TERNAT - Dekenijtuin krijgt volledig nieuw uitzicht

C21

TERNAT - Dekenijtuin krijgt volledig nieuw uitzicht

Ternat_pastorietuin_1_gr
 
Ternat_pastorietuin_1_kl
Ternat_pastorietuin_2_kl
Ternat_pastorietuin_2gr
 

De tuin van de dekenij in Ternat was erg verwaarloosd. Van de boomgaard restten nog enkele bomen, de moestuin werd niet meer gebruikt, een oude dreef was helemaal overwoekerd, de vijver zat vol bladeren en van een privé deel in de tuin was geen sprake meer.

Momenteel is men volop bezig met de heraanleg van de tuin. Hiervoor zorgt het Regionaal Landschap Zenne, Zuun en Zoniën. Aan genodigde en de pers werd de stand van zaken voorgesteld.
 
In 2004 is er reeds een ontwerper voor de opmaak van een plan aangeduid. Hierbij was het behoud van de restant van de oude ringgracht, de scheiding tussen publiek-privé, het specifieke van een tuin van een pastorie en de aanpak van de erg grote asfaltparking cruciaal. Datzelfde jaar zijn de opkuiswerkzaamheden van start kunnen gaan.
 
In 2005 en 2006 zijn de rest van de opkuiswerkzaamheden uitgevoerd en is gestart met de heraanleg van de tuin. Hiervoor moesten er 41 bomen gerooid worden.
In een eerste fase is de vijver uitgebaggerd en heraangelegd. Het slib werd verzameld in de oude ringgracht waar het kon drogen. Samen met deze werken is de parking opgebroken. Deze werken zijn begin 2007 afgerond.
 
In het voorjaar van 2008 is de nieuwe parking aangelegd. Na overleg met het Agentschap R-O Vlaanderen Vlaams-Brabant over de keuze van de materialen is de parking in vlamovenklinkers nu een voorbeeld voor de omgeving. Het verharde deel voor de parking is verminderd en ook het privé gedeelte is aangepakt.
 
Groenaanplantingen eindelijk gestart
 
Na al dat voorbereidende werk is dit voorjaar gestart met de eerste groenaanplantingen. Deze concentreren zich in de eerste plaats rond de woning, de vijver en de inrit. Het is immers ook budgettaire noodzakelijk de uitvoering van de werken te spreiden over meerdere jaren. De werken worden immers uitgevoerd met de financiële steun van het Agentschap R-O Vlaanderen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 mei 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 14 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 14 mei 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 12 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 04 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 02 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 01 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 26 apr 2024

archief