LIEDEKERKE - Cultuurdag en Cultuurprijzen

C21 Css

LIEDEKERKE - Cultuurdag en Cultuurprijzen

Editiepajot_liedekerke_cultuurdaqg_foto_jacky_delcour__1_
 
Editiepajot_liedekerke_cultuurdaqg_foto_jacky_delcour__2_
Editiepajot_liedekerke_cultuurdaqg_foto_jacky_delcour__3_
Editiepajot_liedekerke_cultuurdaqg_foto_jacky_delcour__4_
Editiepajot_liedekerke_cultuurdaqg_foto_jacky_delcour__5_
 

Voor de eerste keer organiseerde het gemeentebestuur een Cultuurdag. Personen en/of verenigingen die in het verleden een speciale verdienste leverden aan het culturele leven, werden er in de bloemetjes gezet. De prijzen, in de vorm van kunstwerkjes, werden gemaakt door de bewoners van vzw De Valier.

Een vijfkoppige jury boog zich over een aantal facetten van de Liedekerkse kunst en cultuur. Dat was geen gemakkelijke klus, want er is nogal wat artistiek, organisatorisch en jong talent aanwezig, naast een vaak tomeloze inzet van mensen die cultuur in Liedekerke mee een gezicht hebben gegeven. De jury, onder het voorzitterschap van cultuurschepen Dorette Heymans, hoopt dat de keuze van deze zeven laureaten bij u in goede smaak zal vallen.
 
Het juryverslag:
-cultuurprijs voor jong talent: na rijp beraad en wikken en wegen werd voor een talentrijk jong woordkunstenaar en acteur gekozen, op zijn jonge leeftijd al niet meer weg te denken van het Liedekerkse podium maar evengoed overtuigend op het podium van zijn school in Denderleeuw: Jan van Royen.
-Een ander jong talent valt in de literatuur te situeren: zij is een jonge journaliste en een dichteres die hier en elders al de nodige bekroningen voor haar poëzie in ontvangst mocht nemen: de prijs voor literatuur en woord gaat naar: Cathérine de Koek.
-Van de toekomst naar de geschiedenis, want een gemeente leeft slechts dankzij haar verleden, en dat erfgoed is in Liedekerke in de goede handen van het Liedekerks Heemkundig Genootschap. De prijs voor cultureel erfgoed gaat naar de voorzitter van het genootschap, voor zijn jarenlange ijver voor ons erfgoed, voor zijn talloze publicaties, voor zijn organisatietalent en zijn bekwaamheid inzake volkskunst: de prijs cultureel erfgoed gaat naar: William Cobbaert.
-Liedekerke is een kunstrijke gemeente. De ene kunstenaar bedrijft zijn artistieke productie al luidruchtiger dan de ander. De jury koos voor een stille werker, een kunstenaar van zuiver kaliber. Omwille van zijn talloze, fraai gestileerde pentekeningen, met niet zelden de verborgen hoekjes van onze gemeente als thema, gaat de prijs voor beeldende kunst naar: Herman Cobbaert.
-Muzikaal is onze gemeente vitaler dan ooit. Een harmonie, zes koren, de imposante schaduw van componisten als Frans de Haes en Emiel Hullebroeck. De jury heeft de prijs voor muziek toegekend aan een dirigent die zich al jaren inzet voor het betere lied, en zonet nog werd gelauwerd omwille van zijn jarenlange verdienste: Arsène Geeraerts.
-Ons verenigingsleven past onder de rubriek culturele animatie. Cultuur moet geanimeerd worden, en ook daarbij is de inzet van talentrijke mensen van cruciaal belang. De jury is verheugd dat ze de prijs culturele animatie mag toekennen aan een man van en voor het verenigingsleven, een knap muzikant, bovendien uitzonderlijk begaan met het culturele en verenigingsleven van onze gemeente: Hubert Deneys.
-De jury heeft gekozen voor iemand die een kwaliteitslabel op ons kunst- en cultuurleven heeft aangebracht. Tekstschrijver voor koren, auteur van toneelstukken, oprichter en regisseur van toneelkringen, muzikant, leraar, literair fijnproever, recensent en stimulator van jong talent. Misschien wist u dat allemaal niet, hij heeft er dan ook nooit mee staan zwaaien. Dames en heren, de laatste prijs, de prijs voor culturele verdienste gaat naar: Ben van Lijsebeth.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 jun 2008
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 27 jun 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief