ROCK TERNAT komt terug

C21

ROCK TERNAT komt terug

Ecfe0fe7-bd67-4f5a-955c-0b65ceed96b2
 

Er hangt elektriciteit in de lucht JA! want Rock Ternat is terug, in de zomer van 2021!

Wat er kan in de zomer van 2021 is nog erg onduidelijk, maar toch wil Rock Ternat er deze zomer staan. Een ijzersterk regionaal muziekfestival keert terug en dat, op het einde van de zomer: 27 en 28 augustus. Het vernieuwde festival keert terug naar de locatie waar het allemaal begon: het sportcentrum van Ternat. Rock Ternat wil iets zijn om naar uit te kijken: voor het publiek, de muzieksector, en voor ieder die zin heeft om iets in beweging te brengen.
Wat vooraf ging...
Rock Ternat is een regionaal muziekfestival en telt 22 edities. In de topjaren bracht
het festival zo’n 11.000 bezoekers op de been en kon het klinkende Belgische en internationale artiesten ontvangen zoals Arsenal, Stromae, The Blackbox Revelation, Hooverphonic, De Jeugd van Tegenwoordig, The Pretenders, Sisters of Mercy, Kelis, Audio Bullys, Lamb, Therapy? ...
In 2013 deed de organisatie de boeken toe, maar het vuur is nooit echt weggegaan. Het verplicht thuis zitten, elkaar enkel via het scherm kunnen zien en geen vooruitzicht naar feesten of live muziek, voelde voor een aantal van de toenmalige organisatoren te beklemmend aan. En dus ontstond tijdens de tweede lockdown - tussen digitale pot en pint - het idee om opnieuw samen ‘iets’ te doen deze zomer.
initiatiefnemer Joachim Van Mulders:
Tijdens de vele covid-wandelingen plan ik projectjes in
mijn hoofd. Ik dagdroomde van 2 dingen: nog eens joelende festivalgangers samenbrengen, en met onze organiserende groep vrienden opnieuw - al werkend - plezier maken. Onze band was door de coronamaatregelen wat verzwakt, maar intussen delen zo’n 40 vrijwilligers dezelfde droom.”
Dat idee verspreidde zich als een lopend vuurtje. De zin, de goesting om iets te doen, de nood om aan een positief en verbindend verhaal te werken, bracht intussen al zo’n 40-tal vrijwilligers op de been die achter de schermen de nieuwe Rock Ternat voorbereiden.
vzw La Mama Dora
Met zetel te 9400 Okegem (Ninove), Hazeleerstraat 45 RPR GENT BTW BE 0761.806.029 / info@rockternat.be / www.rockternat.be
                  
Nu we - sinds vorige week - in een derde lockdown zijn beland, wil Rock Ternat dat gevoel graag met velen delen. Rock Ternat wil iedereen een hart onder de riem steken, iets geven om naar uit te kijken. Rock Ternat wil nu meer dan ooit te voren een lichtpunt zijn in de duisternis, iets doen vonken!
Voorzitter Lotte Van Gestel:
Nu ons land in een derde lockdown is beland, willen we een hartverwarmende bericht brengen. Eén van goed nieuws, eentje om naar uit te kijken, een boodschap van verbinding!”
Hoe gaan we dat doen? Met vrienden!
Rock Ternat gelooft sterk in lokale talenten en initiatieven. Rock Ternat gaat daarom actief op zoek naar samenwerking in duurzame partnerschappen. En we rekenen op éénieder die dat gevoel met Rock Ternat deelt. Rock Ternat start helemaal opnieuw op van 0, dus als we iets willen doen deze zomer hebben we de hulp van velen nodig. Met de steun van 50 euro word je vriend van Rock Ternat en krijg je enkele leuke voordelen. Zo help je lokaal meebouwen aan een vernieuwd festival. Meer info over de KROWDFUNDING vind je op de website www.rockternat.be.
Timo Schoukens, met zijn dubbele pet van schepen van vrije tijd van de gemeente Ternat en mede-initiatiefnemer:
Uiteraard is de gemeente een belangrijke partner in dit verhaal, maar we willen er vooral een verhaal van iedereen van maken.”
Maar hoe gaat dat er dan uitzien? In 2021?
Wat er deze zomer kan en mag, weten we nog niet. Daarvoor wachten we op de beslissing van de overheid. Dat houdt ons niet tegen om achter de schermen voor te bereiden.
Rock Ternat 2021 grijpt terug naar de sfeer van weleer: het regionale festival van toen, waar je met een spontane glimlach op het gezicht en een goede portie heimwee aan terugdenkt... en brengt dat naar vandaag. De festivalwereld, de wereld in zijn totaliteit, is veranderd. 2021 is geen 2013, we zijn 8 jaar en een coronacrisis later. Dat vertaalt zich ook in een nieuw concept.
Op Rock Ternat 2021 is iedereen VIP. We zorgen voor een goede sfeer, waar in alle vrij- en veiligheid kan gefeest worden. We investeren in duurzame materialen en fijne sfeer. Dat mag wel, na zo’n jaartje thuis zitten!
Gwennan Dekens, oud- en nieuw Rock Ternat-lid:
We grijpen terug naar de sfeer van weleer. Het festival waar je een heel jaar naar uit keek en je eerste lief op de mond kuste, het festival waar we meebrulden met Gorki of onze voeten van onder ons lijf dansten op Arsenal, waar je lauwe pinten dronk en een stevige kater aan over hield. Maar dat dan... vandaag!”
vzw La Mama Dora
Met zetel te 9400 Okegem (Ninove), Hazeleerstraat 45 RPR GENT BTW BE 0761.806.029 / info@rockternat.be / www.rockternat.be
                                              
En bovendien kiezen we met Rock Ternat 2021 voor een lokaal verhaal: een puur Belgische affiche op een festival bij jou in de buurt. We passen ons concept aan volgens de maximale publiekscapaciteit van de site en naar de geldende maatregelen! Veiligheid staat voorop!
Kevin De Hertogh, programmator:
We willen vooral ook de Belgische muziekscene een hart onder de riem steken. We mogen ook best fier zijn op wat ons land op muziekvlak te bieden heeft.”
En ook nog even dit: Waarom was Rock Ternat eigenlijk gestopt?
Dat verhaal lichten we graag toe in alle open en eerlijkheid.
Rock Ternat was in een slechte cashpositie geraakt en ging in vereffening, ter bescherming van de onbezoldigde vrijwilligers tegen de schuldeisers. De oorzaak van deze penibele situatie was tweeledig. Rock Ternat werd, net zoals vele andere kleine vzw’s, geviseerd door de fiscus die beweerde dat de vzw BTW-plichtig diende te zijn.
De fiscus vorderde die BTW retroactief voor verschillende jaren. Als “goede huisvader” betaalde Rock Ternat deze vordering + de bijhorende boete om verdere schade te voorkomen en intresten te stuiten. Dit betekende dat de beperkte financiële buffer die gedurende jaren was aangelegd verdwenen was. Daarbij kwam dan nog eens een minder succesvolle editie in 2013.
De combinatie van deze 2 tegenslagen zorgde ervoor dat niet meer alle leveranciers van de laatste editie volledig konden betaald worden.
In de nasleep van de vereffening heeft Rock Ternat in de bijhorende BTW-rechtszaak over de volledige lijn gelijk gekregen van de rechter waardoor de geblokkeerde bedragen terug vrijgekomen zijn en alle leveranciers hun ingediende vorderingen, jammer genoeg jaren na datum, vrijwel volledig konden betaald worden.
We waren hier als organisatie niet een klein beetje blij om: het festival was verloren, maar onze partners werden vergoed voor de diensten die ze geleverd hadden. Bovendien kan en zal onze rechtszaak dienen als precedent voor vele kleine verenigingen die in een gelijkaardige situatie terechtkomen.
Toon Sorgeloos, secretaris van de vzw achter Rock Ternat:
Onze rechtszaak kan dienen als precedent voor vele kleine verenigingen. Voor Rock Ternat was het toen helaas te laat. Maar kijk, nu kunnen we er gesterkt opnieuw aan beginnen.”
En hoe gaat het nu verder?
Wij kijken reikhalzend uit naar de beslissing van de overheid over festivals tijdens de zomer. Wanneer die beslissing gevallen is, laten we snel meer van ons horen!
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mrt 2021
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 15 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 12 jan 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 11 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 10 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 06 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 18 dec 2021
Guido Van Cauwelaert | 18 dec 2021
Guido Van Cauwelaert | 10 dec 2021

archief