LIEDEKERKE organiseerde boomplantdag(en)

C21

LIEDEKERKE organiseerde boomplantdag(en)

Editiepajot_liedekerke_verslag_boomplantdag_foto_jacky_delcour__1_
Foto's boomplantdag: Jacky Delcour
 
Editiepajot_liedekerke_verslag_boomplantdag_foto_jacky_delcour__2_
Foto's boomplantdag: Jacky Delcour
 
Editiepajot_liedekerke_verslag_boomplantdag_foto_jacky_delcour
Foto's boomplantdag: Jacky Delcour
 

Donderdag en vrijdag werd, samen met de scholen,  opnieuw een boomaanplant georganiseerd. Meer dan driehonderd leerlingen van zowat alle Liedekerkse scholen namen aan deze actie deel.

Milieuambtenaar Johan Asselberghs: “Op die manier worden de leerlingen gesensibiliseerd dat bomen planten heel erg belangrijk is en krijgen ze een woordje uitleg over het project. Als bedanking krijgen alle leerlingen een gezonde bioappel mee na het aanplanten”.
 
“De boomaanplant kadert in een natuurinrichtingsproject uitgewerkt door het gemeentebestuur ter uitvoering van het onderschreven biodiversiteitcharter. Er is een aanvraag ingediend bij de provincie Vlaams-Brabant om het project tot 50% te subsidiëren. 2010 is immers het jaar dat de achteruitgang van de biodiversiteit moet stopgezet worden en dat kan alleen met concrete projecten. Uniek aan het project, is de samenwerking tussen particulieren, natuurvereniging Natuurpunt en het gemeentebestuur”.
 
“Het project begon met een gevaarlijke populierenboom die de nabijgelegen camping bedreigde. Omdat deze boom niet het enige gevaar was, werd in samenspraak met de boseigenaars beslist alle populieren te laten kappen door een firma aangesteld door de gemeente. De kapping gebeurde op een zodanige wijze dat de spontaan opgeschoten bestaande struiken en bomen maximaal bewaard bleven. De stukken die kaalgekapt werden moeten heraangeplant worden en dat is nu precies wat er zal gebeuren donderdag en vrijdag, samen met een stukje bijkomende bosuitbreiding die de vallei van de Palitsebeek moet verbinden met het bestaande bos. In dit perceel loopt ook de gasleiding. Hier mogen geen bomen geplant worden en zal een kruidenakker voorzien worden voor typische akkervogels zoals de Liedekerkse adoptiesoort de Geelgors. Tot slot wordt niet alleen aan de natuur gedacht, maar zal er ook een bijkomend wandelpad voorzien worden zodat een missing link tussen twee bestaande buurtwegen wordt opgeheven”.
 
“Een gedeelte van het bos (op eigendom van Natuurpunt) wordt aangeplant als speelbos en zal over enkele jaren een groene speellong vormen voor de nabijgelegen wijk Bosland. Rondom het bos wordt een brede houtkant aangelegd met bessen- en bloesemhoudende struiken. Dit struweel is dan weer interessant voor allerlei vogels die de zaden komen eten, maar ook voor vlinders waaronder één van de Liedekerkse provinciale adoptiesoorten: de Sleedoornpage. De officiële inhuldiging van dit project zal gebeuren op zondag 25 april tijdens de biodiversiteithappening”, besluit milieuambtenaar Johan Asselberghs.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 mrt 2010
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief