TERNAT - Plannen bouw nieuw gemeentehuis komen in gedrang, Vlaamse overheid beweert dat beschermd kasteeltje in verdrukking komt

C21

TERNAT - Plannen bouw nieuw gemeentehuis komen in gedrang, Vlaamse overheid beweert dat beschermd kasteeltje in verdrukking komt

Editiepajot_ternat_gemeentehuis_foto_ludo_van_der_cammen
Het bestaande gemeentehuis. - Foto Ludo Van Der Cammen.
 

Het Agentschap Onroerend Erfgoed – zeg maar de vroegere dienst voor monumenten en landschappen – heeft ernstige bezwaren tegen de plannen van de gemeente Ternat voor de bouw van een nieuw gemeentehuis dat rechtstreeks aansluit op het huidige gemeentehuis. Volgens deze Vlaams overheidsdienst is het op te richten administratieve centrum, dat deels voorzien is als nieuw gemeentehuis en deels als nieuwe bibliotheek, te groot in vergelijking met het bestaande gemeentehuis en laat dit uitgerekend het officieel beschermde kasteel(tje) La Motte zijn.

Al vele jaren geleden was er in Ternat sprake van de bouw van een nieuw administratief centrum vlak achter het bestaande gemeentehuis. Maar daar kwam – als gevolg van allerlei omstandigheden – niets van in huis. Het werd een paar jaren geleden wél menens toen het gemeentebestuur besloot de leeggekomen kleuterafdeling van de gemeenschapsschool Horizon te kopen. In eerste instantie werd er aan gedacht een groot deel van dit pand te verbouwen tot nieuwe bibliotheek. Maar omdat dit wel eens meer zou kunnen gaan kosten dan een nieuwbouw te realiseren, werd daar van af gezien.

Korte tijd later kwamen de plannen voor de bouw van een nieuw administratief centrum mét bibliotheek in een stroomversnelling terecht. Het schoolpand van Horizon moet worden gesloopt en op die vrijgekomen plaats komt het Ternatse administratief centrum, direct aansluitend op het bestaande gemeentehuis. Bedoeling is dat het oude, beschermde kasteeltje in de toekomst nog zal gebruikt worden als ceremoniële gedeelte.

De nieuwbouwplannen werden intussen - na een ontwerpwedstrijd - toevertrouwd aan een gerenommeerd architectenbureau. De plannen werden alvast positief aanvaard, niet alleen door het personeel maar ook door de Ternatse adviesraden.

Het Ternatse gemeentebestuur ging er bij de opmaak van de plannen van uit dat het bestaande gemeentehuis - kasteel La Motte - in het straatbeeld een centrale rol moest blijven spelen. "Omdat het langs de buitenkant een fraai gebouw is en omdat het om een beschermd pand gaat", zo werd binnen het gemeentebestuur geredeneerd.

Het architectenbureau hield daar terdege rekening mee en wie de plannen bekijkt, ziet dat het beschermde kasteeltje door de nieuwbouw extra wordt geaccentueerd. Om dat mogelijk te maken blijft de nieuwbouw beperkt tot één gelijkvloerse niveau. Bovendien wordt de functie van het voorplein versterkt.

Maar tot ieders verwondering heeft deze gang van zaken het Agentschap Onroerend Erfgoed niet kunnen overtuigen. Al bij een eerste plaatsbezoek werden er opmerkingen gemaakt over de plannen en tijdens een tweede overleg met het Ternatse gemeentebestuur maakten de vertegenwoordigers van het Agentschap in niet mis te verstane woorden duidelijk dat volgens hen het kasteel te fel in de verdrukking raakt door de nieuwbouw.

Het Ternatse gemeentebestuur geeft de moed niet op om de Vlaamse overheid er vooralsnog te kunnen overtuigen van het tegendeel. Als dat niét het geval is, dan ziet het er niet goed uit voor de snelle realisatie van de bouw van een nieuw administratief centrum. Ternat wilde nog dit jaar van start gaan met de bouw.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 apr 2009
Ludo Van Der Cammen
Ludo Van der Cammen
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 14 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 14 mei 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 12 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 04 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 02 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 01 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 26 apr 2024

archief