TERNAT - Dialect is onze nestgeur

C21

TERNAT - Dialect is onze nestgeur

Editiepajot__boek_ternat
 

"Ejje mau verstuin" heet het boek van Robert Van der Cruys dat in october verschijnt. Het is een bonte mengeling van teksten waarin allerlei zegswijzen en woorden uit de dialecten van Sint-Katherina-Lombeek, Wambeek en Ternat worden gebruikt en verklaard. Voor de prijs van 14,95 euro krijg je niet alleen het 180 bladzijden tellende boek maar ook twee CD's met daarop de volledige tekst, in authentiek Loemeks, ingesproken door Hedwig Cooremans, Nancy Eylenbosch en Geo Raspé. Germanisten Jaak Lauwaert en Linda Sergooris geven telkens de vertaling in algemeen Nederlands. Op het einde ook enkele in het dialect vertaalde gedichten zoals "De Krekel en de Mier". Tussendoor een vleugje muziek gebracht door Bart Van der Cruys.

Het begon allemaal twee jaar geleden toen Cultuurbeleidscoördinator Marleen Platteau startte met de - ondertussen ter ziele gegane - elektronische vrijetijdsnieuwsbrief. Ze vroeg aan Robert om voor elke nieuwsbrief een stukje in het dialect te schrijven. Omdat hij niet van deadlines houdt schreef hij gelijk tien cursiefjes. Toen besefte hij dat hij ook een volledig boek vol kon schrijven.
 
,,Dialect is erfgoed en het is in gevaar'', zegt Van der Cruys. ,,Dialect is de nestgeur. Aan iemands dialect kun je horen waar hij vandaan komt. Tussen het Lombeeks en het Ternats hoor je al verschillen. Bij iemand uit Ternat klinkt het woord 'voor' als 'veur' en in Loemmek zeggen ze 'vee' "
 
,,Het is jammer dat het dialect verdwijnt, want er zijn heel wat zaken die je in het algemeen Nederlands niet zo plastisch kan uitdrukken. Je kan met dialect meer nuances leggen,'' zegt Robert.
 
 
Voorintekenprijs
 
Wens je het boek te kopen of als geschenk aan te bieden? Stort dan 14,95 op rekening 063-4626261-75 met vermelding van naam en volledig adres. Na 15 september betaal je 20 euro.
 
Het boek wordt voorgesteld op 11 oktober ter gelegenheid van de Week van de Bibliotheek. Meer dialectnieuws van Robert op www.waterlo.be  waar je ook al een fragment van de CD kan beluisteren.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 aug 2008
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 01 dec 2022
Guido van Cauwelaert | 28 nov 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 24 nov 2022
Guido van Cauwelaert | 12 nov 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 08 nov 2022
Guido van Cauwelaert | 29 okt 2022

archief