PROVINCIE VLAAMS-BRABANT keurt bouwberoep biogasinstallatie in TERNAT goed

C21

PROVINCIE VLAAMS-BRABANT keurt bouwberoep biogasinstallatie in TERNAT goed

Editiepajot_jean-pol_olbrechts

De provincie Vlaams-Brabant heeft het bouwberoep voor een biogasinstallatie op het landbouwbedrijf Bayens in Ternat ingewilligd.

Landbouwer Rudy Bayens uit de Pangaardestraat in Ternat had een stedenbouwkundige vergunning voor het aanleggen van een bedrijfsgebonden biogasinstallatie aangevraagd. Het gemeentebestuur van Ternat weigerde op 13 mei 2008 deze vergunning, deels op basis van bezwaarschriften en twee petitielijsten van omwonenden.
 
"De aanvraag van het landbouwbedrijf Bayens gaat over een vergistinginstallatie met twee ronde silo's, een technisch lokaal, twee sleufsilo's en een foliebassin voor opslag. Het dient voor de verwerking van dierlijk mest, energiemaïs, groenafval en voederresten. De installatie zal een capaciteit hebben van gemiddeld 7500 ton per jaar. Ongeveer 86% van de grondstoffen zullen afkomstig zijn van het bedrijf zelf. Enkel het groenafval en een klein gedeelte van het dierlijk mest komt van elders. Hierdoor voldoet deze aanvraag ruimschoots aan de omzendbrief van de Vlaamse minister van ruimtelijke ordening" weet gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts (foto) , die bevoegd is voor de bouwberoepen uit het arrondissement Halle-Vilvoorde.
 
Het bedrijf is planologisch in orde. Het ligt volgens het gewestplan in, landschappelijk waardevol, agrarisch gebied. Het landbouwbedrijf beschikt sinds 2006 over een milieuvergunning.
De Vlaamse wetgeving laat toe dat in bepaalde gevallen mestverwerkinginstallaties in landbouwgebied aanvaardbaar zijn. Dat is onder meer het geval voor verwerking van restproducten van de eigen landbouwproductie.
Bovendien bracht de afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling van Vlaams-Brabant op 15 januari 2008 een gunstig advies uit dat alle bezwaren van de omwonenden weerlegt.
 
"De installatie wordt voldoende geïntegreerd in het landschap. Ze wordt gedeeltelijk ingegraven in de grond. Ze sluit ook goed aan bij de reeds bestaande bedrijfsgebouwen en er is een aanzienlijke groenbuffer gepland. Ook blijkt dat de transporten nauwelijks zullen toenemen omdat de grondstoffen hoofdzakelijk van het eigen bedrijf afkomstig zijn", aldus gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts."Bovendien hecht de provincie Vlaams-Brabant veel belang aan duurzame landbouw".
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 okt 2008
Gerrit Achterland
Editiepajot
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 04 apr 2024

archief