HERNE - Deur Tsinghen Blyde wordt Gaudicanto

C21

HERNE - Deur Tsinghen Blyde wordt Gaudicanto

Editiepajot_gaudicanto_herne_dec_2009__15_
Deur Tsinghen Blyde onder de leiding van Marc Gerain - Foto Deschuyffeleer
 
Editiepajot_gaudicanto_herne_dec_2009__12_
Poƫzie gebracht door Erik Heyman - Foto Deschuyffeleer
Editiepajot_gaudicanto_herne_dec_2009__6_
Voorzitster Brigitte Van Rossen - Foto Deschuyffeleer
Editiepajot_gaudicanto_herne_dec_2009__23_
Sopraan Evelyne Bohen, alt Inez Carsauw - Foto Deschuyffeleer
 
Editiepajot_gaudicanto_herne_dec_2009__29_
Tenoren Lorenzo Carola en Paul Foubert en bassen Conor Biggs en Bruno De Jonghe - Foto Deschuyffeleer
 
Kopie_van_editiepajot_gaudicanto_herne_dec_2009__21_
Foto Deschuyffeleer
 

Deur Tsinghen Blyde, het koor uit Grimminge met sinds kort voorzitster Brigitte Van Rossen aan het roer, groeide mettertijd uit van dorpskoor tot gewaardeerd ensemble met meer dan 60 koristen uit Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Voor hun 30-jarig bestaan traden zij dan ook op in de Sint-Petrus en Paulus-kerk in Herne. Voor die gelegenheid bracht het koor het vrij onbekend maar zeer mooi kerstoratorium Die Geburt Christi van Heinrich von Herzogenberg. Een 400-tal aanwezigen mochten mee genieten van vakmanschap, kwaliteit, dynamiek en originaliteit.

“Vooral na het aantreden van de huidige dirigent Marc Gerain, intussen ook al meer dan tien jaar geleden, groeide het koor uit tot een meer dan 60-koppig vocaal ensemble dat zangers aantrekt uit de ruime regio van Geraardsbergen-Zottegem over Galmaarden, Herne, Gooik en Ternat tot zelfs Dworp”, stelt PR-man Jan Heyvaert. “Naast klassiekers zoals Bach, Mozart en het Halleluia van Händel heeft ons koor onder de impuls van Marc Gerain een voorliefde voor minder bekende werken die meer aandacht verdienen. Die Geburt Christi past perfect in dat kader.”
 
Dat onbekend geen synoniem voor ‘moeilijk’ of ‘ontoegankelijk’ is en dat Die Geburt Christi echt een werk is voor het grote publiek werd dan ook ten volle bewezen. De toeschouwers werden overigens uitgenodigd om drie cantates uit volle borst mee te zingen.
 
Naast het koor zelf traden ook een resem solisten en instrumentalisten aan. Jan Heyvaert: “Dankzij de vele contacten van onze dirigent in de professionele muziekwereld konden we onder meer Joris Verdin strikken, dé autoriteit op harmonium, Kristien Ceuppens op hobo en Erwin Van Bogaert op het orgel. En bij het 14-koppig strijkersensemble speelden onder meer Sergio Rogier op viool, Monique Laperre op cello en Michel Vangheluwe - bekend van Ishtar - op contrabas. De vocale solisten zijn sopraan Evelyne Bohen, alt Inez Carsauw, tenoren Lorenzo Carola en Paul Foubert en bassen Conor Biggs en Bruno De Jonghe”.
 
In haar voorwoord stelde de voorzitster dat “jubileren is dankbaar zijn voor wat is geweest en met veel enthousiasme kijken naar de toekomst”. Zij verwijlde ook even bij de episode van Jean-Jacques Vanden Daele, die tot aan zijn overlijden medio dit jaar de drijvende kracht achter het gezelschap was. Hij werd amper 58 jaar.
 
Herne mocht ook bij monde van voorzitster Brigitte Van Rossen genieten van een primeur. Zij mocht dan ook trots aankondigen dat Deur Tsinghen Blyde voortaan door het leven gaat als Gaudicanto, een meer universeel klinkende naam die tevens de weg vrij maakt voor de komende dertig jaar.
 
Om het geheel een nog meer feeëriek tintje te geven, vond het koor de Geraardsbergse Multi Media Club Interactief bereid om het concert met meerdere camera’s professioneel te filmen en meteen live te vertonen op grootscherm.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 dec 2009
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief