TERNAT - Gemeentelijke basisscholen sluiten tot 10 maart en buitenschoolse activiteiten opgeschort

C21

TERNAT - Gemeentelijke basisscholen sluiten tot 10 maart en buitenschoolse activiteiten opgeschort

Img_4652
 

De coronacijfers blijven maar stijgen in Ternat. In de gemeenteschool in Wambeek zit nu al een vierde van de leerlingen in quarantaine. Daarom sluiten de gemeentescholen tot 10 maart en worden ook alle buitenschoolse activiteiten voor kinderen tot 13 jaar opgeschort.

 

De voorbije dagen was er een sterke stijging van het aantal besmettingen bij jongeren onder de 13 jaar. Daarom besloot het lokaal bestuur om zowel de kleuter- als lagere school van de gemeentelijke basisscholen De Kiem Wambeek en De Kiem Lombeek tot en met woensdag 10 maart te sluiten. De scholen schakelen over op afstandsonderwijs. Ook alle buitenschoolse activiteiten voor kinderen onder de 13 jaar worden met onmiddellijke ingang opgeschort. Het samenscholingsverbod (max. 4 personen) wordt ook naar kinderen uitgebreid.

 

De voorbije weken bleef het aantal coronabesmettingen bij kinderen stijgen in Ternat. Zo zit bij de gemeentelijke basisschool De Kiem in Wambeek ongeveer een kwart van de kinderen in quarantaine. De stijgende cijfers waren voor het lokaal bestuur Ternat het sein om een crisiscel bijeen te roepen. Daar werd vrijdag vergaderd over de mogelijke maatregelen om de situatie op een efficiënte manier op te lossen.

Het lokaal bestuur Ternat besliste dat de gemeentelijke basisscholen De Kiem Wambeek en De Kiem Lombeek tot en met woensdag 10 maart dicht blijven. Het gaat zowel om de kleuterscholen als de lagere scholen. “We schakelen wel over op afstandsonderwijs”, zegt schepen van onderwijs Christiane Servranckx. “Door deze afkoelingsperiode in te lassen zijn we ervan overtuigd dat we het virus weer klein krijgen. Voor ouders is het natuurlijk niet evident om opvang te zoeken. Maar bij gezinnen waarbij beide ouders een essentieel beroep uitoefenen en ze geen andere oplossing vinden, voorzien we wel opvang op school. De ouders moeten wel een geldig attest kunnen voorleggen”, aldus schepen Servranckx.

Uit brononderzoek blijkt dat de meeste besmettingen bij de kinderen vooral plaatsvonden bij buitenschoolse activiteiten. Om te vermijden dat de kinderen elkaar ook buiten de schoolmuren blijven verder besmetten, werd besloten om ook alle georganiseerde activiteiten voor kinderen onder de 13 jaarop te schorten. Dit gaat meteen in op zaterdag 27 februari en blijft ook geldig tot en met 10 maart. “De kinderen zullen dus niet naar de jeugdbeweging, sportclub of andere activiteiten kunnen”, zegt schepen van vrije tijd Timo Schoukens. “Uiteraard is dit niet fijn, maar we kunnen niet anders. Als we allemaal even doorbijten, kunnen we snel weer naar normalere tijden.” Kinderen mogen uiteraard wel nog buitenspelen. Maar om de situatie onder controle te houden, wordt het samenscholingsverbod (max. 4 personen samen) nu ook uitgebreid naar de kinderen. “Zo vermijden we dat groepjes samen komen en elkaar toch nog besmetten”, besluit schepen Schoukens.

“We beseffen dat dit voor veel ouders, maar ook voor de kinderen, een lastige beslissing is. We moeten deze beslissing echter nemen als we de veiligheid en gezondheid van al onze inwoners én de kinderen willen vrijwaren”, zegt burgemeester Michel Vanderhasselt. “Vele ouders zullen op zoek moeten naar een oplossing om hun kinderen op te vangen. We weten dat dit niet evident is. Maar het coronavirus houdt geen rekening met evidentie en organisatie. Ik roep alle inwoners, niet alleen de kinderen, op om vol te houden. Hoe beter we de maatregelen opvolgen, hoe sneller we weer naar een normale periode kunnen.”

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 feb 2021
Guido Van Cauweaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 15 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 12 jan 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 11 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 10 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 06 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 18 dec 2021
Guido Van Cauwelaert | 18 dec 2021
Guido Van Cauwelaert | 10 dec 2021

archief