TERNAT - Nieuwe subsidies voor onderhoud monumentale bomen en inzaaien bloemenweides

C21

TERNAT - Nieuwe subsidies voor onderhoud monumentale bomen en inzaaien bloemenweides

Img_0754
Twee jaar geleden werd een eeuwenoude eik zonder vergunning gekapt bij het omleiden van de beek in Klapscheut en gaf het schepencollege toelating aan een privé-eigenaar, die het onderhoud van zijn boom te duur vond, om een tweede monumentale eik te kappen. Om dergelijke spijtige voorvallen te vermijden werkte milieuschepen Guido Van Cauwelaert een subsidiereglement uit.
 
Eik-wambeek-1-e1452876823834-595x250
Inwoners die oude monumentale bomen op hun eigendom willen onderhouden kunnen daarvoor op subsidies van de gemeente rekenen.
 
Inwoners die oude monumentale bomen op hun eigendom willen onderhouden kunnen daarvoor  op subsidies van de gemeente rekenen. "In onze gemeente staan vele ‘monumentale’ bomen. Een goed onderhoud van deze oude waardevolle bomen kost heel wat”, zegt milieuschepen Guido Van Cauwelaert. “Dat werd me duidelijk toen twee jaar geleden een eeuwenoude eik werd gekapt bij het omleiden van de beek in Klapscheut.
 
Een tweede konden we redden door een boomverzorger hem te laten bijsnoeien en uitdunnen zodat hij minder aan stormwinden onderhevig werd. Een derde eik stond op privédomein. Ik raadde de eigenaar aan om hem ook door dezelfde specialist te laten onderhouden maar de eigenaar vond dat te duur en het schepencollege gaf toelating de eeuwenoude eik te kappen. Een schande! Om dat in de toekomst te voorkomen stelde ik dit subsidiereglement voor. Het koste me enkele maanden en heel wat lobbywerk om de gemeenteraad te overtuigen, maar uiteindelijk lukte het me."
 
De subsidie kan eens per 15 jaar worden aangevraagd met een maximum bedrag van 5.000 euro. Om in aanmerking te komen voor dat geld moet wel worden voldaan aan een aantal regels. “Zo moet de boom op Ternats grondgebied staan en moet hij minstens 80 jaar of ouder zijn. De boom moet ook nog voldoende gezond zijn en nog een levensverwachting hebben van minstens tien jaar. Hij moet cultuurhistorisch, dendrologisch of ecologisch waardevol zijn. Je mag ook niet zelf aan de slag gaan, maar moet een offerte hebben van een boomverzorgingsbedrijf.”
 
Tegelijkertijd heeft Ternat ook een nieuwe subsidie voor het inzaaien van bloemenweides in het leven geroepen. “Hiermee willen we de bijenvolken helpen die het op dit moment zeer moeilijk hebben”, zegt de schepen.. “De subsidie bedraagt twee euro per m2 met een maximum van 150 euro. Ook hieraan hangen uiteraard enkele regels.”
 
 
 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 mei 2018
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 24 jan 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 15 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 12 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 11 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 10 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 06 jan 2022

archief