MERCHTEM krijgt vernieuwd mobiliteitsplan

C21

MERCHTEM krijgt vernieuwd mobiliteitsplan

Burgemeester_maarten_mast_en_schepen_van_mobiliteit_lien_casier
 

Elke Merchtemnaar wordt uitgenodigd om feedback te geven 

De voorbije maanden heeft het gemeentebestuur samen met een studiebureau gewerkt aan de update van het gemeentelijk mobiliteitsplan. Tussen maandag 1 en woensdag 31 maart is het voorontwerp van het nieuwe plan te raadplegen via de website. Elke Merchtemnaar wordt uitgenodigd om opmerkingen en suggesties te geven. Nadien wordt alle input herwerkt en in een definitief plan gegoten. De eerste verkeersaanpassingen zullen tegen de zomervakantie op proef in voege gaan. 

 

“De invoering van de zone 30 in Merchtem centrum vorig jaar was al de eerste stap die we namen, in overleg met het studiebureau en passend binnen de visie die nu voorligt.” Vertelt schepen van Mobiliteit Lien Casier. “Helaas hebben we tot nu moeten wachten om het voorontwerp af te ronden aangezien er door de lockdown en nadien de zomervakantie geen realistische verkeerstellingen konden gebeuren.” 

 

“Wat er vandaag voorligt is de uitwerkingsnota, wat eigenlijk het voorontwerp is van het gemeentelijk mobiliteitsplan. Hierin staan de voorstellen van het studiebureau die we nu willen bevragen”, vertelt burgemeester Maarten Mast. Het hele document beslaat meer dan 200 pagina’s, daarom heeft het gemeentebestuur de uitwerkingsnota opgedeeld en samengevat in 5 verschillende thema’s: Fietsbeleid, Parkeerbeleid, Schoolomgevingen, Autoluw centrum en Deelgemeenten. 

 

“Er is inderdaad ook aandacht voor alle dorpskernen en schoolomgevingen over de hele gemeente. Een van de voorstellen die nu voorliggen is een zone 30 in de dorpskernen van Peizegem, Brussegem, Hamme, Ossel en Bollebeek. In het centrum van Merchtem gaan we dan weer een klein stapje verder en passen we enkele voorrangen aan om de doorstroming rond het centrum vlotter te krijgen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de aanpassing van de voorrang van rechts van de Burchtlaan, deze baan zal voorrang krijgen op zowel de Gasthuisstraat als de Reedijk”, vult schepen van Mobiliteit Casier aan. 

 

Om de zwakke weggebruikers meer veilige ruimte te geven in het centrum wordt er gekozen voor fietsstraten. Het gemeentebestuur benadrukt dat het centrum toegankelijk blijft voor wagens zodat iedereen maar vooral mensen met een mindere mobiliteit zoals ouderen maar ook ouders met kleine kindjes, tot aan de winkel of horecazaak geraken. 

 

“Graag benadrukken we dat het voorstellen zijn en we dus graag input krijgen. Zowel de verbeterpunten als wat er positief bevonden wordt is welkom. Daarnaast maken we ook nog een aparte enquête over dit plan voor ons burgerpanel van circa 300 Merchtemnaren die gekozen worden zodat ze een representatief beeld geven over de mening van de Merchtemnaar. Het mobiliteitsplan zal in verschillende fases worden uitgevoerd. Elke fase of maatregel zal zoals steeds zes maanden op proef worden ingevoerd en nadien geëvalueerd. Indien nodig wordt het bijgestuurd, pas nadien starten we met de uitrol van de volgende fase. ” Besluit Burgemeester Mast. 

 

Vanaf 1 maart is de uitwerkingsnota te consulteren via volgende link: www.merchtem.be/mobiliteitsplan of kan je het komen inkijken op het gemeentehuis. Maak je afspraak via mobiliteit@merchtem.be

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 feb 2021
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 10 mei 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 05 apr 2021
Sam Herremans | 16 mrt 2021

archief