TERNAT in de vorige eeuwen - De Romeinse schuur van het Sibbekensveld

C21

TERNAT in de vorige eeuwen - De Romeinse schuur van het Sibbekensveld

Overzicht_opgraving
 
Bodemkaart_sibbekensveldopgraving
 
Aardewerk_hdst_5_beschrijving
 
Komvormige_kuil
 
Kringgreppel
 
Molensteen
 
Verbrand_bot_5054
 
800px-wekeromse_zand_ijzertijd_spieker
Reconstructie van een spieker of schuur op palen
 

Bij de uitbreidingswerken van de spoorweglijn 50bis werden er in de Sibbekensveldstraat ook archeologische opgravingen gedaan. Daarbij werden een begraafplaats uit de bronstijd en een schuur uit de late ijzertijd of de Romeinse tijd gevonden. De archeologen vonden ook heel wat aardewerk, zoals kookpotten.

De meest opvallende structuur bestond uit een kringgreppel met een diameter van ongeveer 22 meter die een restant vormt van een funerair monument (grafheuvel) uit de (midden-)bronstijd. De mogelijkheid bestaat dat zich in de onmiddellijke omgeving van de kringgreppel nog meerdere grafstructuren bevinden.

Een 8-palige spieker of schuur wijst op de aanwezigheid van een nederzettingsterrein uit de late ijzertijd of de vroeg-Romeinse periode in de omgeving van het projectgebied. Dergelijke spiekers of bovengrondse voorraadschuren werden aangelegd in agrarisch gebied buiten de eigenlijke nederzetting. De vulling van één van de paalkuilen van de spieker bevatte een versierd wandfragment van handgevormd aardewerk.

Een komvormige kuil bevatte nederzettingsafval uit de vroege ijzertijd. Naast een redelijk grote hoeveelheid verbrande faunaresten werden een aantal wand- en randfragmenten aangetroffen van (kook)potten in handgevormd aardewerk van het type ‘Harpstedt’.

Een stukje tefriet dat als losse vondst werd aangetroffen tijdens de aanleg van het opgravingsvlak is mogelijk afkomstig van een maalsteen uit de ijzertijd of de Romeinse tijd. 

Bron https://oar.onroerenderfgoed.be/publicaties/ROEV/3935/ROEV3935-001.pdf

Lees meer over Ternat in de (pre)romeinse tijd in Editiepajot Ternat en in https://drive.google.com/file/d/1uZN6Qe8b4WeMVXotJH_Goh1KKQpCEo65/view

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 aug 2020
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 21 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 21 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 16 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 06 mrt 2024

archief