CD&V verkrijgt onderzoek geluidsschermen E40 TERNAT

C21

CD&V verkrijgt onderzoek geluidsschermen E40 TERNAT

Geluidsschermen_p200

Michel Vanderhasselt en Gunter Desmet (CD&V) vroegen op de gemeenteraad om de plaatsing van geluidsschermen aan de E40 te onderzoeken. De gemeenteraad stemde hier unaniem mee in. Dankzij deze sterke druk vanuit CD&V worden er eindelijk wetenschappelijke geluidsmetingen gehouden.

Gemeenteraadslid Michel Vanderhasselt: “Als buurtbewoner word ik regelmatig aangesproken door andere mensen die in de straten in de omgeving van de E40 wonen. De inwoners begrijpen niet dat er de laatste jaren overal geluidsschermen langs de autosnelweg werden aangelegd, in Dilbeek, Affligem, Aalst, Erpe-Mere…, maar enkel in Ternat niet. Nochtans kloppen ook de inwoners van Ternat regelmatig bij het gemeentebestuur aan met de vraag naar geluidsschermen. Er werd hiervoor ook al een heuse petitie ingediend. Steeds stuurt het gemeentebestuur de inwoners echter met een kluitje in het riet: geluidsschermen zijn te duur, deze hebben geen effect, enzovoort.”
Raadslid Gunter Desmet (CD&V): “Dit is nochtans niet waar. Geluidsschermen hebben wel degelijk effect. In de omgeving van het scherm wordt een verlaging met 10 decibel bekomen. Voor het menselijk oor betekent zo’n verlaging met 10 decibel echter een halvering van het geluidsdrukniveau. Op een afstand van 250 m is de verlaging beperkt tot enkele decibels, maar ook dat kan nog bijzonder de moeite zijn”.
“In Ternat liggen volgende straten binnen de 250 meterzone waarbinnen geluidsschermen het grootste effect hebben: de Brassaertlos, de Steenvoordestraat, de Essenestraat, een deel van de Overnelleweg, de Doornveldweg, een deel van de Donkerstraat, een groot deel van de Groenstraat, de woningen op de Industrielaan, een groot deel van de Vitseroelstraat. In totaal gaat het om honderden woningen, goed voor minstens duizend inwoners”.
“Op het kabinet van de minister van Openbare Werken hebben we vernomen dat de opstart van een dossier voor geluidsschermen begint met de vraag van de gemeente aan het Agentschap Wegen en Verkeer om geluidsmetingen uit te voeren”.
“Wij zijn blij dat de gemeente op onze vraag eindelijk de eerste stap zet. Daarmee kan de welles nietes discussie tussen het LVB-bestuur en de inwoners voor eens en voor altijd beslecht worden. Deze stap kost de gemeente géén euro. Mocht er dan blijken dat geluidsschermen geen effect zouden hebben, wordt dit door een neutrale instantie bevestigd en kan de gemeente dit haar inwoners uitleggen”.
“Indien de geluidsoverlast wel te groot blijkt, kan de gemeente een module 5 van het mobiliteitsconvenant met het Vlaams Gewest ondertekenen. Het Vlaams Gewest zorgt dan voor de bouw en het onderhoud van de lawaaiwerende schermen. Als het geluidsniveau 80 decibel bereikt of overstijgt, betaalt het Vlaams Gewest 100%. Indien het geluidsniveau tussen de 65 en de 80 decibel ligt moet ook de gemeente een stuk betalen, afhankelijk van de hoogte van het geluidsniveau.”
 “Geluidshinder vormt door het almaar toenemende verkeer op de autosnelweg een reëel probleem. Mensen die daar in de jaren zeventig of tachtig of zelfs recenter gebouwd hebben of een huis gekocht hebben, konden niet vermoeden dat de verkeersdrukte en dus ook de lawaaihinder zo zou stijgen. Blootstelling aan geluidsoverlast heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid en de levenskwaliteit in het algemeen. Zo tonen studies aan dat de risico's op een hartaanval met 40 % toenemen bij langdurige blootstelling (20 jaar en langer) aan geluidsniveaus van 50 dB.”
 “Omwille van dit gezondheidsrisico wensen wij dat de gemeente aan het Agentschap Wegen en Verkeer vraagt om geluidsmetingen uit te voeren. Deze geluidsmetingen zullen nu na 10 jaar aandringen door de inwoners eindelijk gebeuren. Als de geluidsoverlast te groot blijkt, blijven we ijveren voor de plaatsing van geluidsschermen!”, besluiten raadsleden Desmet en Vanderhasselt.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 mei 2011
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 04 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 02 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 01 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 26 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 24 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 21 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024

archief