913 euro van de intercommunale Haviland voor het sportcomplex de Hernekouter diende de gemeenteraad in te stemmen met een herberekening van de erfpachtvergoeding. Door deze beslissing formaliseren de gemeente en het autonoom gemeentebedrijf de noodzakelijke aanpassing van de vergoeding.
 
Cultuurregio Pajottenland en Zennevallei
Ook Herne treedt toe tot de projectvereniging cultuurregio Pajottenland en Zennevallei. Als alles volgens plan verloopt ontvangt de nieuwe cultuurregio een subsidie van 300 000 euro van de Vlaamse Gemeenschap. Het opzetten van de cultuurregio past in het cultureel-erfgoedconvenant van de Vlaamse regering., waarbij steden en gemeenten in een intergemeentelijk verband worden aangezet hun erfgoedwerking te voorzien van nieuwe impulsen. CD&V-schepen van cultuur Marie-Louise Devriese werd aangeduid als bestuurslid. Open-VLD raadslid Jeannine Borgenon zal zetelen met een raadgevende functie.
 
Sri Lanka en Ghana
Het gemeentebestuur voorziet een subsidie van 500 euro voor het ondersteunen van projecten in ontwikkelingslanden. Op basis van het advies van Herne Solidair werd beslist dit bedrag te verdelen over de projecten Sri Lanka en Support Ghana waarmee personen uit de gemeente rechtstreekse banden hebben.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 nov 2009
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief