LIEDEKERKE - We ondervinden nu de pijnlijke gevolgen van het ontmantelen van de civiele bescherming”

C21

LIEDEKERKE - We ondervinden nu de pijnlijke gevolgen van het ontmantelen van de civiele bescherming”

Liedekerke_overstroming
 
"Liedekerke aan de #Dender overstroomt. Massa's zandzakjes nodig. Voorraad op. #Civielebescherming to the rescue? Nope. Onderbemand. We mogen wel lege zakjes ophalen in Brasschaat.  En als gemeente zelf vullen. Wat we gaan doen. Ondertussen stijgt het water in de kelders", zegt schepen Katia Segers (Vooruit) op X (Twitter).

 "De beslissing van toenmalig minister van binnenlandse zaken Jan Jambon in 2017 om de civiele bescherming te ontmantelen en vier van de zes kazernes te sluiten, was onbegrijpelijk en onverantwoord. Wetende dat rampen als deze op in de toekomst vaker op ons zullen afkomen", reageert Katia Segers (Vooruit). "We moeten onze civiele bescherming net versterken en zorgen voor een goede regionale spreiding in functie van de nationale risico’s. Dat is essentieel om de veiligheid van alle burgers van ons land te garanderen. Wanneer een ramp zich voordoet, telt elke seconde en moet er met verenigde en voldoende krachten de handen aan de ploeg kunnen geslagen worden. Daarom is een goede regionale spreiding van de hulpdiensten, zowel brandweer in eerste lijn als de civiele bescherming in tweede lijn noodzakelijk. Die is er vandaag niet meer. En dat hebben we met deze ramp nu pijnlijk ondervonden.” 

 
“Tegelijk is gisteren gebleken dat de aanwezigheid van een kazerne een belangrijke meerwaarde is. Alle zandzakjes die we vanuit West-Vlaanderen kregen, werden voor de hele regio immers gisteren vanuit een hangar op de vroegere site van de Civiele bescherming in Liedekerke verdeeld. “
 
“Bovendien wordt het tijd dat Vlaanderen al om te beginnen de vernieuwing van de stuwen eindelijk uitvoert. Tenslotte is het daarnaast belangrijk dat de getroffen gezinnen vergoed worden voor hun schade via het rampenfonds. “Maar ook daar heeft de Vlaamse Regering op bespaard. Mensen blijven letterlijk in de kou staan.”
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 jan 2024
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief