LIEDEKERKE - Negentig jaar na het einde van de Grote Oorlog

C21

LIEDEKERKE - Negentig jaar na het einde van de Grote Oorlog

Editiepajot_liedekerke_11_nov__foto_jacky_delcour__4_
 
Editiepajot_liedekerke_11_nov__foto_jacky_delcour__1_
Editiepajot_liedekerke_11_nov__foto_jacky_delcour__5_
Editiepajot_liedekerke_11_nov__foto_jacky_delcour__6_
Editiepajot_liedekerke_11_nov__foto_jacky_delcour__7_
 

Op diverse plaatsen in de wereld werd vandaag stilgestaan bij het einde van de Eerste Wereldoorlog. Ook in Liedekerke.

Negentig jaar geleden, op 11 november 1918 om 11.00 uur, tekenden Duitsland en de Geallieerden de wapenstilstand in een treinwagon in het Noord-Franse Compiègne, waarmee een einde kwam aan vier jaar oorlog op een schaal die nooit eerder was vertoond. Naar schatting negen miljoen soldaten lieten het leven.

In deze oorlog die aan alle oorlogen een eind moest maken, stonden Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en Turkije tegenover Frankrijk, het Britse Gemenebest, Italië, Rusland en later ook de Verenigde Staten. In vier jaar tijd werd een generatie jonge mannen grotendeels weggeslagen. De kaart van Europa werd drastisch gewijzigd en de kiemen werden gezaaid voor de opkomst van communisme en fascisme, en uiteindelijk voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

LIEDEKERKE : Om 11 u. op 11 november was er in Liedekerke een Eucharistieviering in de Sint-Niklaaskerk ter nagedachtenis van de gesneuvelden en de slachtoffers van de beide wereldoorlogen, opgeluisterd door het gregoriaans koor Gaudeamus. Rond 12 u. gebeurde een plechtige bloemenhulde aan het monument van de gesneuvelden nabij de kerk, met de Belgisch Volkslied en Volkslied van de Vlaamse Gemeenschap en een optocht met de gemeentelijke harmonie Kunst en Vermaak naar de feestzaal Warande. In De Warande toespraken van Etienne Schouppe, Staatssecretaris voor Mobiliteit, en Clement Mertens, voorzitter van de Oud-strijders. In De Warande kon men ook een tentoonstelling bezoeken van het Liedekerks Heemkundig Genootschap over de Grote Oorlog met foto’s van de Liedekerkse gesneuvelden. Daarna volgde een receptie aangeboden door het gemeentebestuur opgeluisterd door de gemeentelijke harmonie Kunst en Vermaak.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 nov 2008
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief