TERNAT werd geselecteerd als proefproject “zwervend afval”

C21

TERNAT werd geselecteerd als proefproject “zwervend afval”

Wij_houden_het_hier_proper_p200

De deputatie van Vlaams-Brabant heeft de gemeente Ternat geselecteerd voor het proefproject ‘”zwervend afval”.

Zwerfvuil is in de gemeente Ternat een aandachtspunt en beoogt een integrale aanpak van de zwerfafvalproblematiek. Met een integrale aanpak wordt zowel een gerichte sensibilisatie over en een slimme opruiming van het zwerfafval als de handhaving van het beleid, bedoeld.

In dit proefproject worden verschillende type zones ( zoals winkel-, school-, industrie- en woonzones ) aangepakt, gebruik makend van o.a. de Vlaamse Netheidsbarometer,de Nederlandse Quickscan en het communicatiemateriaal en – logo van de Vlaamse campagne ‘ In de vuilbak’.
 
Voor dit project wordt samengewerkt met Blankedale vzw, die als enige beschutte werkplaats in de provincie gedegen ervaring heeft met de zwerfafvalproblematiek. Het project voorziet in een analyse ( meting van hoeveelheid zwerfafval in een aantal typische straten ) van de problematiek, een plan van aanpak ( overzicht van de gekozen aan te pakken zones en specifieke aanpak per zone ) en hulp bij de uitvoering van acties ( de goedgekeurde plannen van aanpak worden dan uitgevoerd ).
 
Voor dit proefproject wordt een coördinator aangesteld bij Blankedale die verantwoordelijk is voor de verschillende fases. Hij begeleidt de gemeente in zijn individuele aanpak en reikt mogelijke oplossingen aan. Zo zal er een coördinatiegroep worden opgericht die wordt samengeroepen en voorgezeten door de milieuambtenaar.
 
Ternat werd gekozen op basis van haar talrijke zwerfvuilacties en handhavingsbeleid die al geruime tijd op initiatief van burgemeester Ronald Parys werden opgezet:
 
- Sensibilisatie : diverse opruimacties met scholen en verenigingen waarbij alle deelnemers – als beloning – een fluorvestje en een led-lichtje ontvangen voor de fiets. Volgende opruimactie zal plaatsvinden op vrijdag 28 mei 2010.
- “Ternat proper”: elke maand zijn er 4 mensen van het PWA ( plaatselijk werkgelegenheidsagentschap ) die elk 44 uur per maand niets anders doen dat het opruimen van zwerfvuil .
- Handhavingsbeleid : elke vorm van sluikstorten of zwerfvuil wordt beboet door middel van het GAS-reglement ( administratieve sancties ) of bij grotere hoeveelheden via het retributiereglement.
 
Tot slot wordt dit proefproject afgesloten met een evaluatiefase en rapportering en zal er een toekomstvisie worden ontwikkeld. Na een positieve evaluatie kan dit proefproject doorgroeien naar een provinciaal project waar elke gemeente kan op intekenen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 mei 2010
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 02 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 01 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 26 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 24 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 21 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024

archief